С какво да намажем питката?

С какво е най-добре да се намаже хляба преди да се опече? С цяло яйце? Или с жълтък? Да сложите ли вода или не? А може би мляко? В крайна сметка, залагате на изпитания метод, който и да е той, но все пак каква е разликата?

Намазването на тестените изделия точно преди да ги сложите във фурната оказва влияние на коричката, която се получава, когато ги извадите от там. Ако ги мажете с яйце - която и да е част от него, коричката става по-мекичка, лъскава и апетитна. Важно е когато приготвяте яйцето то да бъде добре разбито - гъсти парченца жълтък или белтък ще направят гланца ви неравномерен. Разбийте предварително добре с лъжица и нанасяйте на равен слой с четка. Можете дори да прецедите за да се отървете от досадни парчета белтък. Ако ще правите нарези по повърхността - първо намажете, а после ги направете, ако обърнете последователността гланца може да залепи нарезите.

Питка Цвете

Намазването с цяло яйце е най-универсалният гланц и върши работа в почти всички случаи, като придава блясък и леко тъмен цвят. Разбития белтък прави коричката леко лъскава, без да я потъмнява много. Намазаните само с жълтък тестени изделия имат дълбок и лъскав жълтеникав цвят, но тази глазура е по-склонна да се разпука при бухването във фурната.

Ако добавите малко вода към яйцето - около 1 с.л. на 1 бр. яйце, гланца ще е леко по-светъл от неразредения вариант, с малко по-малко блясък, но пък по-еластичен при печенето и по-лесен за нанасяне. Прясното мляко дава подобен ефект, но протеините и захарите в него се запичат и коричката става по-тъмна. За тъмна, лъскава, но не твърде гъвкава глазура към яйчената съставка добавете сметана, а за блясък - няколко капки олио.

Ако не искате да използвате яйце, може да напръскате повърхността на неизпечения хляб само с вода - не дава лъскавия гланц, но пък се получава златиста коричка. За по-тъмен цвят може да използвате самостоятелно мляко или сметана. Намазаната с олио коричка става леко тъмна и бляскава. Ако изпуснете намазването - коричката става по-хрупкава и дебела.

Разбийте За да получите коричка
цяло яйцелъскава, тъмна
цяло яйце с млякоумерено лъскава, тъмна
цяло яйце с водамалко по-светла и по-малко лъскава отколкото само с яйце
жълтъклъскава, тъмно-жълта
жълтък с мляколъскава, по-тъмно-жълта
жълтък с водамалко по-светла и по-малко лъскава отколкото само с жълтък, но по-лесна за нанасяне и по-еластична
белтъклеко лъскава и светла
белтък с млякопо-светла и леко лъскава
белтък с водаоще по-светла



Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 3
nikitTooo
виртуоз с тиган
Добра и полезна статия. И аз така мажа питките си с разбит жълтък със 1 ч. л. олио и 1 ч. л. прясно мляко. Разбивам много добре и с четка за кухненски продукти ги намазвам.26 Апр 2020
# 2
maili
магьосник в кухнята
От моята баба съм се научила всички тестени мажа с разбит жълтък, 1с. л. олио и 1с. л. прясно мляко(ако имам)27 Дек 2015
# 1
mimsi
магьосник в кухнята
Много полезна статия! Бих добавила намазване няколко пъти с краве масло-поне 2 докато втасва и веднъж веднага след опичането. Получава се невероятно вкусна и ароматна коричка!10 Дек 2013
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.