Компот от праскови
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Лесна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 6 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от tillia
Снимка 4321
Необходими продукти
  • • праскови – средно по около 400 – 500 г на компотен буркан (800 мл)
  • • захар - средно по 100 г на буркан (1 пълна с.л. захар = 15 г)
  • • по желание – листо индрише, парче канела
Начин на приготвяне
Избират се добре узрели и здрави плодове. Почистват се от мъха, като се трият с парче плат или с длани. Измиват се добре, разрязват се на две половини (ако са големи прасковите – на четвъртинки) и се отстранява костилката.
Може преди да се разрежат да се обелят, като за няколко минути се потопят във вряща вода и след това се облеят със студена вода. Но компотът от небелени плодове е по-ароматен.
Плодовете се нареждат с изпъкналата страна към стената на буркана. Бурканът се пълни с желаното количество плодове, като се има предвид, че при стерилизирането плодовете губят част от обема си.
На всеки буркан може да се сложи по парче от пръчка канела или листо индрише.
В зависимост от зрелостта и сладостта на плодовете и предпочитанията на домакинството се насипва захар. В случая съм сложила по 6 с.л. = на 90 г захар. Допълва се с вода (аз доливам гореща) до 1 см под ръба на буркана. Бурканите се затварят херметически с капачки. Обръщат се няколко пъти, докато захарта напълно се разтопи.
Слагат се да се варят, като водата трябва да покрива 1 пръст над капачките. Бурканите се стерилизират в продължение на 15 минути, след като водата заври.
Изваждат се и се обръщат с капачките надолу. След като напълно изстинат, се обръщат и се прибират за съхранение на тъмно и хладно място.
Рецептата е добавена от tillia на 3 Септември 2013 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 8
Gala85
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Боби, за нищо миличка :)3 Фев 2020
# 7
Lirinka
магьосник в кухнята
Гале, благодаря за отговора!3 Фев 2020
# 6
Gala85
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Боби, преди години бях на гости на една приятелка. С майка и правеха компот от праскови. Бяха едни мънички, сладки и много ароматни. Хванах се да помагам и майка и каза да слагаме и по една костилка в буркана, баба и също така правила. Не знам защо, това за първи път при тях го видях. Ние така никога не сме ги правили. Има ли някакво значение, няма ли, нямам представа. Ако прасковите са с хубави, здрави костилки, слагам по една, иначе не... А и мъжете като видят костилката и веднага се ориентират от какво е компота :) Не съм усетила някаква разлика във вкуса. Ние ги пасираме като нектар.3 Фев 2020
# 5
Lirinka
магьосник в кухнята
Гале, привет! :) Би ли ме открехнала - каква е тази врътка с костилката, защо я слагаш? ;)3 Фев 2020
# 4
Gala85
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Ако плодовете са по-меки ги беля, ако ли не, направо ги режа на четвъртинки. Захар- по около 3 с. л. Във всеки буркан слагам по една костилка, която след отваряне я махам и пасирам плодовете със сока. Много приятно за зимата и винаги подръка :)
[Изпробвана]
2 Фев 2020
# 3
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Тази година направих доста компот и конфитюр от прасковата на село - казваме ѝ "дива" - с неугледни на вид плодове, средна големина, но изключително ароматни! :)25 Сеп 2018
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 4 25 Сеп 2018
# 2
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Злати, може да се нарежат и на по-ситни парчета. Това не променя вкуса на компота, а и е по-удобно за децата. :)6 Ное 2017
снимки от
zlare
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 3 5 Ное 2017
# 1
zlare
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Ина, любимия компот на децата. Аз ги нарязах по-на ситно. Благодаря за рецептата.
[Изпробвана]
5 Ное 2017
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2 3 Сеп 2013

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.