Сушени чери домати
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 9
Сложност: Много лесна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 12 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от lipodve
Необходими продукти
  • • 1 кг чери домати
  • • 1-2 щипки морска сол
  • • 1 скилидка чесън
  • • босилек - сушен или пресен
  • • зехтин
Начин на приготвяне
Измиваме и подсушаваме доматите. В зависимост от големината ги режем на половинки или на четвъртини. Подреждаме ги в тава покрита с хартия за печене и съвсем лекичко ги посоляваме с морската сол. Пускаме фурната на 110С градуса с вентилатор и ги оставяме да се сушат. Това отнема между 3-6 часа. Никога не ми се е налагало да ги оставя повече от 6 часа. Колкото повече ги сушите, толкова по-трайни ще бъдат после, но и по-твърди. Аз ги предпочитам леко дъвчащи, когато са се сбръчкали по краищата и лепнат от захарта, която се е отделила от тях. Щом прецените, че ви харесват и достатъчно са се изсушили ги изваждате от фурната и оставяте на страна да изстинат. Обелваме скилидката чесън, приготвяме си босилека и зехтина и едно бурканче от 400 г (тези от нутела са идеални) или няколко по-малки. Не загрявам зехтина, нито бурканчето - измивам го и го подсушавам много хубаво.
Не съм написла какво е количеството на зехтина защото не знам, зависи от това колко ги притискате в бурканчето. Аз не ги притискам много, защото предпочитам да има малко повечко зехтин, става чудесно овкусен и е страхотен за салати, и цвета му става един тъмно оранжев.

Относно съхранението - на много места съм чела, че ако сложите пресни подправки годността значително се съкращава и трябва да държите бурканчето задължително в хладилника и било трайно 1-2 месеца и т.н. Досега не ми се е случвало да ми се развалят доматите, а в 99% от случаите слагам пресен босилек и то по 4-5 листенца в бурканче. Аз ги съхранявам в шкаф на тъмно и хладно, дори след като съм отворила бурканчето. Последните, които имах ги бях правила август месец, свършиха миналата седмица и нито едно не се беше развалило, така че вие си преценете. Разбира се, няма проблем да ги държите и в хладилника, ако ги предпочитате студени, но не е задължително.

Рецептата е добавена от lipodve на 14 Февруари 2016 г.
Източник: http://lipodve.blogspot.bg/
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 2
lipodve
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Да, страхотни са и аз много ги обичам! :)25 Фев 2016
# 1
i4eto3421
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Миналата година си направих 2 големи буркана. Много съм доволна.
[Изпробвана]
17 Фев 2016
снимки от
lipodve
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Снимка 1 14 Фев 2016

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.