Веси, естествено първо измиваш сача със сапунена вода и го оставяш хубаво да изсъхне. След това го намазваш с мазнина и го поставяш празен върху студен електрически котлон или върху плоча на студена печка. Подгряваш бавно докато заври мазнината и после го оставяш да си истине сам. Казват че е добре тази операция да се повтори. Така сача се "закалява".
При направата на сача се използва сурова глина и макар и изсушен, в него остава остатъчна влага. С нагряването и мазнината се изпарява влагата и се запълват порите с мазнина.
Някои хора споделят че мажат загрятия сач с разрзана глава лук.
Много е важно - при всяко готвене се слага студен сач върху студена плоча или фурна и в него се слагат продуктите със стайна температура. Загряването става постепенно - иначе рискуваш да се пукне.
УСПЕХ И ПРИЯТНО ГОТВЕНЕ
