Чугуннени съдове

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
anitka9204
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: ср май 20, 2015 9:32 am

Чугуннени съдове

Мнение от anitka9204 » ср май 20, 2015 10:27 am

Здравейте,
от скоро съм в сайта, пък и в готварството съм сравнително нова, та за това реших да помоля професионалистите за съвет. Както вече споменах, от година насам съм се разготвила редовно, но определено ми е едно от любимите неща. Реших да го правя здравословно и качествено. Попрочетох тук и там, та реших, че чугунът ще е най-доброто решение, понеже разпределя топлината равномерно по целия съд и предполага готвене на по-ниски температури, което пък от своя страна е супер, защото се запазват витамините и минералите в продуктите, които използвам. Гледах Le Creuset, но те са много скъпи. За една тенджерка 600лв. не ми се дават. Спрях се на LAVA България. В сайта си имат страхотна презентация, и отзивите са добри, но някой от вас ползвал ли ги е? Какво Ви е мнението за тях? Пък и като цяло за чугуените съдове? :) :)


Потребителски аватар
didkapan
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 12
Регистриран на: пон мар 07, 2011 7:14 pm
:: 20 рецепти от didkapan
:: 53 снимки от didkapan

Мнение от didkapan » ср май 20, 2015 1:39 pm

Здравей Анитка, и на мен преди време ми бяха дошли такива мисли. Доста се интересувах - не само в нета, но и в Технополис преди време имаше презентации на чугунени съдове... Дори моя позната си взе тенджера и тиган... Тиганът не го ползва, защото е прекалено тежък и си отлежава в килера й, тенжерата я ползва отвреме-навреме, но предвид тежестта й също не е много ползвана... И засега се отказах от идеята да си купувам, мисля че глиненото гърне, гювеча и йената върши същата работа, и са много по-евтини.

Потребителски аватар
anitka9204
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: ср май 20, 2015 9:32 am

Мнение от anitka9204 » чет май 21, 2015 9:39 am

Гювеча е гледжосан, а глеча отделя разни канцерогенни гадости, така че със сигурност не ми е опция. Виж йенското стъкло е супер. Единствения му недостатък е, че се чупи лесно. Аз лично съм си счупила вече две тави, но пък храната приготвена в него е страхотна! Все пак ще си купя една касеролка на LAVA, че са им на промоция в момента и ще докладвам. Благодаря за съвета :)

petkolucky
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 2
Регистриран на: чет мар 18, 2021 1:59 pm

Мнение от petkolucky » чет мар 18, 2021 2:33 pm

Някой има ли мнение за марката Берлингерхаус и тенджерите и тиганите, които се предлагат в България? На фаца го докарват много, но дали са качествени?


Потребителски аватар
Black_Beret
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 106
Регистриран на: нед апр 10, 2016 3:13 pm

Мнение от Black_Beret » чет мар 18, 2021 6:05 pm

Див китаец...
Качеството според цената - а, отдавна е ясно, че качествените и евтини стоки са на различни щандове в магазина. :whistle:

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » съб мар 20, 2021 12:54 am

Погледнах в сайта им , и видях чугунени съдове с глазиращо покритие на чугуна. И що? да не ръждясва. Няма лошо, но... Ако е читав материала, не е порест, с обработка за корозия, това не е нужно. Преди година и половина си взех чугунена овална тенджера с капак, на друга марка, пак с такова лъскаво покритие и вече е направена на кашпа. Лошо топлоотдаване, въпреки покритието и олиото продуктите залепват, и познай като се изтъркат какво става... покритието се нарушава и както казва съпругът ми," Аз съм можела да сваля и тефлона на тигана" :) .
Имам чугунен тиган за палачинки на повече от 10 години, който е видял какво ли не. До момента съм го намаслявала най-много 4 пъти, т.е след миене много не ми е ръждясвал, просто мазното е попило в материала.
От цялата тази пледоария, разбирай, че лъскавички съдове с допълнителна обработка на чугуна не са за предпочитане.


Отговори