Добър пример от BABY как да не се ползват йенските тавички и керамичните съдове - дали ще е стъкло или керамика - сач например , разликата в температурите на горещото дъно и студените стени създава напрежение в материала, което неможе да се компенсира по цялата повърхност на съда и прааааааааас -
пука се или се чупи. На същия принцип напуках два сача на котлона - от тогава нататък го слагам само във фурната . Аз експериментирах със стъклената мензура на газов котлон, но беше пълна със супа - т.е нямаше голяма температурна разлика между стените и дъното на съда.
Дали ще е мокър или не няма значение, важно е фурната да не е гореща.
А да, забравих да Ви кажа, че ако варите боб в гърне - гърнето не се слага директно в живия огън , а отстрани , също така гърнето не се слага на горещ котлон, а на студен на по -ниска температура, да къкри бавно .
Много често правя гювеч в керамични гювечета - слагам ги в студена фурна.
Също така имам и тенджера за бавно готвене на Morphy Richards Oval Slow Cooker - керамична е и се загрява от всички страни на тенджерата, а не само дъното.
Между другото и аз правя крем карамел в йенска тенджера, но карамела го правя отделно и предварително леко загрявам във фурната тенджерата и много внимавам как разливам карамела на дъното на тавата.
Препоръчвам Ви крем карамел с 2 топки сметанов сладолед - много си допадат вкусовете, особено ако крем карамела е с настъргани корички от лайм и истинска ванилия.