Захаросани кестени в сироп
Рейтинг: 9
Сложност: Средна
Любима на 9 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от xevi
Снимка 321
Необходими продукти
  • • 400-500 г кестени
  • • 1 ч.ч. захар
  • • 2 ч.ч. вода
  • • 1 ванилия
Начин на приготвяне
За подготвянето на кестените има два варианта - да се сварят или да се опекат.

Ако се варят кестените се накисват за 15-тина минути в хладка вода, след което им се прави разрез - по цяла страна почвайки от върха на кестена до *дупето* му, като внимавате да не е твърде дълбок да нарани кестена, но и да е достатъчно дълбок, че да разреже кората. Слагат се в тенджерка, заливат се с вода да ги покрие и се варят за 10 минути. Оставят се във водата и се вадят един по един и още топли се обелват с помощта на ножче и мокра кърпа - трябва да се махне външната твърда обвивка и вътрешната мъхната. Мократа кърпа помага да се хванат горещите кестени, а и с нея се изтърква мъхестата кожа на кестена.
Най-добре е кестените да се варят на малки порции от по 300-500 г понеже се белят най-лесно докато са горещи, а при по-голяма порция ще изстинат и накрая ще е трудно.

Ако се пекат, на кестените се прави разрез - пак по цяла страна почвайки от върха на кестена до *дупето* му, като внимавате да не е твърде дълбок да нарани кестена, но и да е достатъчно дълбок, че да разреже кората. Слагат с в тава на един слой и се пекат в загрята силна фурна за 15-20 минути. Времето за печене зависи от кестените и от фурната, най-добре като почнат да миришат извадете и пробвайте - трябва да не са сурови, но и да не се препечени, ако са хрупкави сиропът няма да може да проникне изобщо. Готовите кестени се обелват докато са топли.

От обелените кестени се избират цели и не твърде начупени - ако са на парченца ще се разпаднат при варенето в сиропа. Махат се тези с развалени части или неприятен аромат.

Захарта, водата и ванилията се слагат в тенджера и се слагат на среден котлон да заврят. Сиропът ври 5 минути, след което в него се слагат кестените - трябва да ги покрива изцяло и да остава малко отгоре. Котлонът се намалява леко, захлупва се тенджерата с капак и се оставят кестените да врят за 1 час. Накрая трябва да е останал малко сироп, ако ви се види твърде много, махнете капака и оставете да поври така за 10-тина минути.
Кестените и сиропа се оставят да изстинат в тенджерата, след което се слагат в буркан или плътно затваряща се кутия, затварят се и се държат в хладилник, като могат да издържат 1-2 седмици без проблем.
Сервират се в малки купички, полети със сироп или в отделни хартиени кошнички за бонбони.

* 1 ч.ч. = 250 мл
* За рецептата са по-подходящи по-големи кестени.
* По принцип при захаросване на кестени те се сваряват предварително, но на мен ми е по-лесно да ги беля когато са печени. Пробвала съм и двата варианта - варените стават малко по-меки след като се сиропират.
* Ако след като свършат кестените ви остане само сироп - не го изхвърляйте! Много е подходящ за палачинки, катми, гофрети, сладкиши, бухтички и всякакви подобни.

Рецептата е добавена от xevi на 15 Май 2014 г.
Източник: http://www.turkishcookbook.com/2009/12/candied-chestnuts-in-syrup.php
Още рецепти за:

Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 3
retrosic_
виртуоз с тиган
Колко яко изглеждат!25 Юни 2014
# 2
xevi
шеф на кухнята
[Автор на рецептата]
Перуника, сигурна съм, че ще ви хареса, наистина е ново, но е и близко едновременно - ние обичаме сиропирани десерти. За първи път ги пробвах тези кестени преди години, донесоха ми от Турция и бях много впечатлена, изключителен деликатес :)15 Май 2014
# 1
perunika
магьосник в кухнята
Бих ги опитала, изглеждат много съблазнително! За нашия вкус, това определено е нещо ново! :)15 Май 2014
снимки от
xevi
шеф на кухнята
[Автор на рецептата]
Снимка 1Снимка 2Снимка 3 15 Май 2014

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.