Мързелива плетена сладка питка
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 8
Сложност: Средна
Изпробвана: 2 изпробвана
Любима на 17 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от tillia
Снимка 1312 ... 876 ... 21
Необходими продукти
  • • 7 г суха мая на Dr. Oetker (за 500 г брашно)
  • • 1 ч.ч. топла вода (200 мл)
  • • 3 с.л. захар
  • • 1 ч.л. сол
  • • 1/3 ч.ч. олио
  • • около 400 г брашно общо, предварително пресято
  • • 1 бр. яйце
  • • за поръсване - сусам и ленено семе (може да се ползват и други семена: мак; слънчогледово семе; и пр. или комбинация)
Начин на приготвяне
В пластмасов плик с цип (от рода на тези за сандвичи) с вместимост 4-5 л, се изсипва маята, водата, солта, олиото и 3 чаши брашно. Затваря се. Понеже нямам такъв плик, използвах една здрава найлонова торбичка и ластиче за завързване. Препоръчвам да се използва бял прозрачен плик, за да може да се наблюдава смесването и след това втасването на тестото. И обезателно - да се пробва за здравината като се продуха предварително, за да не влезе евентуално вода при първото втасване!
Пликът се разтърсва, разклаща се няколко пъти, не прекалено дълго - все пак е мързелива питка! :) По 4-5 пъти с пръсти се притиска, прибутва напред-назад сместа в плика върху масата, обръща се и отново се прибутва напред-назад, за да се съединят и размесят съставките (виж видеото). Тестото трябва да е много меко.
Пликът се поставя в подходящ съд с топла вода за 30 минути. То ще започне да втасва.
След 30 минути пликът се изважда от водата, изтрива се, разтваря се и се добавя останалата 1/4 чаша брашно. Затваря се плика и отново се разтърсва. Смесват се съставките, като пликът с тестото няколко пъти внимателно и леко се мачка (все едно че перем на ръка): )
Пликът се оставя на топло и без течение място в продължение на 1 час, за да втаса. Времето варира в зависимост от околната температура. Тестото трябва да продължава да е меко.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност (имайте предвид, че е много меко, но не прекалявайте с брашното!) и се разделя на 3 части, които се оформят на дълги фитили (около 45-50 см) и се сплитат. Който е майстор може да опита и с 4; 5; 6 фитила! И тук научих нещо, което не знаех - ако фитилите се свиват, когато се опитваме да ги разтеглим, ги оставяме да починат в продължение на 5 минути, за да се отпуснат. За да се оформи по-добре плитката, сплитането започва от средата към единия край и след това от средата към другия край. Краищата на фитилите се съединяват, прищипват и леко подгъват надолу.
Питката се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се с предварително разбитото с вилица яйце, поръсва се със сусам (при мен сусам и ленено семе) и се оставя да втаса за 15 минути (не е задължително, но е препоръчително).
Пече се в предварително загрята фурна, на 150С градуса, за 40 минути или до златисто.

* Леко сладникава питка, с чудесни конци.
* Използвам чаша с вместимост 200 мл;
* 1 ч.ч. брашно е равна на 125 г - 130 г брашно.

Рецептата е добавена от tillia на 30 Август 2016 г.
Източник: https://www.youtube.com/watch?v=sjmILw86U34
Победител в конкурсРецептата е победител в конкурс Рецепта на месец Септември '16 [Тестени]
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 10
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Неви, радвам се че и на вас е допаднало това предложение! :)22 Дек 2016
# 9
xevi
шеф на кухнята
[Изпробвал рецептата]
И аз съм много доволна от питката, благодаря за рецептата, Ина. Наистина лесна, става мекичка, на конци и много вкусна :)
[Изпробвана]
21 Дек 2016
# 8
Gala85
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Инче, много съм доволна от рецептата. Много е икономична и с тестото се работи лесно. Също така търпи експерименти. Мислех да направя няколко снимки, но вече беше нарязана и хапната половината :)10 Дек 2016
# 7
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Галя, браво! Много се радвам че си останала доволна. Но къде са ти снимките? :) Винаги предлагаш интересно поднасяне, очаквам ги. :)9 Дек 2016
# 6
Gala85
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Инче, все и се каня на тази питка, а днес, а утре и най-накрая я направих в солен вариант. Много е вкусна и много я харесахме :) Може и само така да се хапва. Скоро ще пробвам със стафиди и друго оформление. Благодаря за хубавата рецепта :)!
[Изпробвана]
9 Дек 2016
# 5
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Гале, това предложение за добавяне на стафиди към сладкия вариант ми допада много! Браво за идеята! :)5 Сеп 2016
# 4
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Направих втори сполучлив опит. :) Както се приготвя обикновен хляб, не сладък. Разтворих маята и 1 ЧАЕНА лъжица захар във водата, изсипах в плика, прибавих другите продукти и ЦЯЛОТО количество брашно; оформих плитката на кръг и намазах с олио; Ако така сполучливи излязат и другите опити, май ще се ориентирам към този начин на месене! :)5 Сеп 2016
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 8Снимка 9Снимка 10Снимка 11Намазана само с олио и поръсена със семена
Снимка 12Снимка 13
5 Сеп 2016
# 3
Gala85
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Инче, запазила съм си рецептата в любими и ще я направя, даже 2 вида- с по-малко захар и повече сол и по рецептата, може би с малко стафиди. Ще пиша как се е получило :)5 Сеп 2016
# 2
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Гале, остава си мека и на другия ден. Нямам постъпкови снимки, защото малко с недоверие започнах да я правя. Не ми се вярваше че ще се получи, но стана много добре. Сега ще пробвам с 1 ч. л. захар, след това искам да видя дали този начин на замесване е сполучлив с прясно мляко и яйца; с повече захар - като козунак; с друго оформление на питката. Въобще наканила съм се да експериментирам. Подходящ начин на месене за тези, които не умеят да месят; за тези, които ги болят ръцете; за тези, които обичат да експериментират! :)3 Сеп 2016
# 1
Gala85
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Инче, много интересно предложение, хареса ми :) със сигурност ще я направя тази сладка пита. Остава ли мека и на другия ден?3 Сеп 2016
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7 30 Авг 2016



© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.