Начини за втасване на тесто с мая

Веднъж втасалото тесто се размесва леко, оформя по желания начин и се поставя в тавата, в която ще се пече и втасва още веднъж преди да се сложи в загрятата фурна.

Ето и няколко начина за втасване на оформеното изделие.

Стандартен метод
Втасване на тесто

Отново най-базовият начин е просто да оставите тестото на топло докато увеличи двойно обема си. Покрийте с кърпа за да не изсъхва.

Във фурна
Втасване на тесто

Както и при втасването на неоформеното тесто, оформеното тестено изделие се слага в загрята фурна. И тук важат правилата от предишната стъпка - не гореща и изключена по време на втасването фурна и покрито с кърпа за да не изсъхва.

Върху тенджера
Втасване на тесто

С този метод тестото се затопля върху тенджера с гореща вода.

Къпани питки
Втасване на тесто

Това е един по-различен начин за втасване. По-бърз е от стандартните, може да се приложи само за малки питки, но е удобен ако бързате. Веднъж втасалото тесто размесва леко и се оформя на топки - диаметър между 5 и 15 см. В тенджера се слага вода да заври и във врящата вода се пускат топките една по една, като се оставят за 20 секунди и се изваждат с решетъчна лъжица да се отцеди водата. Нареждат се в тавата, в която ще се пекат - намазнена или застлана с хартия за печене, върху всяка се прави един разрез или два на кръст. Оставят се само за 15-20 минути да втасат и се пекат в предварително загрята фурна. Тези питки няма нужда да се мажат преди печене - от горещата вода получават лъскава мека коричка.


Непосредствено преди да сложите оформените хлябове и питки да се пекат ги намажете с яйце или друго подходящо за да може запечената коричка да е апетитна, лъскава и леко хрупкава или мекичка. Какво да ползвате за намазване - прочетете тук: С какво да намажем питката?


Автор:
Страница 12
Етикети:

Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
Няма коментари
Подобни статии:
Сподели статията
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.