Направи фейсбук
по-апетитен - стани ни фен!

 
добави
Списъкът се запазва постоянно само ако сте регистрирани.
Разпечатай Изпрати по email Изпразни списъка
Щолен

Преди около 700 години, някъде в Германия, от горещата пещ на бял свят e излязъл първият щолен.

Щолен

На това какви са били съставките му и по какъв начин се е правил, историята няма отговор. Поименно Щоленът е споменат за първи път в документ от 1329 година. В този документ са гарантирани правата и привилегиите на епископ Хайнрих I фон Грюнберг свързани със създаването на Гилдията на пекарите в Наумбург. В това свидетелство са определени задълженията на пекарите към епископа. Освен данъци в пари и натура, също пекарите:

"...задължиха себе си и своите потомци, и се обрекоха обвързващо, всяка година от вечността, на святата Христова Нощ да дават и да подават по два дълги бели хляба, наричани Щолен, направени от половин шефел бяло брашно, на нас и нашите потомци в нашия двор."

"haben sie sich vnd yrn Nachkommlingen alle Jar ewiglichen [...] an des heiligen Crist[us] Abende zwey lange weyssene Brothe, die man Stollen nennet, gemacht von eynem halben Scheffel Weysses vns vnd vnsern Nachkommlingen in unsern Hof gelobt haben verbunden zu geben und zu reichen."

1 шефел е 17,38 л обем, половин шефел е около 8 л, грубо сметнато около 8 кг брашно. Дали всеки Щолен е бил от 8 кг брашно или двата общо - не е ясно.

Много бързо този хляб се е установил като храна по време на коледните пости, като е съдържал само пшеница и квас. Сладки или мазни съставки по време на постите са били забранени от църквата.

Следва годината 1474. През тази година за първи път се споменава Дрезденския щолен - а именно в квитанция от една християнска болница.

Но понеже времената се меняли и богатите ставали все по-богати, саксонските благородници свикнали на разкош и пищна храна. Коледните пости им идвали нанагорно и привързаността към хубавия живот не отстъпвала и пред послушанието пред Църквата. Богаташите негодували толкова повсеместно и настоятелно, че куфюрстът Ернст Саксонски и брат му Албрехт Сърцатият отправили молба към Папа Инокентий VIII да бъде поразхлабена строгата забрана и да бъде позволено поне нещо мазничко.

Щолен

Обръщайки внимание на времената, в които се случва всичко това, става ясно, че изборът за мазнина е бил силно ограничен. Различните видове олио още не са били открити, а тези, които вече са се добивали, са били или недостатъчно разпространени в тази част на света или неядливи. Така например в Германия от онова време зехтинът се е ползвал само в църковни церемонии или за лекарство. Дори и най-известната и тачена лечителка от Средновековието Хилдегард фон Бинген го е препоръчвала само като лек, вярвайки че употребата му хато храна води до повръщане. На саксонците са били известни други растителни масла, например широко се е добивало масло от рапица. Но сортовете рапица са били първични и олиото е съдържало много ерукова киселина, което е правело маслото неподходящо за човешка или животинска храна. Използвано е било за лампи и факли, за смазване на технически съоръжения. Едва векове по-късно, когато са кръстосани и създадени нови сортове рапица, олиото става ядливо, вкусно и полезно.

Та затова изборът на мазнина автоматично е означавал ползване на животински продукт и прекъсване на постите. Папа Инокентий, знаейки отлично високото светско положение на районът, от където дошло запитването, заел уклончива позиция и така без да знае допринесъл за развитието на Щолена. Папският отговор на молбата е така нареченото Маслено писмо, Папска вула, повеляваща отлагането на забраната на маслото в Саксония, естествено срещу заплащане на голяма сума пари. В държавния музей на Кантон Швиц в Швейцария се пази оригиналното Маслено писмо. От тогава в Дрезденския щолен се е слага масло. Годината е 1491.

Щолен

От 1500 година Щоленът, наричан от обикновените хора Щрийцел, започва на набира популярност в Дрезден и да бива продаван много успешно на коледните пазари. И до ден днешен един от коледните пазарите в града се казва Щрийцелски пазар, който тази година се състои за 581-ви път. От 1560 година в Дрезден се установява традицията на връх Коледа на господарите да бъде тържествено връчван един голям щолен. Теглото му е било 18 кг и бивал носен до палата от много пекари и техните чираци.

Доста години по-късно, Щоленът е утвърдено култово коледно печиво. Годината е 1730 и Август Велики, чиято столица е Дрезден, дава нареждането да бъде изпечен гигантския Щолен по повод военния парад Цайтхайнер Лустлагер, чийто организатор е кралят лично. Печивото е записано като Бутер Щолен и също Щрийцел. За всички участващи войници е бил опечен хляб, за който е протоколирано, че е бил дълъг най-малко 8 еллен (1 еллен е равен на 4,5 м) и е съдържал 18 шефела брашно (1 шефел е 17,38 л), 4920 яйца, 3 тонне мляко, 1 тонне мая, 1 тонне масло (1 тонне е равна на 219,846 л). Според други справки същият този щолен е имал други размери, а именно 10 м дължина, 4,5 м широчина, но теглото на продуктите му е точно толкова внушително: 1000 кг брашно, 3600 яйца. Готовият щолен е тежал 1 800 кг. При всички случаи, на този гигантски щолен, който е бил предназначен да бъде поделен между войниците, е било отдадено такова голямо значение, че майсторът зидар Матеус Даниел Пьопелман е бил натоварен със задачата специално да конструира и иззида фурната, необходима за изпичането му. За сушени плодове и ядки в тестото не се споменава, както и за захар. Според днешните разбирания за Щолен този хляб няма нужното съотношение на продуктите, но определено е наложил нови мащаби в пекарството.


Страница 12
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Креативни Коледни Мъфини title=Меню за Бъдни ВечерМеню за КоледаМеню за Нова Година
Нови снимки
от Stoevmobileот BRiVKoот BRiVKoот zlareот zlareот zlareот Radulovaот Radulovaот Radulovaот Radulovaот Radulovaот Slavinaот Slavinaот Radulovaот Radulovaот Radulovaот zlareот zlareот renitoот renito
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.