Машина за сладолед
Съществуват голямо разнообразия от такива уреди, които значително се различават по цената и качеството си.
Но въпреки това машинките за сладолед обикновено са два типа - ръчни и електрически.
Принципът и при двата типа е един и същ - сместа за сладоледа се разбърква непрекъснато в процеса на замразяване, за да добие гладка, кремообразна консистенция.
Ръчните машинки обикновено се състоят от дървена кофичка, в която е поставен метален контейнер за сладолед. В него има метално ножове или перка, които се привеждат в движение чрез вртене на ръчка отвън. Пространството между металния контейнер и дървената кофичка се запълва с едра сол и лед. Той охлажда сместа, докато тя се замразява. Към края на процеса, когато сладоледът вече се втвърдил, въртенето му става доста трудно. Действително ръчните машинки изискват сила, но в тях се получава отличен сладолед.
Електрически машинки за сладолед работят на същия принцип, но не се налага да бъдат въртени на ръка. По-евтините модели често са снабдени с подвижна част, която трябва да се замрази предварително. Това изисква околко едно денонощие и в контейнера мога да се приготвят само 1-2 порции сладолед, което пак трябва да се замразява.
В по-скъпите машинки е вграден специален компресор, който позволява да се приготвят неограничен брой порции сладолед наведнъж. Контейнерът им може да се вади, затова и почистването е много по-лесно.
Времето за замразяване е различно при различните уреди, ето защо трябва да се придържате към инструкциите за употреба. Обикновено, когато сладоледът е полузамразен, той трябва да се пръхвъли в пластмасов контейнер или кутия с капак и да се дозамрази в камерата на хладилника или във фризер.
Готовия сладолед се поднася с различни сладки сосове, бисквити, вафли, счукани ядки, настърган шоколад и, разбира се, с пресни плодове.
Домашния сладолед може да се съхранява околко 1 месец. Сорбетите и замразеното кисело мляко е по-добре да се употребяват в рамките на 2 седмици след приготвянето. Сладоледът трябва да се държи в стъклено, пластмасови или метално контейнери (кутии), покрит плъто с капак ил ифолио, Ако се съхранява открит, може да придобие неприятен вкус и да поеме странични миризми.
ето и рецепти...............успех
а колкото до повредата....нали е в гаранция :shock:
ванилов сладолед
пълномаслено пр.мляко............................1 ч.ч.
захар............................3/4ч.ч.
крема(сметана)*...............2 ч.ч.
ванилия..........................2.ч.л.
Първо се смесва млякото и захарта на бавни обороти със миксер (3-4 мин) след това се добавя крема-сметаната и ванилията, смесват се и тях лекичко и в машината за 40 мин.
крема(сметана)*-(heavy cream)-Изкуственна СМЕТАНА-може да се приготви по следния начин.
3/4 ч.ч. .................прясно мляко (пълномаслено)
1/2 ч.ч. .................натурално краве масло (Неподправенo)
...слага се на тих огън, докато маслото се cтопи в млякото.Да се внимава да не закипи.Бърка се с миксер на най-високa скорост за 3-4 минути,слага се в хладилника за 24 часа или повече и OK.
Ако те затруднява приготвянето има и готови сухи смеси ....голяма разновидност....когато се приготвя в машина или фризер се променя съотношението на водата....-Сухата смес се разбива със студена вода в съотношение 1:3 и се оставя в хладилник за 1 час. За приготвяне на твърд сладолед със специализирани машини се препоръчва съотношение суха смес: вода - 1:2,8.
Основна рецепта за млечен сладолед
250 мл мляко
200 мл течна разбита сметана
150 гр. захар
1 малка щипка сол
Разбъркайте млякото, сметаната и захарта, след това добавете солта. След това сипете сместа за около 20 минути в предварително охладената машинка за сладолед.
Кафе-сладолед/с алкохол/
250 мл мляко
200 мл сметана
110 гр. захар
150 гр. кафе на зърна
1 с.л. нес кафе
4 жълтъка
40 мл уиски
Разбийте на крем жълтъците в купа. Кипнете млякото, захарта, нескафето и зърната кафе. Изсипете с постоянно бъркане течността в купата с жълтъците. Върнете в тенджерата и нагрейте кратко, без да допускате повече кипване! Свалете от огъня и оставете да отлежава 30 минути. Прекарайте през цедка и добавете уискито. Оставете сместа да се охлади и я пуснете за около 20 минути в машинката.
Ягодово-ванилов сладолед
285 мл.пълномаслена сметана
300 мл.пълномаслено мляко
115 г. захар
1 пръчица ванилия
3 големи жълтъка
250 гр. ягоди
Предния ден: слагаме купата на машината за сладолед във фризера.
Изсипваме в касерола млякото, сметаната и половината от захарта.
Разрязваме ванилията по дължина и изваджаме възможно най-много от малките черни семенца.
Режем пръчицата на три части и пускаме заедно със семенцата в касеролата.
Слагаме на слаб огън докато почти заври, като разбъркваме често.
Махаме от огъня и оставяме настрана за 30 мин.
В купа разбиваме с миксер жълтъците с останалата захар за 2 мин.
Измерваме 125 мл. от сметановата смес и прибавяме при жълтъците.
Загряваме отново сметаната докато почти заври.
Снемаме от огъня и прибавяме жълтъците.
Връщаме на слаб огън, бъркаме постоянно с дървена лъжица за около 8-10 мин, докато сместа се сгъсти.
В никакъв случай не трябва да завира, ако започнат да се появяват балончета на повърхноста, значи е готова.
Оставяме да поизтине, след това слагаме за 3-4 часа в хладилника.
Нарязваме ягодите на малки кубчета.
Слагаме сместа в машината за сладолед, 5 мин преди края прибавяме ягодите.
е това е от мен,дано да съм ти полезна
