Невероятен блат за торти
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Лесна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 19 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Ella_22
Снимка 321
Необходими продукти
  • • 4 яйца
  • • 200гр кристална захар
  • • 200гр течност (мляко, сок, кафе, чай, сок и т.н без газирано)
  • • 200гр олио
  • • 300гр брашно (за какаов блат 30гр какао заместват 30гр брашно)
  • • 1 пакетче ванилова захар
  • • 1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне
Включете фурната на 160 градуса.
Разбийте яйца със захар и ванилова захар до побеляване и не по-малко от 10 мин. Ако трябва засичайте по часовник. Към получената яйчена смес добавете по-малко олио и избраната то вас напитка. Разбивайте около 1 мин. След това добавете пресято брашно смесено с бакпулвер и разбъркайте с шпакла. Получената смес сипете в 20см форма за торта с падащи стени, обложена с хартия по дъното и по стените. Печете в загряна фурна на 160 градуса около 45-50 мин. в зависимост от фурната. Проверявайте с клечка за зъби за готовност.
Готовия блат извадете от фурната и оставете за няколко минути във формата леко да се охлади. След това извадете блата и оставете да се охлади напълно.
За да ви се получи абсолютно равен блат може да се ползва “колан” за печене или да си направите сами. Увивате една малка хавлия или кърпа, предварително намокрена и добре изцедена в алуминиево фолио, така че фолиото да обгърне цялата кърпа. С нея обгръщане стените на формата за печене. Така няма опасност огъня да грабне блата и да се издигне и разпука в средата. Остава равен и равномерно изпечен от всички страни. Блатът е много вкусен и пръхкав, и няма нужда от допълнително сиропиране.
За тавичка с размер 26-28см увеличаваме яйцата на 6бр, брашното на 450гр и всичко останало на 300гр/мл. Ванилията и бакпулвера също увеличаваме на 1,5 опаковки. Блатът става около 6см висок.
Рецептата е добавена от ronicat на 19 Март 2021 г.
Източник: https://privanya.blogspot.com/2016/04/blog-post_13.html?m=1
Номинация в конкурсРецептата е участвала в конкурс Рецепта Пролет-лято 2021 [Десерти]
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 2
Ella_22
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
За мен това е идеалната пропорция на захар/течност/олио и брашно. Направих го с кафе. Пекох в тава 28см. и разрязах на две. Не харесвам сухи блатове, а този наистина е пръхкав и няма нужда от сиропиране.
[Изпробвана]
22 Юни 2022
снимки от
Ella_22
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 3 22 Юни 2022
# 1
CVETETO3101
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Правих го преди няколко години за правоъгълна торта - вариант с 6 яйца и го пекох в тавата на фурната. Така ми беше по-удобно да режа на правоъгълни блатове, че не съм "сръчко" на рязането на кръгъл блат. Спомням си, че правих крем от суха сметана и върху нея изцедени праскови от компот. Не сиропирах. Добра рецепта, Рони :)
[Изпробвана]
3 Апр 2021
снимки от
ronicat
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Блатът е разделен на две и в последствие разполовен. Розовият е със сок от ягоди, а белият е с прясно мляко. За подсилване на розовият цвят е ползвана сладкарска боя няколко капки и аромат на ягода.
Снимка 2
19 Мар 2021

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.