Домашно сладко от червени чушки и индрише
Рейтинг: 6
Сложност: Средна
Любима на 2 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от kota_78
Снимка 321
Необходими продукти
  • • 2 кг изчистени чушки
  • • 600 г захар
  • • 200 мл полусладко бяло вино
  • • 10 листенца индрише
  • • 2 пакетчета Гел-фикс екстра или друг желиращ агент 2:1
Начин на приготвяне
Нарязвате на тесни лентички от измития и изчистен от семките пипер (около 2.2-2.3 кг), така че от всяка чушка да се получат около 3 лентички в пълната дължина. Отделяме около 200 г и заедно с виното и 100 г захар ги пасираме в блендер/чопър до получаване на гладка еднородна смес. Поставяме останалото количество от чушки в голяма тенджера и го насипваме с останалите 500 г захар, заливаме със сместа от блендера и слагаме на огъня. След около 30 минути добавяме 5 листенца индрише, които изваждаме около 10 минути по-късно с помощта на вилица. Около час след това се добавят и другите 5 листенца индрише, които също се премахват 10 минути по-късно, добавят се 2-те пакетчета гел-фикс, разбърква се до разтваряне и се сваля от огъня. От това количество излизат около 8 пюрени бурканчета.

Насипва се в измити и сухи бурканчета и се обръща с капачките надолу.
Без нужда от стерилизация!

Това сладко не се вари до пълно изваряване, както повечето - докато капката почне да замръзва на чинийка, а е добре да се извади преди това, по ваша преценка. От гел-фикса така или иначе ще се желира впоследствие.

Двукратното добавяне и изваряване на индришето неутрализира и елиминира много успешно типичния аромат от чушките. Ако желаете, можете да добавите по 1 листенце във всяко бурканче, за да усилите аромата на индришето, но по моему - не е нужно.

Това е наистина сладко *сладко* от червени чушки, без подправки като чесън, люти чушки, оцет, кориандър, даф. лист и други от този род, и благодарение на това, спокойно се ядва с пържени филийки, палачинки, просто на филия с масло и т.н., а не го прави подходящо за консумация само с меса и сирена.
Рецептата е добавена от kota_78 на 30 Септември 2020 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 1
kota_78
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Моля ако някой се престраши да направи рецептата, да пише в коментарите. Тази година правих отново и се получи същия страхотен резултат.9 Сеп 2021
снимки от
kota_78
виртуоз с тиган
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3 6 Окт 2020

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.