Мнение
от korneliq » нед фев 22, 2009 10:55 am
Днес са Месни Заговезни
ВИНАГИ са 8 седмици преди Великден. Името се определя от традиционната вечеря с месо, след която се заговява (пости) до следващата неделя, наричана Сирни Заговезни. През цялата седмица между Месни и Сирни Заговезни времето е отредено за гости и веселие, защото с началото на строгия пост не се прави вече нищо (няма хора, сватби и веселби/. Това е времето, което църквата нарича Преддверие на божественото покаяние. Това е времето, в което човек, постейки и отказвайки се от греховете си, се „очиства", превръщайки се от физически в духовен човек. Вечерта на Месни Заговезни цялото семейство се събира на празничната трапеза.
Характерни за Празника са: супа от кокошка, свинско с булгур, свински пържоли на скара, баница с фини точени кори, крем пита.
Информацията е предоставена от Мария Проданова, авторка на книгата Български празници и традиции