Плюсовете на керамичните съдове
Намазняване

Намазнете съда преди да го използвате. Можете да направите това ако печете или готвите храни с богати на мазнини като бекон, свинско месо и други подобни, можете да използвате и растителна мазнина. За целта най-добре е да изливате от бутилка с олио или зехтин и да разнесете по повърхността на съда, а не да пръскате със спрей-флакон. Задължително намазнявайте съда първите няколко пъти преди употреба, докато дъното му не започне да изглежда гладко.

Намазнените керамични съдове потъмняват след използването на мазнина или пък им се образуват петна. Затова не си мислете, че са мръсни. Един път баба ми беше използвала керамичната ми форма за торта с отворено дъно за печене на кекс по погрешка и на дъното всичко беше потъмняло.

Съвети:

Ако повърхността на съда стане лепкава използвайте смес от вода и сода за хляб за почистване или оставете за по-дълго време в дълбок съд с топла вода, след това просто мазнината под формата на гел ще се отлепи сама. Можете да опитате и със съвсем малко сапун, но след това задължително трябва да минете съда с масло.

Не дръжте дълго съдовете в сушилнята на програма за самопочистване дълго време. Това може да причини счупването им, а следователно и отмяна на гаранцията.

Вредата от алуминиевите и тефлоновите съдове

Сега ще ви кажа и малко личен опит за да ви убедя че трябва да изоставите алуминиевите и тефлонови прибори.

Тефлонът е много удобен, защото на него може да се пържи без мазнина. Тефлонът не се променя при температура до 270 градуса. Те могат да се използват всекидневно в продължение на най-много пет години. Това се отнася до тиганите, а тенджерите с дебело грапаво дъно могат да служат до десет години.

Алуминиеви съдове

При повишена температура – над 270 градуса тефлонът се разлага и продуктите от химичното му разлагане попадат в храната. При нагряване над 270 градуса, тефлоновото покритие отделя вредното вещество, известно като С-8. То се разпада за няколкостотин години. дори и една грапавина направена с остър прибор могат да доведат до влошаване на здравето ви. То присъства в кръвта на доста хора от средната класа, сочат изследвания, правени в САЩ, които доказват, че това се получава при редовно използване на тефлонови съдове, без да се спазват указанията за използването им.

Смята се, но все още не е доказано, че при нагряване тефлонът повишава холестерол и триглицеридите в храната, която се приготвя в съда с такова покритие.

Алуминиевите съдове са на пазара от векове. Производството им започва през 19 век, но са най-популяризирани през 20-ти век. Повече от половината произведени и продадени съдове в света са изработени от алуминий. Той е много популярен поради ниските си цени и бързото загряване, както и факта, че приготвяното в него не загаря. Основен проблем с алуминия е, че реагира с някои видове храни, най-вече с тези, съдържащи алкално киселинни компоненти. Например доматен сос в алуминиев съд не се препоръчва, тъй като киселината извлича алуминиеви частици, които се натрупват в храната.

Алуминий, окислен във вода предизвиква редица тежки заболявания. Учените твърдят, че нивото, което се отделя от съда и респективно в човешкия организъм, е нищожно. Също така е доказано че алуминия от съдовете спира усвояването на калция на организма и може да се получат болести като остеопороза. От личен опит мога да кажа, че от малка съм хранена с готвени неща от такива съдове и в момента вземам хапчета с калций, защото съм на пределния лимит на Калция в костите. Противници на тази теория обаче вярват, че използването на алуминиеви съдове за готвене може да доведе до болестта Алцхаймер.

Крайната препоръка, която се дава е, че в алуминиев съд трябва да се кипва само вода - всички останали вещества при висока температура биха предизвикали реакция на отделяне на алуминия в ястието.


Автор:
Страница 12
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.