От моя опит за яйцата:xevi написа:Като спец в чупенето на яйца, Рали, аз мога да ти дам съвет как да гониш частицата по-успешно Бъркаш с два пръста (един до друг) в белтъка и я избутваш до стената на съда, след това дърпаш нагоре и когато остане "на сухо" тогава я изваждаш
......
Много странно ми е на мен, че тук ми се налага да чуквам яйцата по-силно за да се счупят, отколкото в БГ. Все още не мога да преценя дали си го въобразявам или местните яйца са с по-здрава черупка
1. Чупя ги като ги чуквам силно едно в друго 2 яйца. Разполовявам в чаша и прехвърлям в купа, където ще се разбиват. Ако падне (макар и много рядко) част от черупката - най лесно се вади с друга част от черупка - с пръсти или с лъжичка за мен е поне доста неуспешно.
Ако трябва да се разделят белтъци от жълтъци - слагам една малка специална пластмасова цедка за разделяне на яйца върху чашата - продават ги в магазинчетата за 1 лев - най-сполучливи са с марката Гондола (мисля, че са турски). Получава се перфектно. А и ако падне черупрка, тя се задържа в горната част при жълтъка, а белтъка остава чист.
Пробвала съм и начина, за който се писа по-горе - пробиване от двете страни на яйце (да си призная за великденска украса), но поне при мен не се получи - смеси се белтък с жълтък.
Вчера или онзи ден в сайтовете за колективно пазаруване бяха пуснали оферта за уред за чупене на сурови яйца, но не обърнах внимание на цената - приличаше малко на орехотрошачка
Иначе в немските магазини на времето имаше пак едни приспособления за чупене само на част от върха на яйцата с цел да остане цяла черупката и да се използва за т.нар. желатинови яйца. Но в скоро време не съм виждала.
Впечатли ме клипчето с бутилката - ще пробвам от любопитство
2. Много е верен съвета - в хладилника яйцата да се поставят в дупките за съхранение с острата част надолу - така те се съхраняват по-дълго.
3. Обеззаразявам, като мия с четка и сапун течен. Мама навремето допълнително ги обливаше с белина и изплакваше обилно с вода. Никога не се чувстваше миризма на белина след това в приготвените ястия. Преди време в телевизионно предаване бай Данчо (готвача на Т.Живков) спомена бегло за някакъв препарат, който е използвал, но не уточни.
4. За беленето на вече сварените яйца - това си е тест за преснота на яйцата. Колкото по-пресни са - толкова по-трудно се белят. Колкото по-стари са - толкова по-безпроблемно се белят.
Цвета на черупките има влияние върху якоста. По-тъмните черупки са по-здрави, а белите по-крехки.
Освен това здравината на черупките (а и цвета на жълтъка) се влияе от това с какво са хранени носачките - селските яйца са по-здрави и с оранжев жълтък.
5. Относно клипчето за смесването на белтък и жълтък преди варене - в един друг форум четох, че една кулинарка със завиден стаж и умения е пробвала, но нищо не се е получило.
Обичам много яйчица-а-а-а !!!