Млечен пълнозърнест хляб в хлебопекарна
Рейтинг: 8
Сложност: Лесна
Любима на 3 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от ma_rri_na
Снимка 321
Необходими продукти
  • • 750 г пълнозърнесто брашно тип 1850
  • • 400 мл прясно мляко
  • • 50 г масло
  • • 7 г сол
  • • 20 г захар
  • • 25 г прясна мая
Начин на приготвяне
В контейнера на хлебопекарната се слага маята, 150 г прясно мляко и 300 г брашно.
Нагласява се на програма с две месения и две втасвания. Това се прави, защото приготвянето на този хляб се извършва по еднофазен начин.
При еднофазния начин маяното тесто се замесва с 30-40% от общото количество на брашното, цялото количество мая и 1/3 от общото количество на млякото. Останалите продукти (сол, захар, масло, брашно и мляко) се прибавят при замесването на главното тесто.
След първото месене и втасване на маяното тесто (10 минути месене и 30 минути втасване) се прибавят масло, захар, сол и останалата част от брашното и млякото.
Отново се меси за 15 минути и втасва тестото за около 45 минути до 1 час и още едно втасване за 30 минути, след като хлебопекарната разбърка леко тестото (това отговаря на втасването след оформяне на хлебчетата земелки) и се пече за 1 час.
Преди печене може да се направи характерен дълбок надлъжен разрез на повърхността.

За да придобият гланц хлебчетата земелки се намазват с парено брашно, но тук поради спецификата на формата тази процедура е пропусната, но може да се пробва да се намаже хляба само отгоре.
Добивът на хляба е 1200 г при загуба 3.0% (на сухо вещество).

Различните хлебопекарни имат различни режими на месене, втасване и печене, които са описани (продължителност и режими) в документацията към хлебопекарната.
Има и т.н. home made режим, при който времето за месенията, втасванията и печенето се задават програмно от 0 до 90 минути.
Рецептата е адаптирана за пълнозърнесто брашно и хлебопекарна от * Производство на хлебчета земели* - *Технология на хляба и хлебните изделия*, изд. *Христо Г. Данов*, Пловдив, 1975 г
Така нареченото маяно тесто в друга литература може да се срещне под наименованието *starter*, нещо от рода на *biga*, със същата консистенция, но маята е повече, а времето за втасването на тестото по-малко.

Рецептата е добавена от ma_rri_na на 22 Ноември 2019 г.
Източник: * Производство на хлебчета земели* - *Технология на хляба и хлебните изделия*
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
ma_rri_na
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3 22 Ное 2019

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.