Питка Вълнено руло (Wool Roll Bread)
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Средна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 8 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от tillia
Снимка 11109 ... 21
Необходими продукти
  • • 400 г брашно тип 500
  • • 1 ч. л. сол
  • • 2 ч. л. захар
  • • 7 г суха мая (за 500 г брашно)
  • • 1 ч. ч. кремообразна извара Pilos
  • • 50 мл хладка вода
  • • 5 с. л. олио
  • • 1 яйце + 1 белтък
  • • За намазване – 1 жълтък и няколко капки олио
Начин на приготвяне
Чаша с обем 200 мл. Форма с подвижно дъно, с диаметър 22 см и височина 7 см.

Продуктите на стайна температура, брашното 3 пъти пресято.
На дъното на формата се поставя кръг хартия за печене, а страната се намазва с масло.
За приготвяне на тестото използвах кухненски робот Bosch 3501М. Поставих в купата му предварително пресятото брашно, солта, захарта, и сухата мая. Смесих на първа скорост за 10 секунди, след което прибавих изварата, водата, олиото, леко разбитите яйце и белтък. Пуснах отново на ниска скорост за 60 секунди. Прехвърлих готовото тесто върху набрашнен плот.
По стандартния начин – смесва се пресятото брашно със солта, захарта и сухата мая. Прави се кладенче в средата, прибавя се изварата, олиото, яйцето и белтъка и по малко от водата и се замесва меко и еластично тесто.
След като е омесено добре се оформя на топка и поставя да втаса в намазана с олио тенджера, с капак , във фурна, предварително загрята на 50 градуса С. Изключва се нагряването и се оставя само да свети лампичката на фурната.
След като тестото втаса, се прехвърля върху набрашнен плот и се премесва няколко пъти. Разделя се на 5 равни части (ако имате кантар може да го премерите и разделите на 5). Оформят се на топки и се оставят да починат за 15 минути върху набрашнен плот, покрити със стреч фолио, найлон или кърпа, за да не изсъхнат.
Взима се първата топка и се оформя на руло. За тези съставки и количества на продуктите, както и за този диаметър на използваната форма, трябва да се разточи с ширина 12 см и дължина около 25 см. Тук има няколко варианта: да се остави така или да се намаже с малко меко масло или олио. Едната половина се разрязва с нож за пица на тесни лентички с ширина около 4 мм. Точно тука се оказа тънкостта, за да се получи този ефект – в лентичките – трябва да са тесни!
Започвайки от неразрязаната част се навива на руло и се поставя във формата за печене.
Така се оформят и останалите 4 рула. Формата се покрива с кърпа, стреч фолио или капак и се поставя във фурната да втасат.
След като втасат се намазват с много добре разбития жълтък, смесен с малко олио.
Питката се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна. След поставянето ѝ температурата се намалява на 170 градуса. При мен се изпече за около 50 минути.
Изпечената питка се изважда от фурната и се оставя за 10-тина минута да се охлади леко, след което се изважда от формата, маха се хартията за печене, покрива се с кърпа и се поставя на скара до като изстине. (ако издържите до тогава да не отчупите от мекия и ароматен хляб! :)
Като изстине напълно се завива с кърпа или се поставя в найлонов плик.

Рецептата е добавена от tillia на 28 Март 2021 г.
Източник: https://www.youtube.com/watch?v=ZGw0GuSx3_c&list=RDCMUCgzJrXg7oh7lj-bMC-pzkgw&start_radio=1&t=0
Победител в конкурсРецептата е победител в конкурс Рецепта Пролет-лято 2021 [Тестени]
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 2
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Рени, и така си е красива! В оригиналната рецепта се използва прясно мляко и сметана, както и плънка. Аз нямах под ръка, а на тази извара ѝ изтичаше срока на годност и затова реших да пробвам (то за какво ли не я използвах, даже и в застройка, вместо кисело мляко :):):). И се получи добре. Тази питка ми е втория опит. Първата беше за 8-ми март, с други продукти и брашно около 650-700 г и тогава си видях грешките: използвах тава с голям диаметър; тестото разделих на 6, защото ми беше по-лесно :); много нашироко разточих топките и се получиха дълги рула, което наложи да ги свия като кифлички; лентичките направих широки. И така ефекта се изгуби, но пък питката беше вкусна и никой не ѝ погледна вида! :) Така че горната рецепта е плод на грешките, които допуснах. :)30 Мар 2021
# 1
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Ина, за първи път приготвям тесто за питка с извара и съм много впечатлена, стана великолепна! Аз нямам толкова малка форма и затова питката ми стана малко като венец:) Не се сетих, че мога да направя доза и половина, щеше да стане красива, като твоята! :)
[Изпробвана]
29 Мар 2021
снимки от
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 11 29 Мар 2021
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10 28 Мар 2021



© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.