Домашна патешка или свинска мас
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Лесна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 2 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Makaweli
Снимка 321
Необходими продукти
  • • 1 кг патешка (свинска) мазнина - изрезки или сланина
  • • 100 г вода
Начин на приготвяне
За приготвяне на стопена патешка или свинска мас се използва обелената мазнина от патица или свинска сланина.
Мазнината се измива хубаво и се накисва във вода за 3-4 часа, като периодично водата се сменя. След това се нарязва на дребни парченца (не по-големи от 1 см), слага се в тенджера с двойно дъно и се залива с водата. Сместа ври докато изври водата, намалява се котлона и варенето продължава на слаб огън докато се стопи мазнината и нарязаните парченца се стопят и станат златисти. През цялото време периодично се разбърква, за да не загорят пръжките.
Стопената мазнина се прецежда през цедка и тензух, налива се в сухи и затоплени стъклени буркани и се съхранява в хладилник.

* Стопяването на патешката мазнина става по-бързо от свинската.
* По желание при топенето на мазнината може да се добави малко сол.
Рецептата е добавена от Makaweli на 27 Октомври 2020 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 4
Makaweli
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Благодаря ти, Ина :) Преди години майка и баба редовно топяха мас, но кой да се загледа точно как го правят. Помагала съм, но не бях го правила сама. Реших да го споделя - така ще улесним тези, които искат да знаят :) Също съхранявам пилешка и патешка мазнина без да ги топя във фризера - в кубчета за лед. Добавям в супи и ястия - докато се сготвят мазнината се стопява и овкусява ястието.5 Ное 2020
# 3
tillia
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Бони, много добре си се сетила да споделиш. :) И аз така топя мазнината. Преди време ни дадоха тлъста домашна кокошка, отделих мазнината, стопих я и след това дълго време готвих с нея. Много вкусни стават ястията. А свинска мас топя, за да си направя пролетта крема с невен и не слагам сол.
[Изпробвана]
5 Ное 2020
# 2
Makaweli
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Тази на снимките е патешка мас - оказва се, че е много полезна /както и свинската/. Доскоро отричаха тези мазнини като вредни и причина за холестерол и др. неща, сега ги величаят - на кой да вярва човек... Най-добре на тялото си :)28 Окт 2020
# 1
Slavina
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Успея ли да намеря сланина винаги правя мас. Към края сипвам малко прясно мляко, за да бъде маста по бяла. Топла я затварям в буркани и обръщам на капачка, така дори не я държа в хладилник, а само след като я отворя.
[Изпробвана]
28 Окт 2020
снимки от
Makaweli
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 3 28 Окт 2020
снимки от
Makaweli
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2 27 Окт 2020

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.