Въпросът за авторството на рецепти периодично излиза на дневен ред и нашия сайт е бил и от двете страни на проблема. Важно е да се разграничат личните публикации в блогове, форуми и фейсбук - направени от отделни хора, без никаква комерсиална цел и списания и вестничета, които се продават. Първите, колкото и да е могат да бъдат оправдани с незнание, вторите - не.
Голям проблем е, че хората не са научени и не осъзнават какво правят когато копират разни неща от Интернет. За тях то е там безплатно и могат да го използват както си поискат. Иска ми се да ви кажа да не ги съдите твърде строго за това, защото много често наистина е незнание. Преди много години, когато налагахме използването на източници във Веселият готвач, се е налагало да обясняваме много пъти защо е необходимо това, дори на потребители, които и до днес са с нас. Не е лесно, трябва да се повтаря многократно, някои хора се обиждат, но повечето разбират когато се обясни просто, ясно и без излишни емоции. Когато намерите своя рецепта - пишете на потребителя, който я е публикувал, но не започвайте с "Защо ми открадна рецептата и се кичиш с моята слава?", все пак повечето рецепти са просто рецепти, не носят твърде много слава

, а кажете "Добре, харесал си я, сега уважи моя труд, че съм я измислила/превела/приготвила и напиши откъде си я взел". Моето мнение е, че единствения начин да променим нещата е да променим мисленето на отделния човек. Колкото повече хора осъзнават, че чуждия труд е важен, толкова повече няма да бъде толерирана злоупотребата с авторските права.
По-горе казаното е за личните "кражби". Списания и вестничета вече са друга работа. На тях трябва да им е ясно какво са авторски права и как се спазват. Рецептите не са нещо, върху което има такива - дори 1:1 да е с вашата рецепта, не може да се твърди, че никой не може да достигне до нея сам или да се докаже, че е измислена от вас. Права може да има върху самият текст (затова и някои списания го променят) - защото това е ваше творчество и снимките също са ваши. Можете да изберете да ги съдите, но какъв ще е резултата и дали ще си заслужава многото усилия... не се наемам да предвидя.
За печелившите от конкурси - много неприятно. Когато видите такива, пишете на вестника, кажете и на други хора, ако смятат за неправилно да пишат - важно е да се покаже на редакцията, че дори да им е трудно да проверяват, трябва да се постараят повече и че когато организират конкурс, те са тези, които носят отговорността той да е максимално справедлив. Google има възможност да търси по цяла фраза, а също и по снимка, много често откриването на оригинала не е толкова трудно. "Спечелилият" конкурса може и да не осъзнава грешката си - тогава както казах е важно да образоваме, а ако я осъзнава - за съжаление некоректността е във възпитанието им и не е нещо, което да променим
Това, което ние можем да направим е да следим правилата да се спазват във Веселият Готвач и да сме коректни тук. Рецептите и снимките проверяваме доколкото можем, на сигнали отговаряме веднага - снимки изтриваме, на рецепти добавяме източници, изтриваме или скриваме докато не бъдат редактирани. Не сме съдници обаче, и по никакъв начин няма да присъдим "публично порицание" или друго публично наказание. Също така няма да позволим Веселият Готвач да бъде използван за арена на публично линчуване на който и да е потребител - от сега ви предупреждавам, придържайте се в рамките на добрия тон за дискусията.
През годините съм виждала части от сайта, рецепти и снимки, идеи за оформление, идеи за подреждане и какво ли още не на много други места. Всеки път ми е неприятно и или се ядосвам, или пък натъжавам, но когато публикуваш нещо в Интернет трябва да е ясно, че някой друг може да го хареса и вземе. И всеки път се връщам към зеленият ни сайт и знам, защо съм го направила и защо продължавам - малкото ни голямо общество във форума и сайта, всички останали посетители, които просто преминават и си взимат рецепта за вечерята, за десерта, за празничното меню, рецептите, снимките, емоциите, които споделяме - това е моята причина. Няма да позволя на някой друг да ми го отнеме, само защото той/тя/те не ме зачитат. Това не значи да се примирявам, но знаейки защо го правя ми носи вътрешен мир.
Това специално на magi71 исках да кажа - не се отказвай от нещо, което обичаш и ти е приятно. Не и защото си разочарована от нечия некоректност. Просто не си заслужава.