Конфитюр от портокалови и (или) лимонови кори
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 9
Сложност: Средна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 56 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от steffanell
Снимка 321
Необходими продукти
  • • кори от цитрусови плодове
  • • захар
Начин на приготвяне
Цитрусовите плодове се измиват много добре преди употреба. Обелват се. Корите се заливат със студена вода и се варят десетина минути. Отцеждат се и процедурата се повтаря още 2 пъти. След като изстинат, се нарязват на ситни парченца (може и да се смелят).
От захарта и водата се прави сироп. Слагат се в кипящия сироп, като в зависимост от количеството на корите се увеличава и количеството захар и вода, но съотношението е 1:1 – сиропът трябва да ги покрие. Ври на силен огън няколко минути и след това на умерен огън още 10-15 минути. Престоява в сиропа 1-2 часа (може и повече) и след това се доварява до готовност.
Готовият конфитюр се налива в затоплени бурканчета и се затваря с капачки. По желание може да се стерилизира няколко минути.
Рецептата е добавена от tillia на 3 Януари 2010 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
steffanell
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 2Снимка 3 11 Яну 2013
# 7
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Цвети, чудесно предложение! :)Не мога да им се нагледам! Заслужава си играта :)Благодаря ти за идеята!11 Яну 2013
# 6
steffanell
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Малко си поиграх да ги навържа заедно с бадемчето, най напред сварих корите и тогава ги навързах но си заслужаваше, в буркана ги съхраних на връзки. Рецептата е много точна.
[Изпробвана]
11 Яну 2013
# 5
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Ани, водата след всяко изваряване на корите се изхвърля. Сиропът се прави с нова, чиста вода и захар, в посоченото съотношение. Няма определено количество на корите, зависи от това корите на колко плодове са събрани в момента. След като ги извариш, залей ги с вода, която почти да ги покрие. Това ще е ориентира ти. Отливаш я. Ако е например 1 чаша, означава че сиропът ще е от 1 чаша вода и 1 чаша захар. От тук натам следваш останалата част от рецептата. Дано да съм била ясна в обясненията :)19 Юли 2012
# 4
ancia
майстор с шприц
Може ли някакви ориентировъчни количества/съотношения - плод, кори, захар, вода? Също не разбрах водата от трите изварявания ли се събира за сиропа или от последното.19 Юли 2012
# 3
mimsi
магьосник в кухнята
Благодаря! Ще се пробва!7 Яну 2010
# 2
zuzkoto
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Не, не изчезва. Ароматът остава много наситен. По същият начин правя и захаросани корички, но след като се сварят ги отцеждам от сиропа и поръсвам със захар и насипвам в бурканчета. Съхраняват се в хладилник. Последният път използвах сиропа за заливка на баклавата за Коледа.
[Изпробвана]
6 Яну 2010
# 1
mimsi
магьосник в кухнята
След толкова пъти сменяне на водата не изчезва ли и характерния аромат на корите?6 Яну 2010
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1 3 Яну 2010



© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.