Рязано кисело зеле - I вид
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 9
Сложност: Средна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 11 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от tillia
Снимка 321
Необходими продукти
  • • 10 кг зеле
  • • 1 кг ябълки
  • • 350 г сол
Начин на приготвяне
Зелето се почиства от външните листа и кочана. Нарязва се на тесни ивици. Ябълките се нарязват на филийки. Нарязаното зеле се поръсва със солта и се претрива добре. Поставя се в съдовете и се трамбова плътно, за да се отдели сокът му на повърхността. Нарязаните ябълки се слагат на редове между зелето. Отгоре се поставят листа от зеле. Покрива се с чиста кърпа (тензух) и се притиска с решетка (кръст) и камък. Съдовете се съхраняват на хладно място.

Най-благоприятната температура за ферментация на рязаното зеле е 18-20 C. При по-ниска температура ферментацията продължава по-дълго време и се получава продукт с по-лоши вкусови качества. По време на ферментацията се образуват пяна и газ. След протичане на бурната ферментация зелето се оставя да доузрее и подобри вкуса си. Към края на бурната ферментация сокът започва да се избистря, а вкусът от горчиво-сладък става приятно кисел.
Рецептата е добавена на 1 Декември 2002 г.
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 1
tillia
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Направих зелето в буркан, пробно и ни хареса. Натъпках плътно и затворих с пластмасова капачка. За 3- 4 дни стана готово, понеже времето беше топло. След това го сложих в хладилника и ферментацията спря. Подходящо е и за салата, и за готвене.
[Изпробвана]
3 Дек 2015
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3 3 Дек 2015

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.