Направи фейсбук
по-апетитен - стани ни фен!

Щолен
Класификация
Щолен

Щоленът принадлежи към така наречените Gebildbrotе, т.е. оформен като подобие на живо същество самун. Този вид печива са обредни и самите те са дълбока символика.

Щоленът изобразява новородения Исус, завит в белите си пелени. Затова тестото се загъва по опреден начин, с ръба нагоре, и се поръсва и полепя с дебел слой пудра захар. Дори когато се пече във форма, Щоленът трябва да има характерна издутина от горната страна.

Кога точно е възникнала тази символика, не е доказано. Но поради тази причина за щолена се използва само най-доброто от най-доброто - скъпите за онове време сушени тропически плодове, стафидите от южна Европа, безценните индийски подправки, прясно масло, пресни яйца, фино брашно, скъпата захар.

Тъй като тестото е тежко и развитието на ароматите в него става бавно, на щолена е нужно време да отлежи. Най-малко 3 седмици, а сегашните фабрични масови продукции имат трайност и до 1 година.

Според Немската книга на храните (Deutsches Lebensmittelbuch, DLMB), в която са регламентирани почти всички срещани храни в Германия, говорейки за Щолен (без допълнение в името) винаги се има пред вид Щолен със стафиди. Регламентът е за печиво, при което на 100 части брашно се полагат 30 части масло, маргарин или друга твърда мазнина, например гий, а също 60-100 части стафиди, 10-20 части цитронат и оранжеат, 20-40 бадеми, 10-20 части захар.

Регламентирани варианти са също:

  • Марципанов щолен - марципанът трябва да е най-малко 5% от теглото на тестото.
  • Бадемов щолен - най-малко 20 части бадеми.
  • Маков щолен - най-малко 20 части маково семе, най-често под формата на пълнеж.
  • Лешников щолен - най-малко 20 части лешници, под формата на пълнеж.
  • Маслен щолен - най-малко 40 части масло и най-малко 70 части стафиди, цитронат и оранжеат. Максимално 10% от сухите плодове могат да бъдат заменени с бадеми или марципан.
  • Изварен щолен - най-малко 40 части извара или крема сирене и най-малко 20 части масло.
Дрезденски щолен
Щолен

През 2010 година имената Дрезденски щолен, Дрезденски Кристщолен и Дрезденски Вайнахтсщолен (Dresdner Stollen, Dresdner Christstollen und Dresdner Weihnachtsstollen) биват регистрирани като такива със запазено географско означение. Това означава, че само щолени, произведени в района на Дрезден, имат право да се наричат Дрезденски. Освен самият Дрезден, този район включва още селищата Радеберг, Радебург, Радебойл, Морицбург, Арнсдорф, Козвиг, Отендорф-Окрила, Вахау, Пирна, Фрайтал, Хайденау и Вайбьола.

Според спецификацията на хранителните продукти, Дрезденския щолен трябва да съдържа на всеки 100 части брашно 50 части масло, 65 части стафиди, 20 части оранжеат и/или цитронат и 15 части бадеми. Маргарин, консерванти и изкуствени аромати са забранени, както и печенето във форма.

Споменатите 3 наименования Dresdner Stollen, Dresdner Christstollen und Dresdner Weihnachtsstollen са и колективно патентовани. Собственик на патента е сдружението "Дрезденски щолен", в което участват над 130 фирми производители на щолени и Дрезден и района.

Сдружението организира редица мероприятия, като например избор на Щоленско момиче, който се състои от 1995 година насам, както и зрелищно сглобяване на гигантски Щолен, по примера на Август Велики, като пекарите донасят готови опечени щоленови платки и ги натрупват, лепейки ги с масло, до оформянето на един огромен Щолен. И днешните мащаби не са за пренебрегване - 1 200 кг брашно, 750 кг масло, 200 кг захар и 1 500 000 стафиди. В печенето на платките и в сглобяването участват 60 пекарници, на чисто доброволни и благотворителни начала. Щоленът се сглобява пред замъка и в празнично шествие бива откаран до Щоленския пазар, където се нарязва и разпродава, като парите от продажбата винаги са благотворителни. Шествието бива съпровождано от 500 артисти, които изиграват историята на Щолена в 24 акта. Всичко това е толкова популярно и интересно за германци и чужденци, че в деня на събитието пазарът отбелязва 100 000 посетители.

Най-голям производител на Дрезденски щолени е фирмата Dr. Quendt, която произвежда годишно 1 700 000 щолена.

Дългата история на това коледно печиво е забележителна и дори германци, които не държат толкова на традициите, купуват Щолен по Коледа. Също не всеки го обича, или поне не всеки обича всички видове. Но дори и тези, които не са му почитатели, признават Щолена за най-традиционното коледно печиво и му отдават заслужена възхита и почит.

Декември 2015
Използвани източници:
http://www.dw.com/de/riesenstollen-auf-dresdner-striezelmarkt/a-18895108
http://www.dresden.de/de/kultur/veranstaltungen/feste_festivals_aktionen.php
http://www.weihnachtsmarkt-dresden.net/
https://de.wikipedia.org/wiki/Stollen_(Geb%C3%A4ck)
http://www.freilichtmuseum-neuhausen.de/mcms.php?_oid=69a621b-c112-2df0-0607-3f232fc00488c
http://www.mdr.de/unterhaltung/comedy-kabarett/weihnachten-ohne-stollen-steimle100.html
http://shop-dresden.de/Weihnachts-Shop/Christstollen-Extras/Stollen-Geschichte-oxid/
https://de.wikipedia.org/wiki/Dresdner_Striezelmarkt
http://heimatreport.de/dem-papst-innozenz-viii-sei-dank-butterbrief-fur-stollen/
http://www.dresdnerstollen.com/de/Stollengeschichte


Автор:
Страница 12
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от ma_rri_naот zlareот k.mimi66от Ella_22от Ella_22от Ella_22от Ella_22от ronicatот krasikn10от Black_Beretот Black_Beretот Black_Beretот Black_Beretот zlareот Black_Beretот renitoот renitoот renitoот ma_rri_naот ma_rri_na
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.