
Провал в кухнята! [2]
- sbt03
- магьосник в кухнята
- Мнения: 527
- Регистриран на: нед юни 20, 2010 10:22 am
- :: 23 рецепти от sbt03
- :: 179 снимки от sbt03
Re: Провал в кухнята! [2]
Относно кекса искам да споделя, че и майка ми преди време прави кекс по рецептата, която също я прави от години и ефектът беше същия като на Sirena. Отначало беше много пухкав и дори още малко щеше да излезе от формата, толкова много се беше надигнал. Но после все едно се спука като балон. Напук на външния вид, беше много вкусен, но ми е много интересно в кое е причината да става така
?

Моят блог - http://vinagi-vkusno.blogspot.com 



- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
Мили момичета, нека ви споделя каква я свърших в големия сняг. Готвя в малката остъклена тераса на кухнята, като си отварям прозореца пред печката, за да се проветрява. Така направих и вечерта, когато си сварих картофите в тенджерата под налягане за картофената салата на другия ден. Хубаво беше да затворя прозореца......, но съм го забравила. Цял ден вали сняг в терасата!!! И ми затрупва тенджерата!!! Прибирам се от работа и започвам да изривам сняг. Картофите - замръзнали, всички гладни искат да сядаме да вечеряме. Донапълних тенджерата с гореща вода, разчупих леда, извадих картофите и ги обелих с нож, както се белят сурови. Мислих, мислих.... И реших да ги запържа! Нарязах глава лук, морковче, червена чушка, задуших ги, добавих нарязаните на кубчета картофи, поръсих с червен пипер и чубрица и обърках добре. Дръпнах от котлона и настъргах сиренце и кашкавал. Получи се ето това:

Да ви кажа честно успях да замажа положението, защото на всички има хареса "измисленото ястие". Дано повече не забравям прозореца отворен при снеговалеж!


Да ви кажа честно успях да замажа положението, защото на всички има хареса "измисленото ястие". Дано повече не забравям прозореца отворен при снеговалеж!
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
И аз да се оплача... Вчера направих едно Реване по рецепта тук от сайта. Понеже последно много патих с друга една рецепта, която беше много ароматна, но ужасно сладка и никой не изяде повече от хапка, вчера намалих захарта в тестото, а подсладих само сиропа. Обаче какво се получи? Тестото отгоре И отдолу доби лъскава кафява коричка, като плътно намазано с яйце ( само дето не съм го мазала
) ! Коричката го спече явно, защото се изду само по средата, стана като купа сено (!) , а краищата му се отделиха от тавичката, остана навсякъде около 2 см разстояние, че и се повдигнаха леко.
Залях го със сиропа, но понеже тази лъскава коричка се явява нещо като фолио, естествено не пое никак, плува около 3 часа в сиропа, твърд като корк и също толкова непотъващ
Накарая го извадих на една дъска, нарязах го на квадратчета и го сглобих отново като пъзел в сиропа. Те се разпаднаха на горна и долна част, понеже в средата се беше образувала дупка от въздуха (от там и ексцентричната му форма
), който не е могъл да излезе заради коричката, а тестото около тази дупка вътре си е останало сбито, въпреки бакпулвера (мисля, че пак заради коричката, която го "запечата" и не му позволи да диша). За завършек: поема много бавно от сиропа, сигурно защото е сбито, за 12 часа до сега само половината сироп е поел, а горната част на "блата" е още сух...
Някой има ли идея, дали намалянето на захарта е виновно за цялия този провал? От друга страна, в рецептата има 6 яйца... никак не са малко.







Някой има ли идея, дали намалянето на захарта е виновно за цялия този провал? От друга страна, в рецептата има 6 яйца... никак не са малко.
www.facebook.com/artandhobby
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко






- Elti
- магьосник в кухнята
- Мнения: 678
- Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
- :: 31 рецепти от Elti
- :: 1236 снимки от Elti
- Местоположение: Перник
- Контакти:
Рали, това, което смятам, че те е провалило е по-скоро брашното (но не съм съвсем убедена). Когато брашното е недостатъчно тогава се получава тип "подметка", която няма въздушност и не поема сироп. Колко време ти отне печенето - нормално или по-дълго? Вътрешността по-скоро глетава ли стои (ако да, значи брашното е било недостатъчно)? Яйцата предполагам си ги разбила на хубав гъст крем със захарта. Имаш ли снимка?
mamcheto61, в чинията добре изглежда
, но в кексовата форма си личи провала. Преди доста време и аз направих същия кекс като твоя. Тогава като причина ми обясниха точно различното нишесте. Трябвало да е пшенично. Пробвах и с пшенично (трябваше да се убедя лично) и наистина се получи дунапренен.
mamcheto61, в чинията добре изглежда

- mimsi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 427
- Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
- :: 26 рецепти от mimsi
- :: 164 снимки от mimsi
Хора , помагайте !От известно време се блъскам с един проблем и вече се чувствам отчаяна и безсилна :cursing:
Правих няколко пъти палачинки по рецепта Палачинки с кисело мляко . Резултата беше превъзходен както съм отбелязала и в коментарите там.Да обаче в един момент започнаха провал след провал!Палачинките бяха някак сурови от вътре и все едно ядете сурово тесто.Помислих ,че е от брашното.Пробвах с 3 различни брашна(различен производител)-резултата отново провал.Правих тестото по-гъсто,по рядко,сменях температурата на котлона,купих си нов тиган Тефал и....палачинките отново са за в коша.Погледнете вчерашния ми опит-така пък не бяха ставали!!!!
Правих няколко пъти палачинки по рецепта Палачинки с кисело мляко . Резултата беше превъзходен както съм отбелязала и в коментарите там.Да обаче в един момент започнаха провал след провал!Палачинките бяха някак сурови от вътре и все едно ядете сурово тесто.Помислих ,че е от брашното.Пробвах с 3 различни брашна(различен производител)-резултата отново провал.Правих тестото по-гъсто,по рядко,сменях температурата на котлона,купих си нов тиган Тефал и....палачинките отново са за в коша.Погледнете вчерашния ми опит-така пък не бяха ставали!!!!
- i4eto3421
- магьосник в кухнята
- Мнения: 892
- Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
- :: 89 рецепти от i4eto3421
- :: 507 снимки от i4eto3421




-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 656
- Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
- :: 156 рецепти от BRIDA
- :: 269 снимки от BRIDA
- mimsi
- магьосник в кухнята
- Мнения: 427
- Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
- :: 26 рецепти от mimsi
- :: 164 снимки от mimsi
Определено продуктите ми изобщо не са били студени.А по препоръките от рецептата оставям сместа поне час да престои на стайна температура.BRIDA написа:При мен когато продуктите са студени ми стават така

-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 81
- Регистриран на: пон фев 27, 2012 3:06 pm
- :: 8 рецепти от Melina
Здравей,mimsi!Аз от много години си приготвям палачинките със кисело мляко.В началото слагах в тестото сода бикарбонат и понякога ми се получаваха по този начин.Консултирах се със леля ми която е по професия готвачка и тя ми каза да не слагам сода.Освен това продуктите трябва да се дозират така,че от едно яйце да се получат около 7 палачинки.От тогава нямам провал.Моята доза е много голяма защото храня трима мъже но ти можеш да я намалиш наполовина.Рецептата ми е:5 яйца,1 кофичка кисело мляко,щипка сол,захарта е на вкус,аз слагам половин чаша,1 кг брашно.Всичко това го разбивам с миксер и добавям вода до получаване на подходящата гъстота.Накрая добавям половин чаша олио.По желание е ванилията.Приятен апетит!
Човек трябва да бъде достатъчно голям за да признае грешките си,достатъчно умен за да спечели от тях и достатъчно силен за да ги поправи!