Домашен ябълков оцет
Рейтинг: 8
Сложност: Средна
Любима на 9 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от vanja
Необходими продукти
  • • сладко-кисели ябълки
  • • захар
  • • вода (преварена)
Начин на приготвяне
Съотношението е 1 с.л. захар на 1 ч.ч. вода, които се смесват.

Ябълките не трябва да са химически обработвани! Измиват се и се почистват от дефектните части, ако има такива. Нарязват се на парчета заедно с корите и семките. Слагат се в буркани, като трябва да запълнят 3/4 от вместимостта им. След това до горе се долива смес от захар и вода. Бурканите се покриват с няколко слоя марля и се слагат на тъмно и топло място. Оставя се така за 2-3 седмици, като ежедневно се разбъркват с дървена лъжица. На повърхността започват да се образуват мехурчета. Ако се образува плесен, внимателно се обира с лъжицата.

След като мине този период, всичко се прецежда през марля в чисти буркани, като ябълките се изстискват. Покриват се с марля или плат и се оставят за още 2-3 седмици на топло и тъмно място, като от време на време се разклащат. След това се сваля марлята и се затваря плътно с капачки. Може да се налее в стъклени бутилки за по-лесна употреба. Съхранява се на тъмно място.

В процеса на ферментация се образува гъба (подобна на чаената). Прибирам я в буркан, който слагам в хладилника и я използвам при следващото приготвяне на оцет. Тя ускорява ферментацията, подобрява вкуса и увеличава целебните свойства на оцета.

При правилно съхранение оцетът може да издържи до 3 години.
Рецептата е добавена от vanja на 30 Януари 2017 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
снимки от
vanja
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1 30 Яну 2017



© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.