Направи фейсбук
по-апетитен - стани ни фен!

Хелоуин (Halloween)

Все светии или Хелоуин е празник, който се чества на 31 Октомври и е най-популярен в англоговорящите страни. Води началото си от келтски вярвания за началото на зимата, а през VIII век католическата църква въвежда празника на всички светци и мъченици на 1 Ноември, който включва част от старите келтски обичаи. В днешно време това е забавен празник, в който всеки има възможност да се облече със забавен костюм, да похапне лакомства и да се потопи в страшния свят на духовете и привиденията.

Хелоуин - украса
История на Хелоуин

Смята се, че празника води корените си от келтския празник Сауин (Samhain). За келтите живели преди 2000 години 1 Ноември е бил началото на новата година, бележейки края на лятото и началото на студената и тежка зима. Вярвали са, че в нощта преди новата година границата между света на живите и света на сенките се размива и духовете се завръщат за да бродят по земята. За празника са се палели големи огньове, извършвали са се жертвоприношения за умилостивяване на боговете, а хората се се обличали в костюми - най-често животински кожи.

През VIII век папа Григорий III утвърждава 1 Ноември като празник на всички светци и мъченици и в честването на този празник са вплетени част традициите за честване на келтската нова година - голям пир с големи огньове, а хората са се обличали с костюми. Предполага се, че това е бил начина на църквата да изтрие старите вярвания и да ги замени с християнски обичаи. В католическия свят се е вярвало, че душите на умрелите не напускат земята до деня на Вси светии, а в нощта преди него, на 31 Октомври, имат последен шанс да се върнат и да отмъстят за несправедливостите срещу тях. За да не бъдат разпознати от злонамерени духове хората са носили маски и са обличали костюми.

Името на празника идва от името на Вси светии на английски - The All Saints Day, още наричан All-hallows или All-hallowmas и нощта преди него е All-hallows Eve, трансформирало се в Halloween - Хелоуин.

Легендата за Светещият Джак
Хелоуин - фенер

Издълбаването на зеленчуци и използването им като фенери има интересна история. Стара Ирландска приказка разказва за Стиснатия Джак - пияница и мошеник. Една вечер историите за хитрините на Джак стигнали до ушите на Дявола, който решил да провери дали има за какво да завижда на този злосторник. Както обикновено Джак бил пиян и се оглеждал за лесна жертва, която да обере или измами, за да може да плати следващото си питие. В този момент срещнал Дявола и осъзнал, че той е дошъл да прибере грешната му душа в ада. Като последно желание той поискал още алкохол и Дяволът го завел в селската кръчма. След солиден запой, дошло време за плащане - Джак убедил Дявола да се превърне в сребърна монета, с която да плати. Хитрецът, обаче, веднага прибрал монетата в джоба си - където вече имал разпятие и по този начин Джак пленил Дявола. Така успял да принуди Дявола да му подари още 10 години живот срещу свободата на Дявола.

Точно след 10 години на същият ден Дяволът отново посетил Джак - готов да прибере душата му. Джак отново измолил последно желание - този път да похапне малко ябълки, защото бил много гладен. Така накарал Дявола да се качи на дърво, което веднага оградил с кръстове - отново пленявайки Дявола. Този път цената на свободата за Дявола била по-висока - трябвало да обещае, че никога няма да прибере душата на Джак в ада.

След време, Джак починал. Душата му се запътила към Рая, но Св. Петър го спрял на входа - Джак не бил водил праведен живот и заради всичките злини, които бил сторил, не бил допуснат в Рая. Тогава се запътил към Ада - но там Дяволът го спрял, като му напомнил за сключената сделка - никога да не прибира душата му в Ада. За да се подиграе с него, Дяволът дал на Джак и горящ въглен от Ада. Джак издълбал една ряпа и поставил въглена в нея, като с този фенер бил обречен да броди до края на света, търсейки покой.

Когато Ирландските емигранти пристигнали в Америка, те пренесли легендите и традициите си, включително и правенето на фенери за Хелоуин. Там обаче, бързо осъзнали, че тиквите са много по-удобни за издълбаване от репите и от тогава традиционните фенери са тиквени, но все още носят името Светещият Джак (Jack-o'-lantern).

Празникът днес

Хелоуин от много години е по-скоро забавление за малки и големи, отколкото празник на мъртвите. Изключително популярна част от празника е украсата - на дома, двора, храната. Прилепи от черна хартия, изкуствени паяжини (понякога с огромни паяци), черепи и всякакви други страшни декоративни елементи са част от съвременния облик на Хелоуин. Някои хора превръщат дворовете си в истински сцени от филми на ужасите с фалшиви надгробни камъни и зомбита, но най-малкото, което присъства във всеки дом е тиквен фенер.

Хелоуин

Костюмите също са неотменна част от празника. Деца и възрастни се радват на възможността за една вечер да бъдат пременени като вампири, духове, зомбита, вещици и прочее страшилища, а защо не и като супергерои, принцеси, феи...

Със сигурност любимата част на децата е "номер или лакомство" (trick-or-treating). На групички малките "чудовища" нападат къщите в квартала и всеки съсед е поставен пред ултиматум - или дава лакомство на децата, или ще му бъде скроен номер. Родителите често съпровождат малките деца или най-малкото ги наглеждат от разстояние, а всеки "заплашен" съсед пълни кошничките на децата с предварително подготвени бонбони, близалки, бисквити, шоколадчета, кексчета и т.н. Естествено след тази обиколка малките лакомници преяждат със събраните вкусотии - истински празник.

Традиционните игри свързани с празника са изваждане на ябълки от леген с вода само с използване на уста и улавяне на лакомства (обикновено захаросани и лепкави), овесени на конец от тавана - отново само с уста. Днес те са заменени с гледане на филми на ужасите и разказване на истории за призраци - всичко след залез слънце, на тъмно или само на свещ.


Страшни лакомства

Тъй като Хелоуин се пада скоро след сезона на ябълките, традиционни за празника са захаросаните ябълки - цели ябълки, поляти с карамел, които могат да бъдат и оваляни в ядки и забодени на клечка. Друг характерен десерт е бармбрак, вид сладък хляб, със стафиди и сушени плодове. Той все още се приготвя в Ирландия Хелоуин - сладкии традицията е в тестото да се слагат късметчета, като пръстен, монета и други, като всяко носи значение и може да предскаже бъдещето на изтеглилия го. Ако ти се падне грахче - няма да се ожениш тази година, а пръстена - сватбата ще е скоро, монетката носи богатство, докато клечицата бедност.

Докато традиционните храни за Хелоуин все още имат място на трапезата, все по-често храната за празника се приготвя, така че да бъде в тон със страхотиите, които се честват. От салатите, през ястията и десертите, до напитките - вкуса е важен, но по-важно е как изглеждат. Торти във форма на черепи, бисквитки със скелетчета, украси с паяци, отрязани ръце, всичко е подходящо, стига да е страшно.

Използвани източници:
http://www.history.com/topics/halloween
http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween

Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Подкрепи "Веселият Готвач"
Описание Сума
Над 10 лв - 3 месеца без реклами!
Над 20 лв - 1 година без реклами!

BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Нови снимки
от Slavinaот ma_rri_naот ma_rri_naот ma_rri_naот ma_rri_naот ma_rri_naот ma_rri_naот ma_rri_naот gigiот ronicatот teditodorovaот teditodorovaот teditodorovaот teditodorovaот gigiот Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от Gala85
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.