Тофу (соево сирене)
Необходими продукти
  • • 500 г жълта соя
  • • 3-4 с.л. прясно изстискан лимонов сок
  • • 1 ч.л. морска сол
  • • 4 л вода
Начин на приготвяне
Соята се накисва в студена вода за 1 нощ. Прецежда се и се изплаква добре. Пасира се на гладка каша и се изсипва в тенджера. Добавя се водата и се слага на огъня. Когато се надигне пяна се добавя малко студена вода - това се прави още два пъти. Когато пяната тръгне да се надига за 4-ти път, тенджерата се снема от огъня и течността се прецежда (цедка).
Така полученото соево мляко се връща на котлона (вече изключен, но топъл) и се добавя лимоновия сок и солта. Разбърква се и солта трябва да се разтвори. Получените парцалчета и бистра течност се изсипват в гевгир, покрит с тензух. Притиска се с тежест (1 кг). След около 20 минути мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо, пресовайте с по-голяма тежест и за по-дълго време.

Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около една седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.

* Получава се около 450 г соево сирене.
* Сиренето тофу е универсален продукт - може да се вари, запича и пържи, да се приготвя на пара. Тофуто има неутрален аромат, поради което по време на готвенето трябва да се сложат повече подправки или се добавя сос.

Парчета тофу могат да се консумират и директно, овкусени с различни подправки, мариновани.
Рецептата е добавена от BRIDA на 18 Юли 2013 г.
Източник: E-kulinari.com
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 1
nelia
виртуоз с тиган
Непременно ще опитам да го направя!20 Юли 2013

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.