6 неща, които не знаете за Св. Валентин

Св. Валентин - денят на влюбените... романтика, сърчица и пеещи птички навсякъде. Ако ви е омръзнало от хилядите статии на тема цветя и подаръци свързани с този празник, продължавайте да четете. В тази статия ще откриете интересни факти, които е много вероятно да не знаете.

Валентин е покровител на чумата и епилепсията

Първото нещо, което най-вероятно не знаете за денят на Св. Валентин е, че не е посветен само на влюбените двойки, а също така и на неврологични разстройства и опасни заразни болести.Свети Валентин Католическата църква признава поне 10 религиозни фигури, носещи името Свети Валентин и всеки от тях има собствен ден в църковния календар, но традиционно познатия Свети Валентин е бил римски свещеник, живял през трети век и загубил главата си през 269-та година при управлението на римския император Клавдий II. Причината за това било, че императора карал войниците си да останат ергени, защото бил убеден, че женените мъже не стават добри бойци. Християнският проповедник се опитал да разубеди и покръсти императора и народа му, но бил наказан със смърт. 200 години по-късно папа Геласий обявил 14-ти Февруари за ден, в който да се отдава почит на светеца и от тогава католиците празнуват на този ден. Според католическият справочник "Catholic Online" Валентин е покровител на множество елементи от живота, включително любовта, влюбените, сгодените двойки, щастливите бракове, а също така и пчеларите, припадъците, епилепсията и чумата.

Южна Корея има празник на любовта всеки месец
Черен нудълс

Общо 12 са празниците посветени на влюбените в азиатската държава, всеки от тях с малки особености. Най-почитани са дните през Февруари, Март и Април. В денят на любовта от месец Февруари дамите дават на мъжете в техния живот лакомства. През Март мъжете отговарят с подаръци, но не храна. Финалът на този цикъл е денят от месец Април, който е известен като "Черният ден". Тогава всички самотни души, които не са получили подаръци през някой от предходните месеци оплакват самотното си съществуване ядейки порция черни нудълс.

Празнуването на денят на Св. Валентин е забранен в Саудитска Арабия
Празника забранен

Не всеки обича този празник - в Пакистан е наречен "срамен ден", а в Индия група хиндуисти преди време организирали огромна клада - запалили хиляди картички-валентинки. В Саудитска Арабия на този "езически празник" държавната Комисия за Подхранване на Ценностите и Борба с Пороците има доста работа. Масово правят проверки в магазини и хотели, където събират доказателства с помощта на които по-късно да бъдат осъдени мюсюлмански двойки празнуващи Св. Валентин. Въпреки това в държавите, класифициращи празника като "Западна липса на морал" много хора имат желание да го празнуват. Според младеж от Иран, цитиран в The New York Sun: "Забраната само засилва моето желание за борба с духовническите правила."

Не е за влюбени
не е за влюбени

Смешна е мисълта, че най-голямото количество картички-валентинки не се разменят между влюбени, но това е факт. Партньори и любовници заемат почти последно място сред получателите на картички. Оказва се, че деца и майки получават валентинки по-често от влюбените. А кой получава най-много картички на сърчица? Вярвате или не, това са учителите - децата са много мили... На дъното на класацията, пък са домашните любимци. Би било тъжно, ако те получават повече картички от младите влюбени хора, нали? По темата с картичките - жени купуват 85% от тях, а само в Щатите годишно се разменят над 1 милиард валентинки.

Изкуството е вечно
бележки

Ромео и Жулиета са безспорно най-известната двойка влюбени в литературата. Класическото произведение на Шекспир е вдъхновило безброй творения и идеи с романтична нотка. Стотици години след написването на историята хората все още обичат героите. Във Верона, градчето където се развива действието на пиесата седмицата около Денят на Влюбените е празник - множество концерти, изложби и театрални постановки. Черешката на тортата е награждаването на най-доброто любовно писмо, получено в къщата на Жулиета през годината. Участват хора от цял свят и общият брой писма надминава 1000.

Самоубийства и насилие покрай Св. Валентин

Последното нещо, което не сте и предполагали за Денят на Влюбените са опасностите, които крие. Според Джералд Фалк, американски психолог изследващ поведението на хората свързано с убийствата, в дните преди и след този празник се забелязва рязък скок в броя самоубийства и случаите на домашно насилие. Като основен фактор се отчита стреса, свързан с 14-ти Февруари, а последиците не са изненадващи - статистиката показва, че винаги след природни бедствия насилието над жени се увеличава.


По идеи от http://www.mediadump.com

Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от gigiот Gala85от galia_1от zlareот zlareот ma_rri_naот ma_rri_naот ma_rri_naот Slavinaот Slavinaот Slavinaот Slavinaот Slavinaот Lirinkaот Lirinkaот Reflektот Reflektот zlareот zlareот zlare
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.