Как да пестим пари от храна?

Тази колекция от практични съвети ще ви помогнат да пазарувате умно - пестейки пари и време.

Планирайте и си пригответе списък

Най-основното правило е да планирате внимателно покупките си - за целта трябва да знаете колко и каква храна е необходима на семейството ви. В случай, че купувате повече от необходимото и се налага да изхвърляте храна със сигурност губите пари от това. Ако имате идея какво ще се готви в следващите дни, това ще бъде много полезно, защото можете да напишете списък за пазаруване. Той ще ви помогне да напазарувате бързо, а и да избегнете допълнителни ходения до магазина. Честото ходене на пазар, освен че може да бъде досадно губи време, а и пари за транспорт.

Следете срока на годност

Преди да купите нещо погледнете още колко време може да се ползва и помислете - ще бъде ли оползотворено в това време или част ще трябва да се изхвърли? Това е особено важно за пресните продукти като месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци - те често могат да се ползват в рамките на няколко дни, до седмица. Консервите, сушените храни, бисквити и други имат доста по-дълъг срок на годност, но и той не е неограничен. Не забравяйте от време на време да проверявате килера с провизиите за неща с изтичащ срок на годност. При тези проверки може да наредите продуктите така, че най-отпред да стоят тези, които трябва да употребите по-скоро - така ще ви напомнят за тях и няма да се наложи да ги изхвърлите след време.

Купувайте на едро

Обикновено по-големите опаковки са по-изгодни, но внимавайте - това не винаги е така. Има некоректни производители и продавачи, които се възползват от популярността на това неписано правило. Рядко се случва, но е възможно малките разфасовки да предлагат по-добра цена. Недейте да инвестирате в голямо количество от нещо, което не сте сигурни, че ще ви хареса - първо опитайте продукта от по-малка разфасовка. Трилитрова туба кетчуп, който не се харесва на никой в семейството ви не е добра покупка, колкото и евтин да е. Пазаруването на едро също ще ви спести допълнителни ходения до магазина, което от своя страна пести време и пари.

Смятайте цена на единица количество

Когато имате избор между няколко варианта не гледайте само крайната цена, а и количеството. В крайна сметка ви интересува средната цена на единица количество, а не общата стойност. В някои държави магазините са задължени да включват тази информация в етикетите (цена на 100 г, 1 л), но ако не можете да я откриете наготово - пресметнете го набързо. Кое е по-евтино - бурканче от 250 г за 3.50 лв или 160 г за 2.60 лв? В първия случай цената на 100 г е 1.40 лв, а във втория - над 1.60 лв.

Следете за изгодни предложения

Винаги бъдете готови да купите неща, които си заслужават, дори да не са в списъка за деня. Намаления и промоции често могат да ви помогнат да спестите пари, но не забравяйте и горните правила - не купувайте повече от необходимото преценете дали офертата е наистина изгодна или просто е голяма реклама.

Проверявайте си сметката още в магазина

Грешки се случват, например на касата може да маркират една опаковка два пъти или ябълките от по 1 лев да ги таксуват като портокали по 2 лв. Също така понякога промоционални цени са отбелязани на етикетите, но не и в системата за таксуване. За да избегнете такива недоразумения, отделете минутка-две след като минете касата за да проверите дали всичко е точно. Ако има проблем се върнете веднага, ако откриете грешката вкъщи може да бъде твърде късно.

Сравнявайте цените в различните магазини

Добре е да познавате магазините в които пазарувате, принципно цените са доста подобни, но има изключения. Има вериги и самостоятелни магазини, които са по-скъпи от средното - не е трудно да ги откриете и ако искате да пестите пари - избягвайте ги. Заради някои промоции си заслужава човек да влезе в повече от един магазин, но внимавайте - твърде много обикаляне губи време, а времето е пари.

Купувайте в сезона, консервирайте

Плодовете и зеленчуците са най-евтини, когато им е сезона. Освен, че е най-изгодно тогава да им се наслаждавате в по-големи количества, можете и да приготвите консерви за зимата.


Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.