Масленица на конци със сирене
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Средна
Изпробвана: 4 изпробвана
Любима на 70 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от perunika
Снимка 1413 ... 321
Необходими продукти
  • • около 800 г брашно (не по-малко)
  • • 7 г суха мая
  • • 2 бр. яйца
  • • 400 мл вода (или 200 мл прясно мляко:200 мл вода)
  • • 100 мл кисело мляко
  • • 10 с.л. олио
  • • 2 равни с.л. захар
  • • 1 и 1/2 ч.л. сол
  • Още:
  • • 300 г сирене
  • • 50 г масло
  • • 50 г свинска мас
  • • 4 с.л. олио
Начин на приготвяне
В голяма купа сложете 2-3 с.л. брашно и го смесете със сухата мая. В 100 мл хладка вода разтворете захарта и налейте в брашното с маята. Разбъркайте и оставете маята да се активира. Към киселото мляко добавете хладка вода (аз сложих 200 мл прясно мляко и 100 мл вода) и солта. Разбъркайте солта да се разтвори. Яйцата разбийте до еднородност с вилица в купичка и отделете от тях 3 с.л.

Щом маята е образувала мехурчета прибавете 7 с.л. олио, айранът който направихте и разбитите яйца. Разбъркайте с лъжица сместа и започнете да добавяте по малко от брашното (за мое улеснение тук, вкарах в действие миксера с приставките за тесто). Щом тестото се сгъсти до степен да се отделя от стените на купата, сложете малко брашно на плота и започнете да измесвате. За тестото отива цялото количество брашно, а то става меко гладко и еластично. Когато тестото е усвоило необходимото количество брашно, разстелете го на кора с ръце с приблизителен диаметър 25 см. и го на мажете с 1 с.л. олио. Прегънете тестото няколко пъти и го омесете докато усвои мазнината. Направете това още два пъти с останалото олио. Това премесване ще направи тестото на конци.

Намазнете съд и сложете тестото да втасва. Съда покрийте с кърпа, стреч фолио или капак. Моето тесто втасвам в тенджера с капак. Тестото втасва докато удвои обема си (това става за около 1 час при стайна температура 25-26С градуса). Моля не слагайте тестото във фурната, както напоследък е „модерно“. Този вид втасване променя структурата на тестото и маята.
Докато тестото за вашата масленица втасва, вие си разтопете и смесете мазнините.

Смесването на трите вида мазнина прави масленицата уникално вкусна. Смесването и разтапянето става в общ съд, като съдът се затопля на ниска степен на котлона. Мазнината, която ще ползвате трябва да е топла, а не вряща. Топла означава като я пипнете да ви е топличко на пръста. Натрошете си и сиренето да е готово.

Втасалото тесто се разделя на 4 приблизително равни части. Тестото не се премесва повторно. Вземате 1 част от него и с длани го разплесквате на кора с дебелина около 5 мм. Тайната на пухкавата масленица е да разстилате тестото с ръце, а не с точилка. Щом разпънете кората я намазвате с 2-3 с.л. от топлата мазнина. Разнасяте равномерно навсякъде. Сиренето също разделете на 4 части. С едната четвъртина поръсвате първата кора. С ръце раздърпвате втората част от тестото възможно най-много. Поставяте я в средата на първата кора и раздърпвате дебелите краища към краищата на първата. Намазвате отново с мазнина и ръсите със сирене. По този начин правите и останалите кори, като ги нареждате над предните. Накрая навивате на руло четирите кори заедно и усуквате леко с издърпване. Не се притеснявайте, ако някъде тестото се изтъни повече или се прокъса. Това не е дефект.

В тавата сложете хартията да покрие добре дъното и стените. Свийте тестото на рехав охлюв и го сложете в тавата. Оставете да втасва 30 минути.
Преди да сложите във фурната да се пече, подготвената масленица я намазвате отгоре с отделените предварително разбити яйца.

Печете в предварително загрята фурна на 180С градуса, без вентилатор на средна скара около 55 минути. Ако има нужда по време на печенето поставете хартия отгоре върху масленицата (в случай, че забележите, че се зачервява по-бързо).

Извадете изпечената масленица и оставете да се охлади върху решетка или голяма дървена дъска. Не е необходимо да я покривате. Поднесете я топла.

Рецептата е добавена от perunika на 18 Февруари 2017 г.
Източник: http://hitrinibg.com/maslenica-na-konci/
Победител в конкурсРецептата е победител в конкурс Рецепта на месец Март '17 [Тестени]
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
marchela_vs
магьосник в кухнята
Снимка 12Снимка 13Снимка 14 7 Авг 2018
# 8
dji
ентусиаст с миксер
[Изпробвал рецептата]
Всичко направих както е по рецептата, но без сирене и с две пакетчета суха мая
[Изпробвана]
21 Фев 2018
снимки от
dji
ентусиаст с миксер
[Изпробвал рецептата]
Снимка 11Всичко направих както е по рецептата , но не сложих сирене и е с два пакета суха мая .
21 Фев 2018
снимки от
lili_peni
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 10Този път към тестото , добавих и 2с.л. свинска мас и 2с.л. масло.
17 Фев 2018
# 7
Sirena
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Мноого вкусно и лесно, ползвах прясна мая. Благодаря за рецептата.
[Изпробвана]
7 Фев 2018
снимки от
Sirena
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 9 7 Фев 2018
снимки от
AuroraBG
ентусиаст с миксер
Снимка 8Това е половинката, направих я на два пъти, че нямах достатъчно голяма тава, но стана разкошна!
15 Яну 2018
# 6
lili_peni
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Също и ползвах цяла мая от 42г вместо суха.1 Яну 2018
# 5
lili_peni
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Чудесна е, промених малко нещата. Вместо вода, само прясно мляко, 2яйца + 2 белтъка, 2-та жълтъка за мазане. Добавих и малко кашкавал в пластовете, и на 1-ия и 3-ия поръсих с червен пипер.
[Изпробвана]
1 Яну 2018
снимки от
k.mimi66
магьосник в кухнята
Снимка 7 29 Сеп 2017
снимки от
k.mimi66
магьосник в кухнята
Снимка 5Снимка 6 26 Фев 2017
# 4
perunika
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Да ви е сладко, Рени! Радвам се, че и на вас е харесала. За твое успокоение и вкъщи имаше преяждане :) :) :)18 Фев 2017
# 3
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Ох, Пепи, преядохме! :) Много ни хареса, наистина е на конци и коричката е разкошна, изобщо чудна е... само че пролет идва, трябва да се отслабва, а с такива вкусотии как да стане, не знам! Направих я точно по рецептата, единственото, което пропуснах е сиренето, заради сина ми, знаеш го какъв е каприз:)
[Изпробвана]
18 Фев 2017
# 2
perunika
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Благодаря, Боби! Рецептата е много точна, определено я препоръчвам. Докато е топла масленицата, такава корика има... ммм :) Тавичката, която използвах е с диаметър 27 см и е дълбока, използвам я само за печене на питки. Ще чакам снимки, като се прибереш от разходки :) Поздрави!18 Фев 2017
снимки от
renito
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 4 18 Фев 2017
# 1
Lirinka
магьосник в кухнята
Пепи, туй чудо ще е уникално вкусно, вече съм гладна... ;) Какъв диаметър тава използва 28/30 см? Зависи как съм с посрещането и хойкането - за прошката може и да я спретна! :)18 Фев 2017
снимки от
perunika
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3 18 Фев 2017

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.