Направи фейсбук
по-апетитен - стани ни фен!

Микровълнова печка - употреба и съвети
Основни принципи за работа с микровълновата печка

Слагате ястието в печката, затваряте вратичката и включвате микровълновата енергия на желаната мощност. При много типове микровълнови печки веднага щом започнете да готвите, се включва светлинен сигнал. При някои печки това става със закъснение от 10 сек. Нагласявате регулатора за време на нужната ви стойност. В повечето случаи максималната възможност е 30 мин. Ако е необходимо повече време, отново нагласявате регулатора. Печката ще готви, докато регулаторът за време застане в положение "OFF", с което автоматично се спира излъчването на микровълнова енергия и се включва звуков сигнал. Печката автоматично се изключва и когато отворите вратичката по време на готвенето. Регулиране на мощността. Обикновените микровълнови печки разполагат само с константна мощност (100 %). Микровълновите печки с променливо регулиране на мощността могат да се нагласяват на LOW (30% от максималната мощност), MEDIUM (50%) и HIGH (100%). Мощността може да бъде означена и с цифри, напр. от 1 до 6, или с думи: "simmer" - варене, "roast" - печене, "reheat" - загряване, и т.н. По-новите поколения микровълнови печки имат и някои други регулатори. Например:

 • Автоматично размразяване (Automatic defrost) - автоматично пуска и спира енергията на равни интервали.
 • Устройство за запичане (Browning element) - то е по-добро от електрическия грил и е инсталирано в горната вътрешна част на печката. Можете да запечете ястието до златисто по време или след готвенето.
 • Поддържане на ястието топло (Keep warm/Stay hot control) - дава възможност ястието да се поддържа топло в продължение най-много на един час без по-нататъшно готвене.
Фактори, влияещи върху готвенето
 • Видът на хранителния продукт влияе върху процеса на готвене в микровълновата печка. Имат се предвид началната му температура, плътността, формата и големината на парчетата и др.
 • Начална температура. Времето за термичната обработка зависи от това, дали продуктите са замразени, студени или със стайна температура. Студените продукти се готвят по-дълго. За да получите по-добър резултат, първо размразете замразените продукти и след това ги гответе.
 • Плътност. Колкото по-плътен е хранителният продукт, толкова по-дълго се готви. Така например шницел от немляно месо се готви по-дълго, отколкото шницел от смляно месо. Размразяването и затоплянето също изискват повече време. Ако приготвяте пиле с гарнитура, то гарнитурата ще бъде готова по-рано от пилето. Когато готвите ястие от продукти с различна плътност, поставете продуктите с по-голяма плътност по периферията на съда.
 • Дебелина на слоя. По-тънкият слой продукти се готви по-бързо, отколкото по-дебелия. Парчетата с по-голяма дебелина поставяйте в периферията на съда, а с по-малка - в средата. Когато печете пиле, закрийте краищата на крилцата и бутчетата, за да не изгорят и да не се изсушат.
 • Големина на парчетата. По-големите парчета се готвят по-дълго, отколкото по-малките, тъй като микровълните проникват на дълбочина до около 3-4 см, а към центъра се разпространяват по индукция. За да получите по-добър резултат, нарежете продукта на парчета с еднаква форма и големина.
 • Количество. Колкото повече е ястието, толкова по-дълго трае готвенето. Горните слоеве се загряват по-бързо, затова разбърквайте по време на готвенето, най-добре няколко пъти. Ако удвоите количеството на продуктите в рецептите, трябва да увеличите и времето за приготвяне с 50-75%.
 • Състав. Мазнините и захарите поемат микровълновата енергия много повече от други продукти. Сланина и сладка (конфитюри, мармалади) се готвят по-бързо, отколкото зеленчуци и месо. Продуктите с ниско съдържание на вода, като хляб и кифли, също се приготвят по-бързо, отколкото напр. супите.
 • Кости в месото. Костите винаги вкарват топлина в ястието. За по-равномерно приготвяне обезкостете месото и го оформете на парчета с еднаква големина. Ако не обезкостите месото, покрай костта то ще се изпече по-добре и по-бързо, затова по средата на готвенето закрийте мястото с фолио, за да не се препече.
Техника на готвенето в микровълнова печка
 • Разполагане на храната. Доброто разпределение на ястието спомага за равномерното му сготвяне. Ако приготвяте няколко парчета от един и същ продукт (напр. печете картофи), подредете ги в кръг на равни разстояния и оставете средата празна. Средната част поема по-малко микровълнова енергия, когато краищата са запълнени. Продукти с нееднаква форма, например порции пилешко месо, цели риби, месо с кости и зеленчуци, подредете така, че по-тънките части да останат в средата на съда. Никога не поставяйте парчета храна (напр. месо) едно върху друго.
 • Разбъркване. Това е една от най-важните техники при готвене с микровълнова печка. При обикновеното готвене храната се разбърква, за да се размеси. При готвене с микровълни разбъркването се прави, за да се преразпредели топлината. Винаги разбърквайте от периферията към центъра на съда, за да разпределите топлината.
 • Обръщане. Големите парчета храна - напр. месо, цяло пиле, трябва да се обърнат, за да се загреят равномерно. Пържолите и нарязаното на порции пиле е добре да се обърнат при престояването. Ако обръщането е невъзможно (напр. козунак, голямо парче месо), завъртете съда във фурната (някои модели микровълнови печки са с въртяща се подставка).
 • Покриване. Покриването ускорява готвенето и запазва влажността. Може да използвате плътно прилепващ капак, специално фолио за микровълнова печка, пергаментова хартия, пликове за печене без метални нишки, домакинска абсорбираща хартия или просто една обърната чиния.
 • Частично покриване. Прилага се за предпазване на тънките части от препичане. Това е единственият случай, когато можете да използвате малки парчета фолио в микровълновата печка (металното фолио отразява микровълните, образуват се искри, които могат да пробият стените на печката). Закритите части трябва да са по-малко от незакритите. Фолиото отразява микровълните от чувствителните части (напр. краищата на крилцата и бутчетата на пилето) и ги предпазва от изгаряне.
 • Набождане. Продуктите, които имат кожа или ципа (необелени картофи, кренвирши и др.), трябва да се набодат преди приготвянето им в микровълновата печка. Ако не ги набодете, те ще се пръснат под въздействието на насъбралата се пара. (По същата причина никога НЕ печете или варете яйца с черупките!) Това се отнася и за жълтъка, тъй като съдържащата се в него мазнина поглъща микровълните и той става готов по-бързо - ако не е набоден, ще се пръсне. Жълтъка набождайте внимателно с клечка за зъби или с върха на ножа, за да не изтече. Когато печете месо или риба в плик, набодете плика, за да излиза парата.
 • Отстраняване на излишния сос. Течностите, които се отделят по време на готвенето, забавят процеса. Ето защо отстранявайте отделящия се сос с лъжица на равни интервали по време на готвенето. Щом ястието започне да се изсушава, можете отново да прибавите соса.
 • Престояване. Това е завършващата фаза на готвене и също е една от основните техники при работа с микровълнова печка. Ястието, приготвяно в микровълнова печка, продължава да се готви и след изключването й поради въздействието на топлината в него. Затова не гответе яденето прекалено дълго, за да не се превари или препече по време на престояването. Можете да го оставите да престои от 5 до 20 мин. За повечето ястия са достатъчни 5 мин, но например по-големите и по-плътни парчета месо оставяйте да престоят 15-20 мин. Ястията, които трябва да се поднесат топли, покрийте с фолио по време на престоя. Фолиото запазва яденето топло, така че не е необходимо да се загрява допълнително.
 • Получаване на златист цвят. Изпеченото в микровълнова печка ястие не придобива златист загар поради краткото време, за което се приготвя. Съществуват няколко начина за подобряване на външния вид на блюдата.
  • На пазара се предлагат микровълнови печки с интегрални елементи за изпичане до златисто или с грил в горната вътрешна част на печката. Те се включват по време и след готвенето. Можете да поставите ястието да се запече до златисто и в класически грил.
  • Продават се и специални съдове за изпичане до златисто.
  • За да получите хубав загар на печеното месо, можете да го покриете с тъмен сос, смес от смлени подправки, запържена галета, готова супа на прах.
 • Подобряване на външния вид на сладкишите. Тестените сладкиши, приготвени в микровълнова печка, изглеждат недопечени. Можете да подобрите външния им вид по няколко начина:
  • Залейте с шоколадова или цветна захарна глазура.
  • Поръсете сладкиша със счукани орехи, канела и захар или захаросани плодове.
  • Козунака, изпечен в микровълновата печка, бързо поставете под горещ грил или в класическа фурна, за да добие златист цвят.
  • Кифлите и хлебчетата поръсете с маково семе, сусам, настъргано сирене, счукани орехи, ким и т.н.
Размразяване в микровълновата печка

Идеалната комбинация за всяко домакинство е наличието на фризер и микровълнова печка. С микровълновата печка можете да размразите и приготвите замразената храна за изключително кратко време. По този начин се запазват почти напълно хранителните вещества, витамините и естественият вкус на продуктите, като при това ястията имат изключително добър вид. Размразяването в микровълновата печка протича като при стайна температура, но за много по-малко време. Например едно пиле се размразява при стайна температура за 6 часа, докато микровълновата печка прави това само за 30 мин. Голямо парче месо (около 3 кг) на стайна температура се размразява за 8 часа, а в микровълнова печка - само за 1 час. Ако вашата печка няма мощност за размразяване (180 Вт - 30 %), необходимо е да я включвате и изключвате на равни интервали през 1 мин при мощност 100%.

Следващите указания ще ви осигурят бързо и качествено размразяване:
 1. Преди размразяването набодете кожата, ципата или плика.
 2. Отстранете металните нишки или съдове.
 3. Продукти като сладкиши, кифли, хляб, кренвирши поставяйте върху сгъната на две абсорбираща хартия, за да поеме излишната влага.
 4. Някои видове продукти е необходимо да бъдат раздробени или намачкани с вилица по време на размразяването им (напр. кайма).
 5. Раздалечете едно от друго отделните парчета за размразяване (напр. шницели, колбаси, парчета месо).
 6. От пилетата или дивечовите птици при размразяване извадете вътрешностите.
 7. Отстранявайте водата по време на размразяването.
 8. Бут, пиле, риби, когато са цели, размразявайте в микровълновата печка само частично, а след това ги оставете да се доразмразят на стайна температура.
 9. Ако някои части на продукта се размразят по-рано или дори започнат да се загряват, закрийте тези части с парчета фолио, като ги прикрепите с клечки за зъби.
 10. Готовите фабрично приготвени ястия обикновено са опаковани в пластмасови подложки и са покрити с алуминиево фолио. Преди да ги поставите за размразяване, отстранете фолиото, за да не се повреди микровълновата печка.
Още няколко практични съвета за готвене с микровълнова печка
 1. Не превишавайте посоченото в рецептите време за готвене. По-добре програмирайте по-кратко време и само ако е необходимо, удължете топлинната обработка.
 2. Използвайте по-малко течности - около 3/4 или 1/2 от течностите, които слагате при готвене с обикновена електрическа печка.
 3. Намалете количеството на подправките, тъй като приготвене с микровълнова печка продуктите запазват в най-голяма степен естествения си вкус.
 4. Същото се отнася и за солта. Солете след приключване на готвенето или разтворете солта във водата.
 5. Микровълновата печка готви с мазнината на самите продукти, така че количеството добавяно масло трябва да бъде малко. По този начин значително се ограничава и дневната доза калории.
 6. Ако загрявате бебешка храна, съдържанието трябва добре да се разбърка, за да се получи равномерно затопляне. Преди да дадете на бебето приготвената храна, проверете температурата й.
 7. Не използвайте живачни термометри - те се пръскат от високата температура. Можете да си служите със специален термометър за микровълнова печка. Ястието се изважда от печката. Термометърът се поставя в най-дълбоката част и се оставя 10 минути, за да регистрира вътрешната температура.
 8. Ако загрявате течност в шише, то не бива да е с твърде тясно гърло, тъй като може да се счупи.
 9. Когато поставяте месо във фризера, имайте предвид, че парчетата с еднаква форма и големина се размразяват и пекат по-равномерно.
 10. Когато задушавате зеленчуци за гарнитура, обелете зеленчуците и ги нарежете на еднакви парчета (ако ги задушавате цели, набодете ги с вилица или ги резнете с нож, за да излиза парата). Поставете зеленчуците в подходящ съд, налейте малко вода или прибавете парченца масло. Покрийте съда с капак или целофан, малко отворен в единия край. Не забравяйте разбъркването и времето за престой.
 11. Ако печете месо или пиле в плик, не завързвайте стегнато плика, за да може да излиза парата (или го надупчете с вилица).
Почистване на микровълновата печка

Микровълновата печка трябва да се поддържа чиста. Замърсяването намалява ефективността й и може да причини повреди. Избърсвайте често с влажна кърпа всички открити повърхности. За основно почистване може да използвате течен препарат за миене на съдове или сапун. Външните части почистете със сапун и топла вода, след това изплакнете и подсушете с мека кърпа. Внимавайте да не попадне вода в отворите за вентилация, защото ще се повредят вътрешните механизми на печката. Контролното табло почиствайте само с влажна кърпа. Не използвайте за почистване спрейове, тел или прах, нито прекалено много вода и сапун. Абразивните препарати, напр. съдържащи сулфиди и хлориди, не бива да се употребяват в никакъв случай. При готвенето парата кондензира по вътрешните стени на печката. След като приключите работа, избършете със суха мека кърпа. Вътрешността почиствайте с мек препарат за миене на съдове и подсушавайте с мека кърпа. За премахване на миризмата варете 5-7 мин чаена чаша вода с няколко супени лъжици лимонов сок. Това помага и за размекване и по-лесно отстраняване на засъхналата храна в печката. Предпазвайте вътрешните стени и вратичката от издраскване. Подставката и въртящият се вал също трябва да се почистват редовно.


Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Подкрепи "Веселият Готвач"
Описание Сума
Над 10 лв - 3 месеца без реклами!
Над 20 лв - 1 година без реклами!

BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Нови снимки
от renitoот Slavinaот Slavinaот Slavinaот Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от nikolovaevaот Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от Gala85от Gala85
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.