Чийзкейк *Ню Йорк*
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Средна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 80 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от voda
Снимка 321
Необходими продукти
  • • 1 и 1/4 ч.ч. твърди бисквити
  • • 1/4 ч.ч. разтопено масло
  • • 900 г крема сирене *Филаделфия*, размекнато
  • • 1 ч.ч. пудра захар
  • • 3 ч.л. брашно
  • • 4 бр. яйца
  • • ванилия
  • • 1 ч.ч. заквасена сметана
Начин на приготвяне
Фурната се загрява предварително до 160 градуса по Целзий (или 325 по Фаренхайт). Бисквитите се смилат или се счукват на фини трохи (ако нямате някаква мелачка, може да се сложат в здрав плик и да се счукат с твърд предмет)
и се омесват добре в купа заедно с разтопеното масло и 1 ч.л. от захарта. Получената смес се поставя в добре намаслена форма за печене с подвижно дъно (с диаметър 23 см) и се разпределя равномерно, като се притиска или с пръсти, или с лъжица, а може и с дъното на стъклена чаша. Леко се притиска и по ръбовете на тавата (да залепне малко и по стената на тавата, около 0.5 см). Слага се да се запече 10 минути и след това се оставя настрани да се охлади.
Крема сиренето, захарта, брашното, ванилията се поставят в голяма купа, като се разбива с миксер на средна скорост до пухкава смес (около 2 минути). След това се слага заквасената сметана и яйцата, едно по едно, като след всяко се бърка на слаба скорост, докато се поеме от сместа (около 30 секунди). При бъркането от време на време с лъжица или шпатула се обира залепналата смес от страните на купата и се слага вътре да се смеси добре.
Пече се 1 час и 10 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Като стане готов, чийзкейкът се оставя във фурната с леко отворена врата да се охлади постепенно. Това е, за да се избегне получаването на пукнатини по повърхността на кейка, заради рязката промяна на температурата.
Преди да се извади от формата леко се прокарва нож или шпатула по обиколката на формата, за да може по-лесно да се отдели. Оставя се покрит в хладилник да се охлади поне 4 часа или за една нощ.

* Всички продукти трябва да са със стайна температура.
* Правила съм чийзкейка и само с 3 опаковки сирене крема *Филаделфия*, пак стана вкусен. Ако обаче решите може и 5 пакетчета да използвате, ще стане още по-хубав.
* Преди да се покрие кейка с найлоново фолио (с цел избягване поемането на миризми от разни продукти в хладилника) или готварска хартия, трябва да е напълно охладен, чак тогава се слага в хладилника.
* Леко напукване на кейка е доста трудно да се избегне, има много фактори, които могат да го причинят:
- прекаляване с разбиването на сиренето крема
- препичане на чийзкейка
- рязка промяна в температурата при изваждане от фурната
- недостатъчно намаслена тава (трябва и страните на тавата да се намаслят хубаво, защото кейка първо се надига и се надува, а като се изключи фурната спада и ако е залепнал много за стените на формата, при спадането може да се напука отгоре)
В крайна сметка малки или по-големи пукнатини не трябва да ви притесняват или натъжават, те са само естетически дефект, който не повлиява вкуса и може да се прикрие лесно с поставяне на някакъв плод или сладко върху чийзкейка.
* Някои източници препоръчват печенето да стане като в първите 15 минути фурната е на 250 градуса по Целзий, а после се намали до 120 градуса и така се пече още 60-90 минути. Не съм пробвала този начин, но ще пиша за резултата, ако го направя следващият път.
* Има също и рецепти, които казват да се пече на водна баня, но аз реших да избера по-простия и лесен начин и резултатът беше повече от задоволителен.

Рецептата е добавена от voda на 5 Април 2011 г.
Номинация в конкурсРецептата е участвала в конкурс Рецепта на месец Април '11 [Десерти]
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
pami999
началник печка
[Изпробвал рецептата]
Снимка 3 14 Май 2013
# 4
pami999
началник печка
[Изпробвал рецептата]
Много сполучлива рецепта-ето резултата с малки промрни!
[Изпробвана]
14 Май 2013
снимки от
milena1717
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 2 5 Мар 2012
# 3
milena1717
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Страхотен! Аз го попрепекох и затова добавих малко сладко от ягоди :) , пак е много вкусен!
[Изпробвана]
5 Мар 2012
# 2
voda
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Да, процесът на печене е доста важен, изглежда :) Опитай пак и успех! Благодаря за коментара!6 Апр 2011
снимки от
voda
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Снимка 1 5 Апр 2011
# 1
sladki64e
магьосник в кухнята
Преди години се опитах да го направя, но явно съм го попрепекла, защото стана жълт на цвят и сух. А този, който купувам е бял и много сочен, и вкусен. Някой ден ще се престраша отново да опитам. За водната баня не знаех, може би така ще бъде по-добре. Рецептата е много добра!5 Апр 2011

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.