Мармалад и желе от дюли
Рейтинг: 9
Сложност: Лесна
Любима на 1 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Slavina
Снимка 21
Необходими продукти
  • • 1 кг. дюли
  • • 600-700 гр. захар
  • • 1 лимон
  • • захар за желето
Начин на приготвяне
Нарежете дюлите, покрийте ги с вода и варете, докато омекнат съвсем. Пасирайте или ги смелете и ги сложете отново да се варят на котлона със захарта и сок и настъргана кора на лимона. Или сварете ги цели, оставете да изстинат, почистете от семената и смелете. Ако се налага добавете от водата в която са се варили. Варете до желаната гъстота и насипете в буркани като ги обърнете на капачка да изстиват.
Желе от дюли: Сърцевината на дюлите върнете в останалата ви вода и ако се налага добавете за да я покриете. Варете дълго време докато водата стане розова и ароматна и отцедете плодовете през тясна цедка. Получената вода трябва да е възможно най-бистра. В този момент равни грамажи на вода и захар, т.е. 1 л. вода / 1 кг. захар.
Сложете в тенджера и варете на силен огън. Както при всички конфитюри си струва пробата с чаена лъжичка, тоест като вземете малко течност и я оставите да изстине върху чинийка, можете да видите дали продуктът е готов.
Имайте предвид, че с желатина от дюлите трябва да се внимава доста, защото остава течен докато е горещ, трябва повече внимание.

Рецептата е добавена от Slavina на 10 Декември 2022 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 2
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Здравей Боби, и аз по същата причина правя повече на мармалад и желе за да не изтича при мазане.11 Дек 2022
# 1
Lirinka
магьосник в кухнята
Славе, привет! У дома желето е на голяма почит. Пазя си го за палачинки и катми. ;) И аз го оставям по гъсто, да не изтича при мазане. :)10 Дек 2022
снимки от
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Желе, но нарочно го направих доста гъсто.
Снимка 2
10 Дек 2022

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.