Огнище
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Огнище
Здравейте, момичета и момчета!
Не знам накъде с моя проблем, затова отварям тази тема. Ако админите преценят - нека я преместят.
Имаме огнище в двора. Не сме го строили ние, беше си към къщата. Няколко пъти вече го ползваме, но според мен това огнище е правено само за красота. Голям проблем е да се готви/да се пече на него. Огънят просто не гори. Така е конструирано, че жаравата се прави директно на "пода". И не се разгаря като хората. Та въпросите ми са:
1. Така ли трябва да е - да се прави огъня директно на плочата?
2. Ако не - ако сложа ламарина с дупки на няколко павета - това достатъчно ли ще е да циркулира въздуха и под огъня?
3. Ако не - в какво може да се състои проблема и как трябва да се направи, за да е ефикасно?
Качвам две снимки, на които се вижда, как съм свалила скарата на две павенца, за да е по-близо до жарта, та дано се опекат бутчетата. Станаха по-скоро пушени, отколкото печени, ама карай. Виждат се отстрани и шините, на които се закрепят скларите. Мисълта ми е на тези павенца да сложа една надупчена ламарина и да паля огъня на нея, а скарите, ако се ползват, да са си в шините.
Не знам накъде с моя проблем, затова отварям тази тема. Ако админите преценят - нека я преместят.
Имаме огнище в двора. Не сме го строили ние, беше си към къщата. Няколко пъти вече го ползваме, но според мен това огнище е правено само за красота. Голям проблем е да се готви/да се пече на него. Огънят просто не гори. Така е конструирано, че жаравата се прави директно на "пода". И не се разгаря като хората. Та въпросите ми са:
1. Така ли трябва да е - да се прави огъня директно на плочата?
2. Ако не - ако сложа ламарина с дупки на няколко павета - това достатъчно ли ще е да циркулира въздуха и под огъня?
3. Ако не - в какво може да се състои проблема и как трябва да се направи, за да е ефикасно?
Качвам две снимки, на които се вижда, как съм свалила скарата на две павенца, за да е по-близо до жарта, та дано се опекат бутчетата. Станаха по-скоро пушени, отколкото печени, ама карай. Виждат се отстрани и шините, на които се закрепят скларите. Мисълта ми е на тези павенца да сложа една надупчена ламарина и да паля огъня на нея, а скарите, ако се ползват, да са си в шините.
www.facebook.com/artandhobby
-
- началник печка
- Мнения: 190
- Регистриран на: нед авг 15, 2010 5:52 pm
Алиана,имам почти същото огнище в БГ.преди години ,сина ми му направи кумин,за да може да пече.Отвори дупка от горе и мушна един кюнец ,бурия как се казва........ ,че съм маи на диалект.Дано разбереш.Отгоре го уплътни и циментира и доколкото знам това чудо работи.А аз лично исках да го бутам и да се изгради ново ,ама те си го оправиха и си го използват.Дано съм ти била полезна
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Мерси, мила, но комин има, тегли дори. Не вярвам в това да е проблема. Благодаря ти за отговора
www.facebook.com/artandhobby
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Рали, коментирахме с мъжа ми огнището ти и ето до какви изводи стигнахме:
1. На прав път си с идеята, че трябва да постъпва въздух отдолу;
2. Може вместо надупчена ламарина да сложиш гъста мрежа или скара върху павенцата /дебелина на пръчките 2-3 мм и отвори според едрината на дървените въглища, за да не падат примерно 5-10 мм/;
3. Опитай също да подадеш допълнително въздух дори както въглищата горят на пода с духалка или вентилатор отстрани или отсреща /може и с кора от яйца или шапка - така прави мъжа ми докато разпали /;
4. Вариант е също да разгориш въглищата отстрани и после с ръжен да ги избуташ под скарата
Успех и сподели как си разреши проблема
1. На прав път си с идеята, че трябва да постъпва въздух отдолу;
2. Може вместо надупчена ламарина да сложиш гъста мрежа или скара върху павенцата /дебелина на пръчките 2-3 мм и отвори според едрината на дървените въглища, за да не падат примерно 5-10 мм/;
3. Опитай също да подадеш допълнително въздух дори както въглищата горят на пода с духалка или вентилатор отстрани или отсреща /може и с кора от яйца или шапка - така прави мъжа ми докато разпали /;
4. Вариант е също да разгориш въглищата отстрани и после с ръжен да ги избуташ под скарата
Успех и сподели как си разреши проблема
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Рали, нашето огнище е с по-различна конструкция (ползвам го хем за скара, хем за готвене на сач и котле), но огънят и при нас се пали директно на плочата. Само, че на самата скара има крачета и те са много по-ниски от височината на твоите павенца . Така скарата стои точно над жаравата (все едно е легнала на нея). Пробвай да скъсиш това разстояние и ако пак не стане минавай на план "Б" - пусни въздух отдолу.
Моето блог-местенце - http://elti-spodeleno.blogspot.com
Моята facebook страничка http://www.facebook.com/SpodelenoOtKuhnataNaElti
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Бони, Elti, благодаря ви за съветите.
Бони, ние вяхме като луди , повярвай ми. Е, не с шапка, но с едно голямо плато
Проблем е и това, че въглищата тлеят за много кратко време - докато ги разпалим е голям зор, после тлеят с висока температура за няколко минути, а след това се "удушават" в пепелта си.
Elti, специална поставка за сач ли имаш? Имаш ли снимки? Как изглежда такова нещо, като триножник? Аз мислех да сложа отгоре на комина едно напречно желязо и да си пусна верига с кука, за да окачам тенджера на нея. Но с това петминутно загряване ехеееее, от сега ще трябва да почна да готвя за зимата...
Бони, ние вяхме като луди , повярвай ми. Е, не с шапка, но с едно голямо плато
Проблем е и това, че въглищата тлеят за много кратко време - докато ги разпалим е голям зор, после тлеят с висока температура за няколко минути, а след това се "удушават" в пепелта си.
Elti, специална поставка за сач ли имаш? Имаш ли снимки? Как изглежда такова нещо, като триножник? Аз мислех да сложа отгоре на комина едно напречно желязо и да си пусна верига с кука, за да окачам тенджера на нея. Но с това петминутно загряване ехеееее, от сега ще трябва да почна да готвя за зимата...
www.facebook.com/artandhobby
- i4eto3421
- магьосник в кухнята
- Мнения: 892
- Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
- :: 89 рецепти от i4eto3421
- :: 507 снимки от i4eto3421
Рали смени въглищата/предполагам са купени/Може в тях да е проблема.Имала съм такъв проблем.От това което виждам не би трябвало да има проблем Добри съвети са ти дали момичетата.
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Специална не, даже не знам как изглежда специалната стойка за сач Мъжът ми иззида огнището с тухли, но отгоре без покрив (слагаме един капак, като искаме да го затворим).
Отгоре вгради някакъв метален пръстен, с два реда железа, за да може да поставям сач.
А за котлето имам една верига с кука (намотани на греда, точно над огнището). Когато ми трябва, пускам веригата, регулирам дължината (т.е. колко близо да е котлето до огъня), закачам на куката котлето и така. На мъж ми му е голям мерак да направя боб, но абсурд да го варя там от начало до край (сигурно кубик дърва ще изгоря). Веднъж само правих, но сварих боба на котлона и после за доувиране със зеленчуците го пренесох над огнището. Иначе съм правила пилешка и зеленчукова супа (цялостен процес на огнището).
Обаче когато готвя на сач или котле слагаме дърва (не от тези дървени въглища, които са за барбекю). Ето тези снимки мога да ти покажа сега:
Тези метални пръти са ми "стойка" за сач ( а на втората снимка съм сложила една скара, за по-голяма устойчивост):
Намерих и една снимка, как скарата стои над въглищата
Това дето казваш, че комина много тегли и за нула време изгарят въглищата и при нас беше така (при открит огън направо виждах как пламъците се пъхат в дупката на комина). Но в последствие мъжът ми монтира клапа. Така регулираме тягата на комина.
Огнището ви е много хубаво и дано му хванете цаката (дето се казва) . Нашето е "проектирано" и изпълнено от мъжа ми, но ми върши перфектна работа. Лятото сме все навън, там около огнището.
Поздрави от мен и хубав ден!
Отгоре вгради някакъв метален пръстен, с два реда железа, за да може да поставям сач.
А за котлето имам една верига с кука (намотани на греда, точно над огнището). Когато ми трябва, пускам веригата, регулирам дължината (т.е. колко близо да е котлето до огъня), закачам на куката котлето и така. На мъж ми му е голям мерак да направя боб, но абсурд да го варя там от начало до край (сигурно кубик дърва ще изгоря). Веднъж само правих, но сварих боба на котлона и после за доувиране със зеленчуците го пренесох над огнището. Иначе съм правила пилешка и зеленчукова супа (цялостен процес на огнището).
Обаче когато готвя на сач или котле слагаме дърва (не от тези дървени въглища, които са за барбекю). Ето тези снимки мога да ти покажа сега:
Тези метални пръти са ми "стойка" за сач ( а на втората снимка съм сложила една скара, за по-голяма устойчивост):
Намерих и една снимка, как скарата стои над въглищата
Това дето казваш, че комина много тегли и за нула време изгарят въглищата и при нас беше така (при открит огън направо виждах как пламъците се пъхат в дупката на комина). Но в последствие мъжът ми монтира клапа. Така регулираме тягата на комина.
Огнището ви е много хубаво и дано му хванете цаката (дето се казва) . Нашето е "проектирано" и изпълнено от мъжа ми, но ми върши перфектна работа. Лятото сме все навън, там около огнището.
Поздрави от мен и хубав ден!
Моето блог-местенце - http://elti-spodeleno.blogspot.com
Моята facebook страничка http://www.facebook.com/SpodelenoOtKuhnataNaElti
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 221
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Може ли една идея и от мен.
Когато се прави скара върху въглени, под въглените трябва да влиза въздух и някъде пепелта да пада.
Постави по- дебела ламарина с дупки върху паветата и там разпалвай въглените.
Интересувала съм се за различните видове камини - става въпрос за тип барбекюта . Даже съм си събирала броеве от списания и схеми как да си направим камина - барбекю на двора, информация от познати кой как си е направил камината- барбекю. След умувания и преглед на поне 10 - на варианта, най- удачният избор е не само камина с комин , вътре разположени клапи - като на вътрешна камина, но и на две нива / може и три , отдолу едно открито където да поставяш въглищата/. На горното ниво по средата да има вградена гъста решетка върху която се пали огъня и после въглените са върху нея. Отдолу да има още едно помещение с вратичка, с която се регулира потока от въздух и през която се чисти пепелта. На една от схемите в долното помещение бяха сложили ламаринено чекмедже , като лицето беше надупчено и се вадеше направо с пепелта или леко издърпано се регулираше потока въздух.
Твоята камина е от типа - да разпалиш огъня, да сложиш гювеча на скара на по - горния водач , но някое време като останат само въглените, да го свалиш на по- долния водач, да затвориш с нещо отпред отвора и бавничко и полека яденето да ти се готви.
Този вариант е възможен, но на теб ти трябва барбекю.
Как да стане съм дала идея,ти също си стигнала до този вариант , но ако има още някой идея как да стане, може да напише .
Най- добрия метод за разпалване е със специална духалка / нещо като преносим вентилатор / - има такива на батерии, но отлично става със сешоар - само ти трябва удължител за захранването . Пробвано , поне 10 - на пъти на преносимо барбекю.
Когато се прави скара върху въглени, под въглените трябва да влиза въздух и някъде пепелта да пада.
Постави по- дебела ламарина с дупки върху паветата и там разпалвай въглените.
Интересувала съм се за различните видове камини - става въпрос за тип барбекюта . Даже съм си събирала броеве от списания и схеми как да си направим камина - барбекю на двора, информация от познати кой как си е направил камината- барбекю. След умувания и преглед на поне 10 - на варианта, най- удачният избор е не само камина с комин , вътре разположени клапи - като на вътрешна камина, но и на две нива / може и три , отдолу едно открито където да поставяш въглищата/. На горното ниво по средата да има вградена гъста решетка върху която се пали огъня и после въглените са върху нея. Отдолу да има още едно помещение с вратичка, с която се регулира потока от въздух и през която се чисти пепелта. На една от схемите в долното помещение бяха сложили ламаринено чекмедже , като лицето беше надупчено и се вадеше направо с пепелта или леко издърпано се регулираше потока въздух.
Твоята камина е от типа - да разпалиш огъня, да сложиш гювеча на скара на по - горния водач , но някое време като останат само въглените, да го свалиш на по- долния водач, да затвориш с нещо отпред отвора и бавничко и полека яденето да ти се готви.
Този вариант е възможен, но на теб ти трябва барбекю.
Как да стане съм дала идея,ти също си стигнала до този вариант , но ако има още някой идея как да стане, може да напише .
Най- добрия метод за разпалване е със специална духалка / нещо като преносим вентилатор / - има такива на батерии, но отлично става със сешоар - само ти трябва удължител за захранването . Пробвано , поне 10 - на пъти на преносимо барбекю.
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 221
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Помня, че съм гледала нещо за тавичка под въглените.Виж http://www.schornsteinmarkt.de/product/ ... ystal.html
може да се огледа детайлно.
И това :
http://www.ukwaterfeatures.com/Shop/p-1 ... h-Box.html
може да се огледа детайлно.
И това :
http://www.ukwaterfeatures.com/Shop/p-1 ... h-Box.html