Страница 1 от 1

Направата на Мармалад в домашни условия?

Публикувано: пет май 26, 2017 10:00 pm
от emsi_nemsi
Здравейте, имам желанието да си направя мармалад от ябълки. Но само една рецепта видях за мармалад, в която пише че може да се сложи мед. Та питам дали мога да си сложа на мармалада, като цяло, вместо захар-мед?

След това: Искам да го затворя по буркани, но как да стерилизирам - с варене, но колко време да варя и от значение ли е/задължително ли е бурканите да са с един и същи капацитет, а не един малък и един голям буркан да варя едновременно?

Как преди ползване най-добре да измия буркана, ако има остатъчен мирис от това което преди е съдържал?

И тъй като в домашни условия, демек не на село в Казана, а у нас, в тенджерка, мога да варя бурканите, проблем ли е, след сваряването, да си останат във водата, докато изстинат, тъй като няма с какво да ги хвана и извадя?

Питам тук, защото желая добър подробен отговор, а не да събирам от тук и оттам откъслечни информации.
Благодаря предварително :)

Re: Направата на Мармалад в домашни условия?

Публикувано: нед юни 25, 2017 4:31 pm
от martinapetrova
Според мен в мед ще се получи много по-вкусно. Аз лично не съм правила с мед, но бих пробвала.

Re: Направата на Мармалад в домашни условия?

Публикувано: вт юни 27, 2017 10:59 pm
от Ra-Di
Идея си нямам дали може да се направи мармалад или сладко с мед.Знам че меда си губи качествата като се загрее след 30°С.И по тази причина не виждам смисъл да се хаби за сладка.А относно другото питане мога да кажа как процедирам аз:Никога не ползвам стари капачки защото съм забелязала че остава остатъчен мирис по тях.До сега никога не съм стерелизирала сладка и мармалади.Предварително си подготвям чисти и сухи буркани и ги пълня с горещото сладко.Затварям бурканите и ги обръщам с капачките надолу. Така сами се стерилизират.След като изстинат си ги прибирам и това е.
Дано съм ти била полезна с отговора.

Re: Направата на Мармалад в домашни условия?

Публикувано: ср юни 28, 2017 8:41 pm
от tillia
В сайта има тази рецепта за мармалад със захар -
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%8 ... 0%BA%D0%B8

- за заместването на захарта с мед отговорът е като на Ra-Di.

- най-често се процедира както е написала Ra-Di – чисти сухи буркани се пълнят с горещата смес, затварят се и се обръщат върху капачките. Като изстинат напълно, се прибират за съхранение.
Аз почти винаги стерилизирам. Причината е че слагам по-малко захар, а и например конфитюрите оставям малко по-редки. Стерилизирането е 5 минути, колкото да се запечата добре капачката. Изваждам веднага бурканите и ги обръщам с капачките надолу.
Можеш да вариш различни по големина буркани, но трябва да имаш предвид, че водата в съда, в който вариш трябва да покрива най-високия буркан с 1 пръст. Друг е въпросът, каква ти е сметката да вариш такива разнокалибрени буркани. :thinking:

- бурканите измиваш по обичайния ред – с препарат за миене на съдове. Това е стъкло, измито добре, няма как да има остатъчен мирис от предишното съдържание!

- не е желателно след стерилизирането буркани да останат в тенджерата, в които си ги варил. Махаш капака на тенджерата, хващаш с кърпи двете дръжки и внимателно изливаш колкото е възможно по-голямата част от горещата вода в мивката (внимаваш да не изпаднат бурканите!). След това с кърпа, прегъната в няколко слоя или ако имаш дебела ръкавица, хващаш всеки буркан, като започваш от най-високия и го обръщаш върху капачката. Аз обикновено ги поставям върху цимента на балкона или ако е горещо като сега - в банята.

Надявам се с подробния отговор да съм ти помогнала. :)