Пандишпан - бял или кафяв
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 8
Сложност: Лесна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 8 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от Slavina
Снимка 4321
Необходими продукти
  • • 4 бр. яйца
  • • 120 г захар
  • • 120 г брашно
  • • 1 ванилия
  • • щипка сол
Начин на приготвяне
Сложете яйцата, които са на стайна температура в подходящ съд, ванилията, щипка сол и половината от захарта. Разбивайте на силна скорост на миксера до сгъстяване на яйцата. Добавете останалата захар и продължете разбиването още няколко минути до побеляване на сместа. Постепенно с дървена лъжица разбърквайте добавяйки пресятото брашно. Изсипете във форма 24 см и печете в предварително загрята фурна на 170-180С около 30-35 минути. Блата може да се среже на 2, но е тънък.
Блата става много мек, като гъба и ако искате по-висок блат тогава го сложете във форма 22 см (може да се среже след това на 2 блата). В случай, че имате по-голяма форма на всеки 2 см се добавя 1 бр. яйце, 30 г захар и 30 г брашно.
За по-твърд блат на 1 бр. яйце се слага 50 г захар и 50 г брашно.
За кафяв блат брашното се намалява с 20-25 г и се добавя същото количество какао, като се пресява заедно с брашното.

* Тортата която направих е от 2 блата във форма 24 см. , като единият го срязах на 2
* Сироп за напояване на тортата възварих 200 мл вода, 1 с.л. захар, кора от 1 бр. лимон и 2 с.л. лимончело.

Рецептата е добавена от Slavina на 23 Май 2019 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 2
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
CVETETO3101, благодаря за оценката! Колкото до това, че сиропирам блата е, че всички обичаме сочен блат независимо, че блата е пухкав. Всеки решава за себе си дали да го реже или да прави отделни блатове. Аз например последната торта я направих с 6 яйца във форма 24 см. и разделих на 3. Тайната за добър пандишпан е в много добре разбиване на яйцата и постепенно добавяне на брашното. Веднъж направих тази грешка, че изсипах по-голяма част от брашното и не се получи пухкав блат.27 Май 2019
снимки от
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 3Снимка 4 27 Май 2019
# 1
CVETETO3101
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Това е любимият ми пандишпан от десетилетия. Много сполучлив! При мен е 4 яйца (размер"М") + 6 с. л. захар (кристал) + 6 с. л. брашно. Правя го във форма 26 см и пека за по-кратко -15 мин. Става ми дебел -около 2 см. Особено е подходящ за торти с висок пълнеж - много крем + плодове Шмоята плодова торта). Последният път обаче не ми се получи тънък - имах само XL яйца и някак сбито ми стоеше - съжалих за размера на яйцата. Блатът е подходящ и за "етажна" торта, но тогава трябва да се пече блат по блат. И да не забравя, не сиропирам никога, защото е много лек и въздушен, а и крема го овлажнява. Горещо го препоръчвам - грешка няма! Браво Славина! Привет! :)
[Изпробвана]
26 Май 2019
снимки от
Slavina
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2 23 Май 2019

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.