Омесване на тесто с мая

В тази статия ще ви покажем как да омесите тесто, като за примера използваме най-базовото тесто с мая - брашно, вода, мая и сол, с малко олио или зехтин. Това тесто е универсално, става чудесно за хляб и питка, за плоски и малки хлебчета и е най-доброто, което може да използвате за основа за пица. Дали месите тесто с точно тези продукти или някое по-сложно, принципа на самото замесване е един и същ, така че може да приложите същите стъпки за всяко тесто с мая, освен разбира се ако изрично не е написано нещо в самата рецепта, която използвате.

1. В достатъчно голяма купа изсипете половината от необходимото брашно. Погледнете описанието на опаковката на маята, която ползвате как да процедирате. Ако ползвате прясна мая или суха, с нужда от разтваряне във вода предварително - разтворете я в леко топлата вода за тестото заедно със захарта, ако ползвате инстантна суха - просто я разбъркайте с брашното, в което сте сложили захарта. Сложете и солта в брашното и разбъркайте добре.

Омесване на тесто - стъпка 1

2. Сега изсипете топлата течност и олиото и разбъркайте с лъжица докато се получи горе-долу хомогенна каша - не се безпокойте ако има бучици. Трябва да се отбележи, че водата е най-добре да е топла, но в никакъв случай не трябва да е гореща - когато си потопите пръста трябва да я усещате леко топла.

Омесване на тесто - стъпка 2

3. Започнете да добавяте брашно по малко, като разбърквате с лъжица. Добавяйте брашно докато сместа се сгъсти и почне да се отделя от стените на купата и може да се оформи на топка в средата.

Омесване на тесто - стъпка 3

4. Набрашнете леко плота и изсипете мекото тесто, съберете го на топка и започнете да месите. Използвайте дланта на ръката си, не пръстите, като оформената топка натискате в средата - получава се леко продълговато парче тесто, сгънете го на топка пак и пак натискате в средата. Така продължавате да месите, като ако лепне тестото леко го набрашнявате, както и набрашнявате ръцете си леко. Не слагайте по много брашно наведнъж, само по малко за да не се получи твърдо тесто.

Омесване на тесто - стъпка 4

5. Колко време да месите зависи от продуктите в тестото, от количеството и от усърдието ви - 5-10 минути трябва да са напълно достатъчни за рецептата, която правим. Готовото тесто се усеща много ясно - става гладко и еластично, не лепне и консистенцията му е леко подобна на пластелин.

Омесване на тесто - стъпка 5

Хубавото на този метод за омесване е, че не сте зависими от количеството брашно в рецептата, която ползвате. Често продуктите варират - размера на чашите, качеството на брашното, големина на яйца и дори точно зададено, брашното в рецептата може да трябва да се увеличи или намали малко когато вие я приготвяте. С добавянето на брашното постепенно шанса да не стигне или по-лошо, да е в повече е много по-малък.




Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 2
Slavina
магьосник в кухнята
От години хляба си меся в къщи. Последвах съвета на майстор на пици, че тесто замесено с по-малко мая е повече полезно за стомаха и е по-лесно смилаем. Затова на 1-1. 5 кг. брашно слагам 1 ч. л. суха мая, а когато времето е горещо дори половин ч. л. Времето на втасване се увеличава, но с половин час повече няма какво да се губи. Друг съвет който спазвам е, да не се подгрява тестото. Единственото което правя е, че поставям съда с тестото в студена фурна, за да го предпазя от течение. Предпочитам бавно втасване, но полезно.18 Фев 2019
# 1
tanqbareva
гост в кухнята
полезна информация благодаря19 Ное 2015
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.