Бриош - основна рецепта
Рейтинг: 8
Сложност: Средна
Любима на 10 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Aliana
Снимка 1413 ... 321
Необходими продукти
  • • 500 г брашно
  • • 300 мл прясно мляко
  • • 20 г прясна мая
  • • 60-100 г захар
  • • 60-100 г масло
  • • 1/4 ч.л. сол
  • За намазване:
  • • 1 бр. жълтък + 1 ч.л. олио
  • или
  • • разтопено масло
Начин на приготвяне
Маслото се оставя на стайна температура и се нарязва на кубчета. Брашното се пресява. Млякото се затопля малко повече от топлината на дланта.
В купичка се надробява маята и се посипва с 1 с.л. от захарта. Намачква се с гърба на лъжица. За около 40-60 секунди маята се втечнява. Сипва се в млякото и се добавя останалата захар. Топлото, сладко мляко се слага в купата, в която ще се меси и лъжица по лъжица се добавя брашното. През цялото време се бърка с бъркалките за тесто на най-ниска степен. Когато брашното се поеме изцяло, се слагат мекото масло и солта. Започва се да се бърка на малко по-висока степен, докато цялото масло се поеме и тестото стане, меко, отпуснато и нелепнещо. Цялата процедура продължава около 20 минути. Като се вкара пръст в тестото, да може да се извади без да лепне и дупчицата да не се затваря.
Тестото се оформя според желанието и се оставя на топло да втаса, докато утрои обема си - в зависимост от температурата в помещението между 40 и 60 минути би трябвало да са достатъчно.
През последните минути фурната се загрява на 160C. Бриошът се пече 30 минути на тази температура, на най-долната шина. След това температурата се увеличава на 180C и се пече още около 10 минути - зависи от фурната и от това колко дози се пекат.
Още топъл, бриошът се нарязва с нож за хляб, за да не се смачка средата му, или се чупи с ръце.
Поднася се с масло за намазване, конфитюр, кавасена сметана, мед, пресни плодове, крема сирена или просто се топи в кафето.

* Около приготвянето на бриоша се вият легенди, подобно като при нашия козунак. Например се твърди, че температурата на помещението трябва да бъде 25-30С градуса и ако се прави през зимата, трябва кухнята да се загрее с отворена включена фурна. Това, естествено, е просто старо предание и бриошите ми стават идеални и на отворен прозорец през зимата.
* Много често тестото се приготвя от вечерта, слага се в хладилник и сутринта се изпичат бриошчета или голям бриош. Но също така може и да не се чака, а оформеното тесто да се сложи в студена фурна, да се сложи на дъното тавичка с вода и да се включи на 160C. След около 45 минути температурата се увеличава на 180C за още десетина минути.
* Оформянето на бриоша може да бъде по всевъзможни и много артистични начини - на плитка, на възел, на самун, на плетеница или на малки бриошчета. За най-традиционален се счита слагането на 3 топки тесто една върху друга - най-голямата отдолу, най-малката като помпон отгоре - и печенето в специална конусовидна форма на венчелистчета (виж снимките). Особено малките бриошчета често се оформят точно така. Топките почти винаги се килват при втасването, което придава непринуден чар на печивото.
* Което от друга страна е вярно, е дългото месене на тестото и вкарването на маслото в него. Аз меся с моята желязна лейди и наистина това са около 20 минути на степен 1 (най-ниската е минимум, 1 е втората по сила). Сигурно затова правенето на бриошите се е считало за капризно и изискващо майсторлък - който не е имал силици да меси по близо 40 минути, не е можел да се квалифицира за признание. С днешната кухненска техника направата на бриоша е семпла и лесна - тестото втасва в затоплена фурна, маслото и млякото може да се стоплят в МВ.

Рецептата е добавена от Aliana на 14 Януари 2016 г.
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 2
Aliana
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Иве, няма какво да му мислиш - става буквално сам. Ако обичаш по-сладичко - сложи по 100 г захар и масло. Ще чакам да се похвалиш :)14 Яну 2016
# 1
gigi.2000
магьосник в кухнята
Ех, Ралиии, милост нямаш! Не мога да устоя на това изкушение. Само да намеря подходящ момент! Аз отдавна му се облизвам на бриоша, но не смеех да ползвам рецепти от кулинарни предавания. Сега ще се възползвам от твоя личен опит и няма да му се размине!14 Яну 2016
снимки от
Aliana
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10Снимка 11Снимка 12Снимка 13Снимка 14 14 Яну 2016

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.