Домашна лютеница на баба
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Средна
Изпробвана: 3 изпробвана
Любима на 95 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от donka_mr
Снимка 21
Необходими продукти
  • • 1 кг домати
  • • 1 кг червени чушки
  • • 400 г патладжан
  • • 1/4 глава лук
  • • 30 мл олио
  • • магданоз 2 стръка
  • • сол
  • • захар
Начин на приготвяне
Изпичаме чушките и патладжана на котлон (фурна, скара, плоча, барбекю, тенекия). Обелваме ги, отстраняваме дръжките и семето и ги оставяме да си пуснат сок. Доматите (аз ползвам рома) настъргваме на едро ренде (ципата се изхвърля) и слагаме да се варят в дълбок съд (ако не ви се играе можете да ги смелите целите с машинка за месо/робот). Варим докато се поизпари течността (в началото е хубаво да е на по-силен огън че сместа е по-водна, а по-късно да намалите мощността). Като започне да се сгъстява се бърка непрекъснато.

В това време смиламе с месомелачка/робот чушките и патладжаните. Когато водата на доматите се е поизпарила добавяме смлените чушки и патладжани и сока от чушките (сока от патладжаните се изхвърля). Докогато започне да се сгъстява бъркаме непрекъснато за да не загори. Ще познаете кога е постигната точната гъстота на лютеницата като при бъркане бъркалката остава следа, която не се затваря и се вижда дъното на тавата. Прибавяме олиото в което предварително сме запържили лука (но лука служи само да овкуси олиото, не се слага в лютеницата). Продължаваме да бъркаме непрекъснато като намаляме огъня. Когато се сгъсти отново и лъжицата остава следи по дъното на тавата добавяме магданоза, сол и захар на вкус (внимавайте със захарта и солта, съветвам ви да слагате, след това да опитате и така докато ви допадне на вкус). По желание може да се сложат няколко смлени люти чушки за да се получи пикантна. Лютеницата е готова когато оставащата следа от бъркалката не се затвори. Още гореща сместа напълваме в бурканчета и стерилизираме за 20 минути.

* Тази година за около 35 кг продукти (15 кг домати рома, 15 кг чушки, 6 кг патладжан) сложих 1 л олио, 1 глава лук, голяма връзка магданоз, 2/3 ч.ч. захар и 1/3 ч.ч. сол.

Рецептата е добавена от ronicat на 10 Септември 2011 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 5
karat_24
аматьор с виличка
[Изпробвал рецептата]
Правенето на лютеница е голямо предизвикателство, но успях все пак и е наистина домашна, вкусна
[Изпробвана]
1 Окт 2020
снимки от
donka_mr
чирак с черпак
[Изпробвал рецептата]
Снимка 2Домашна лютеница
20 Авг 2017
# 4
donka_mr
чирак с черпак
[Изпробвал рецептата]
Направихме я днес и стана много вкусна. Аз добавих и малко чесън, защото ми харесва много. Минах я през цетка и стана като купешка, но по - вкусна. Благодаря за рецептата!
[Изпробвана]
20 Авг 2017
# 3
la.Rioja
виртуоз с тиган
Има и друг начин да свалите ципата на доматите: Слагате ги във фризера да се замразят, като камък. Когато ги извадите един по един в ръка се поставят под студена течаща вода, разтъркват се с пръсти и ципата пада лесно.13 Фев 2016
# 2
sun_sweet
чирак с черпак
[Изпробвал рецептата]
Стана чудесно... но аз вместо лук сложих чесънче (няколко скилидки) без да ги запържвам
[Изпробвана]
28 Авг 2014
# 1
vaskab
готвач с точилка
Ако искате да няма ципа от доматите, бланширайте за 1-2 минути във вряща вода и веднага охладете със студена вода от чешмата. След това доматите се белят лесно като банан.30 Яну 2013
снимки от
ronicat
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1 11 Сеп 2011

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.