Направи фейсбук
по-апетитен - стани ни фен!

Микровълнова печка - обща информация
Какво трябва да знаем за микровълновата печка

Микровълните са електромагнитни вълни, сравними със светлинните, инфрачервените, радио- и телевизионните вълни и донякъде с рентгеновите лъчи. Всички тела излъчват микровълни - кухненската мивка, кафеникът, човешкото тяло, но обикновено те се разпръскват в околното пространство, без да предизвикват някакъв ефект.

Микровълновата печка е конструирана така, че да се използва енергията на микровълните. Електричеството се преобразува в микровълни чрез магнетронова тръба и те се излъчват в работното пространство на фурната. Микровълните не могат да преминат през металните стени на печката (отразяват се от тях), но те проникват през материали като стъкло, порцелан, пластмаса, хартия и др. Микровълните не загряват съда, но той се затопля, поемайки топлината от храната в него. Микровълните се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота 2450 милиона трептения в секунда. При тези вибрации водните молекули се удрят една в друга, възниква триене и в резултат на това храната се загрява.

Микровълновата печка се състои от външен корпус от боядисана стоманена ламарина, магнетрон, охлаждащ вентилатор, антена и вълновод. Освен това има разпределителна антена и рефлекторна плоскост. Във вътрешното пространство на фурната има долна плоча или въртяща се чиния от стъкло или стъклокерамика.

Консумираната от микровълновата печка електроенергия, или т.нар. входяща мощност, е между 800 и 1430 Вт. Почти половината от нея отива за мощния вентилатор, който охлажда магнетрона и останалите части на печката. "Изходящата" мощност, тази, която се превръща в топлинна енергия и се използва при готвенето, е между 400 и 720 Вт. Съществуват микровълнови печки с изходяща мощност около 1000 Вт, но най-често в бита се използват печки с мощност 600 Вт.

Без никакво съмнение може да се каже, че микровълновата печка е най-безопасният уред в кухнята. Абсолютната й сигурност се гарантира от работата й само при затворена врата. Ако тя бъде отворена, автоматично се прекратява излъчването на микровълни. Трябва да се отбележи, че практически микровълните не могат да се разпространяват извън уреда. Микровълновите печки притежават най-малко два осигурителни изключвателя. Даже и отворите на фината метална мрежа на вратичката са съобразени с дължината на вълните, така че те не могат да проникнат през наблюдателното стъкло. Боравенето с микровълновата печка е безопасно дори за деца, тъй като вероятността за изгаряне е сведена до минимум.

Предимства на микровълновата печка

Микровълновата печка спестява много време при размразяването, притоплянето и приготвянето на храната. Тя спестява и електроенергия в границите от 50 до 80%.

За какво може да използваме микровълновата печка?
 1. Размразяване на хранителни продукти и готови ястия (фабрично или домашно приготвени). Това става за много по-кратко време в сравнение с размразяването при стайна температура.
 2. Подгряване. Притоплените ястия имат вкус на току-що приготвени.
 3. Приготвяне на супи, сосове, ястия, сладкиши, напитки.

По принцип в микровълновата печка могат да се приготвят почти всички хранителни продукти. Възможни са варене, готвене на пара, задушаване, печене. Трябва да се знае, че при печенето, например на месо, не се получава кафява хрупкава коричка. За да се постигне това, месото трябва да се залее с подходящ сос или да се поръси с подправки (напр. червен пипер). По същата причина сладкишите, приготвени в микровълновата печка, трябва да се покрият с глазура. Този недостатък е отстранен при комбинираните микровълнови печки. Те притежават горно и долно нагряване, вентилатор за горещ въздух и инфрачервен грил и съчетават предимствата на микровълновата и обикновената електрическа печка.

Работата с микровълновата печка е свързана и с друго улеснение - ястията могат да се приготвят в съдовете, в които ще се поднасят. Освен това почистването е изключително лесно. Нагар почти няма, защото мазнината не пръска и не изгаря. Основното предимство на микровълновата печка е, че благодарение на краткото време за приготвяне в голяма степен се запазват хранителните вещества, витамините и минералите в продуктите. Ето защо тя е много подходяща за приготвяне на диетични и детски храни.

Микровълновата печка е еднакво удобна както за едно или двучленно домакинство, така и за семейства, чиито членове се прибират по различно време вкъщи. Тя е идеална за работещи, за възрастни хора и за семейства с малки деца. Микровълновата печка намира добро приложение и в офиса или вилата, където често се налага да се приготви нещо набързо.

Съвети и препоръки при закупуване на микровълнова печка

Предварителното обмисляне е особено важно при купуването на микровълнова печка, за да не се получи разминаване между вашите нужди и възможностите на уреда. Трябва да сте наясно с изискванията си и не на последно място с цената, която в никакъв случай не е дреболия. Огледайте обзавеждането в кухнята. Ако искате вашата микровълнова печка да бъде настолен уред, предвидете й необходимото място на височина 85-90 см. В случай че искате да бъде вградена, необходим ви е стенен кухненски шкаф със съответната ширина и дълбочина или закрепваща рамка.

Печката трябва да е на разстояние най-малко 5 см от стените на шкафа, за да може въздухът да циркулира свободно. На задната й стена се намират отвори за охлаждане, през които въздухът трябва да преминава свободно. Обърнете внимание на отварянето на микровълновата печка. Много е важно да се знае дали вратичката се отваря наляво или надолу. При определяне на необходимото пространство имайте предвид не само височината, ширината и дълбочината на уреда, но и размера, който се получава при отворена вратичка.

Микровълновата печка не трябва да е в непосредствена близост с уреди, излъчващи топлина (напр. електрическа фурна). Разстоянието до радио- или телевизионни приемници не бива да е по-малко от 4 см, за да се гарантира нормален сигнал. В близост до предвиденото за микровълновата печка място трябва да има заземен контакт.

При купуването на микровълнова печка обърнете внимание на следните неща:
 • Притежава ли печката регулатор за време, който да гарантира автоматичното й изключване?
 • Възможно ли е той да се настройва като часовник или се включва автоматично при предварително зададена мощност?
 • Как се осъществява регулирането на мощността: стъпаловидно (напр. степен размразяване, степен приготвяне) или плавно?
 • Какво е максималното време за включване на уреда?
 • Има ли светлинен сигнал, който показва, че печката работи?
 • Има ли звуков сигнал при автоматично изключване в края на приготвянето?
 • Не е маловажно да се обърне внимание на полезната площ във вътрешното пространство на микровълновата печка.
 • Какви са допълнителните части, с които е снабдена микровълновата печка?
  • Вграденият термометър, показващ температурата на ястието, улеснява ползването на уреда.
  • При комбинирана микровълнова печка абсолютно необходими са скара, тава за печене и стъклен съд.
  • Снабдена ли е микровълновата печка с грил, който може да се изважда с цел по-лесно почистване.
Правила за безопасна работа с микровълнова печка
 1. Запознайте се с инструкциите на производителя.
 2. Не използвайте микровълновата печка, ако има повреда или вратичката не е добре уплътнена.
 3. Не включвайте микровълновата печка, когато е празна. Ако искате да я изпробвате, поставете в нея чаша с вода.
 4. Не я използвайте на открито.
 5. Не покривайте и не блокирайте който и да е от отворите на печката.
 6. Пазете от влага захранващия проводник и щепсела.
 7. Внимавайте в печката да не попадат остатъци от храна, хартия, пластмаса или други лесно запалими материали.
 8. Поддържайте вратичката чиста. Уплътнителите й не бива да са замърсени с храна, прах или мазнина.
 9. Не поставяйте в печката консервени кутии, затворени стъклени буркани, яйца с черупките, защото могат да избухнат.
 10. За да избегнете риска от възпламеняване в работното пространство, не гответе прекалено дълго храната. Внимателно наблюдавайте печката, ако сте поставили в нея хартия, пластмаса или друг лесно запалим материал.
 11. Ако нещо се запали вътре в печката, не отваряйте вратичката, а изключете уреда от щепсела.
 12. Предметите в печката трябва да са разположени най-малко на 2 сантиметра от стените на фурната и вътрешната стена на вратичката. Ако установите появата на искри, изключете уреда и отстранете всички предмети.
 13. Ако печката загрее, тя се изключва автоматично. Включете я отново, след като се охлади.
 14. Не се опитвайте сами да поправяте микровълновата печка. Това трябва да прави само специалист.

Автор:
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от Black_Beretот Black_Beretот stela25от vanjaот vanjaот vanjaот vanjaот vanjaот vanjaот vanjaот vanjaот vanjaот Slavinaот Slavinaот Slavinaот Slavinaот Slavinaот ma_rri_naот Black_Beretот Black_Beret
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.