![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Провал в кухнята! [2]
- sbt03
- магьосник в кухнята
- Мнения: 527
- Регистриран на: нед юни 20, 2010 10:22 am
- :: 23 рецепти от sbt03
- :: 179 снимки от sbt03
Re: Провал в кухнята! [2]
Относно кекса искам да споделя, че и майка ми преди време прави кекс по рецептата, която също я прави от години и ефектът беше същия като на Sirena. Отначало беше много пухкав и дори още малко щеше да излезе от формата, толкова много се беше надигнал. Но после все едно се спука като балон. Напук на външния вид, беше много вкусен, но ми е много интересно в кое е причината да става така
?
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Моят блог - http://vinagi-vkusno.blogspot.com ![Готвя :chef:](./images/smilies/chef.gif)
![Изображение](https://lh4.googleusercontent.com/-6rKUbfa_I-g/Uzq0Wk7AwiI/AAAAAAAAC40/gVIe5BmNeKU/w224-h40-no/logo_blog_last11.png)
![Готвя :chef:](./images/smilies/chef.gif)
![Изображение](https://lh4.googleusercontent.com/-6rKUbfa_I-g/Uzq0Wk7AwiI/AAAAAAAAC40/gVIe5BmNeKU/w224-h40-no/logo_blog_last11.png)
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
Мили момичета, нека ви споделя каква я свърших в големия сняг. Готвя в малката остъклена тераса на кухнята, като си отварям прозореца пред печката, за да се проветрява. Така направих и вечерта, когато си сварих картофите в тенджерата под налягане за картофената салата на другия ден. Хубаво беше да затворя прозореца......, но съм го забравила. Цял ден вали сняг в терасата!!! И ми затрупва тенджерата!!! Прибирам се от работа и започвам да изривам сняг. Картофите - замръзнали, всички гладни искат да сядаме да вечеряме. Донапълних тенджерата с гореща вода, разчупих леда, извадих картофите и ги обелих с нож, както се белят сурови. Мислих, мислих.... И реших да ги запържа! Нарязах глава лук, морковче, червена чушка, задуших ги, добавих нарязаните на кубчета картофи, поръсих с червен пипер и чубрица и обърках добре. Дръпнах от котлона и настъргах сиренце и кашкавал. Получи се ето това:
![Изображение](http://www.receptite.com/photos/2012/04/mini/Anorec-iastiaUlucky6N63468.jpg)
Да ви кажа честно успях да замажа положението, защото на всички има хареса "измисленото ястие". Дано повече не забравям прозореца отворен при снеговалеж!
![Изображение](http://www.receptite.com/photos/2012/04/mini/Anorec-iastiaUlucky6N84303.jpg)
![Изображение](http://www.receptite.com/photos/2012/04/mini/Anorec-iastiaUlucky6N63468.jpg)
Да ви кажа честно успях да замажа положението, защото на всички има хареса "измисленото ястие". Дано повече не забравям прозореца отворен при снеговалеж!
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
И аз да се оплача... Вчера направих едно Реване по рецепта тук от сайта. Понеже последно много патих с друга една рецепта, която беше много ароматна, но ужасно сладка и никой не изяде повече от хапка, вчера намалих захарта в тестото, а подсладих само сиропа. Обаче какво се получи? Тестото отгоре И отдолу доби лъскава кафява коричка, като плътно намазано с яйце ( само дето не съм го мазала
) ! Коричката го спече явно, защото се изду само по средата, стана като купа сено (!) , а краищата му се отделиха от тавичката, остана навсякъде около 2 см разстояние, че и се повдигнаха леко.
Залях го със сиропа, но понеже тази лъскава коричка се явява нещо като фолио, естествено не пое никак, плува около 3 часа в сиропа, твърд като корк и също толкова непотъващ
Накарая го извадих на една дъска, нарязах го на квадратчета и го сглобих отново като пъзел в сиропа. Те се разпаднаха на горна и долна част, понеже в средата се беше образувала дупка от въздуха (от там и ексцентричната му форма
), който не е могъл да излезе заради коричката, а тестото около тази дупка вътре си е останало сбито, въпреки бакпулвера (мисля, че пак заради коричката, която го "запечата" и не му позволи да диша). За завършек: поема много бавно от сиропа, сигурно защото е сбито, за 12 часа до сега само половината сироп е поел, а горната част на "блата" е още сух...
Някой има ли идея, дали намалянето на захарта е виновно за цялия този провал? От друга страна, в рецептата има 6 яйца... никак не са малко.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![ъмм? :eeek:](./images/smilies/icon_eek1.gif)
![Уау! :eek:](./images/smilies/eek.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Някой има ли идея, дали намалянето на захарта е виновно за цялия този провал? От друга страна, в рецептата има 6 яйца... никак не са малко.
www.facebook.com/artandhobby
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
![Не! :thumdown:](./images/smilies/thumbdown.gif)
![Не! :thumdown:](./images/smilies/thumbdown.gif)
![Изображение](http://www.receptite.com/photos/2012/06/mini/AotherUmamcheto61N56856.jpg)
![Изображение](http://www.receptite.com/photos/2012/06/mini/AotherUmamcheto61N84560.jpg)
![Свиркам си :whistle:](./images/smilies/whistling.gif)
![Свиркам си :whistle:](./images/smilies/whistling.gif)
- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Рали, това, което смятам, че те е провалило е по-скоро брашното (но не съм съвсем убедена). Когато брашното е недостатъчно тогава се получава тип "подметка", която няма въздушност и не поема сироп. Колко време ти отне печенето - нормално или по-дълго? Вътрешността по-скоро глетава ли стои (ако да, значи брашното е било недостатъчно)? Яйцата предполагам си ги разбила на хубав гъст крем със захарта. Имаш ли снимка?
mamcheto61, в чинията добре изглежда
, но в кексовата форма си личи провала. Преди доста време и аз направих същия кекс като твоя. Тогава като причина ми обясниха точно различното нишесте. Трябвало да е пшенично. Пробвах и с пшенично (трябваше да се убедя лично) и наистина се получи дунапренен.
mamcheto61, в чинията добре изглежда
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- mimsi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 427
- Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
- :: 26 рецепти от mimsi
- :: 164 снимки от mimsi
Хора , помагайте !От известно време се блъскам с един проблем и вече се чувствам отчаяна и безсилна :cursing:
Правих няколко пъти палачинки по рецепта Палачинки с кисело мляко . Резултата беше превъзходен както съм отбелязала и в коментарите там.Да обаче в един момент започнаха провал след провал!Палачинките бяха някак сурови от вътре и все едно ядете сурово тесто.Помислих ,че е от брашното.Пробвах с 3 различни брашна(различен производител)-резултата отново провал.Правих тестото по-гъсто,по рядко,сменях температурата на котлона,купих си нов тиган Тефал и....палачинките отново са за в коша.Погледнете вчерашния ми опит-така пък не бяха ставали!!!!
Правих няколко пъти палачинки по рецепта Палачинки с кисело мляко . Резултата беше превъзходен както съм отбелязала и в коментарите там.Да обаче в един момент започнаха провал след провал!Палачинките бяха някак сурови от вътре и все едно ядете сурово тесто.Помислих ,че е от брашното.Пробвах с 3 различни брашна(различен производител)-резултата отново провал.Правих тестото по-гъсто,по рядко,сменях температурата на котлона,купих си нов тиган Тефал и....палачинките отново са за в коша.Погледнете вчерашния ми опит-така пък не бяха ставали!!!!
- i4eto3421
- магьосник в кухнята
- Мнения: 892
- Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
- :: 89 рецепти от i4eto3421
- :: 507 снимки от i4eto3421
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
![ъмм? :eeek:](./images/smilies/icon_eek1.gif)
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
- mimsi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 427
- Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
- :: 26 рецепти от mimsi
- :: 164 снимки от mimsi
Определено продуктите ми изобщо не са били студени.А по препоръките от рецептата оставям сместа поне час да престои на стайна температура.BRIDA написа:При мен когато продуктите са студени ми стават така
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 81
- Регистриран на: пон фев 27, 2012 3:06 pm
- :: 8 рецепти от Melina
Здравей,mimsi!Аз от много години си приготвям палачинките със кисело мляко.В началото слагах в тестото сода бикарбонат и понякога ми се получаваха по този начин.Консултирах се със леля ми която е по професия готвачка и тя ми каза да не слагам сода.Освен това продуктите трябва да се дозират така,че от едно яйце да се получат около 7 палачинки.От тогава нямам провал.Моята доза е много голяма защото храня трима мъже но ти можеш да я намалиш наполовина.Рецептата ми е:5 яйца,1 кофичка кисело мляко,щипка сол,захарта е на вкус,аз слагам половин чаша,1 кг брашно.Всичко това го разбивам с миксер и добавям вода до получаване на подходящата гъстота.Накрая добавям половин чаша олио.По желание е ванилията.Приятен апетит!
Човек трябва да бъде достатъчно голям за да признае грешките си,достатъчно умен за да спечели от тях и достатъчно силен за да ги поправи!