ИНДИЯ- красота, мъдрост, мистерия, приказност и...бедност.

За всички, които обичат да пътуват и посещават интересни места
BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

ИНДИЯ- красота, мъдрост, мистерия, приказност и...бедност.

Мнениеот BRIDA » пет яну 08, 2010 2:08 pm

НО,запознавайки се с нея.....всеки иска да я посети :) Днес гледах предаването ''НА КАФЕ''и доста се говори за нея,ученията и културата....и се върнаха моите спомени от филмите(които ми бяха мания)и се разрових в нета-споделям впечетленията си и чакам допълнения :) :) :)


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » пет яну 08, 2010 2:36 pm

Индия е най-голямата по територия държава в Южна Азия (3 095 472 км2) и втора най-голяма по население в света след Китай.Официалното название на страната Индия, произлиза от древно персийската дума синдху — историческото название на река Инд.Индия има 29 щата и 7 съюзни територии. Всеки щат има собствено правителство и губернатор. Съюзните територии се администрират от президента, чрез посочен от него представител.В Индия кравата е свещено животно.В Индийската култура,когато влизате в нечий дом трябва да се събуете.Когато поздравяте някой по-възрастен,събирате дланите си една до друга,после коленичте и докосвате краката му с пръсти,така демонстрирате ,че сте вървели по-малко километри от него.Когато седнете на масата с индийци,трябва да си сипете,само това,което ще изядете,не обиждате домакина,оставяйки нещо в чинията.Повечето индийци практикуват йога и вярват в прераждането.

Официален език - хинди, временно втори официален език е английският. Всеки щат има свой официален език - асамски (Асам), бенгалски (Западна Бенгалия и Трипура), гуджаратски (Гуджарат), хинди (Утар Прадеш, Мадхия Прадеш, Раджастхан, Химачал, Прадеш, Бихар, Хариана), кашмирски (Джаму и Кашмир)у маратхи (Махаращра), ория (Ориса), пенджабски (Пенджаб), канарски (Карнатака), малаялам (Керала), тамилски (Тамил Наду), телугу (Андхра Прадеш), кхаси (Мегхалая), манипурски (Манипур) и английски (Нагалънд, Сиким, Мизорам), конкани (Гоа). Писменост - деванагари, бенгалска, грантха, арабска (за езика урду) и латиница.
Индия е съчетание от култ към Буда, Вишну, Шива и Кришна, сикхизъм, йогизъм, аскетизъм, стремеж към нирвана и борба със самсара.

Съвременна Индия възниква като държава на 15 август 1947 г., когато британската колония се разделя на две държави - Индия и Пакистан.

Йога и медитация
Аюрведа – "наука за живота", е свързана с традиционната индийска медицина. Съгласно учението, организмът на човека е цялостна система, и е необходимо да се лекуват не симптомите, а първопричината на болеста. За възстановяване на нарушения баланс в тялото и лекуването от недъзите се използва аюрведический и точков масаж, аромотерапия, рефлексология, йога, вани и подмладителни маски. Панчакарма е система за подмладяване на организма и се използва от йогите повече от 3000 години. Аюрведа се прилага в лечебно-оздравителни курорти на Гоа навсякъде. Един сеанс обичайно е 2-3 часа и струва около 20 долара.

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » пет яну 08, 2010 2:40 pm

Танци
Религиозните танци са основата на индийската култура. Мелодични звуци, екзотични ритми, ярки тъкани на дрехите и символическите движения на танцьорите създават незабравимо впечатление на зрителите. Най- популярните танци, които показват на туристите са Катхак, Манипури, Бхарат Натям и Катхакали. Последния е отличителен с това, че в него взимат участие само мъже, облечени в огромни костюми и шапки, а лицата им с тонове грим изглеждат зловещо.


Традиции и празници
Индия е пълна с екзотични екзотични традиции, които обхващат както религиозния живот, така и обществените отношения.
Към невежеството на чужденците местните жители се отнасят търпеливо, но трябва да се помни, че лявата ръка се счита при индусите за нечиста, и колкото по-малко я ползвате, толкова по-добре. По улиците има множество крави, смятани за свещении и трябва да се отнасяте с тях внимателно. На почит са и маймуните, на които се посветени доста храмове.
От многобройните празници най-запомнящ се е февруарския карнавал, предшестващ Великия пост, котаго за четири дни и три нощи се сливат в един невероятен купон

Вкусът Индия
Индия е люта, люта и пак люта. Гори безмилостно небцето с хилядите си подправки. Нейните ястия са повече храна за очите, отколкото за стомаха.
Индия е пържени хапки, набодени на клечка за зъби и потопени в къри. Тук бифтекът е непознат.
Индия е мляко, арабски хляб и ориз. Питки, замесени само с брашно и вода, която не става за пиене.
Индия е шарена сергия с екзотични плодове, които само най-смелите опитват. Защото нищо не е каквото изглежда.

Необятната Индийската кухня
Индийската кухня е може би най-древната в целия свят. Цивилизацията на този субконтинент е на възраст повече от 5000 години.
Традиционната индийска кухня не е само примамка за туристи. Домакинствата се хранят основно с традиционна храна. Основните съставки са-
кокосови орехи, кокосово масло, зеленчуци, ориз, плодове, риба и морски продукти и подправки. След идването на португалците на брега на Гоа в индийската кухня са включени европейски блюда, които с местните подправки вече са добили нови вкусови отенъци. Традиционното ядене се състои от ориз с къри, риба, морски продукти и зеленчуци и необикновени сосове.

Неподражаемият вкус на индийската кухня е свързан с разнообразието на силно ароматни подправки като куркума, кориандър, асафетида, кимион, джинджифил, червените люти чушки, анасон, кардамон, както и някои по-тривиални, като карамфил, индийско орехче, босилек, джоджен и дафинов лист. Тяхното съчетаване в различни, често пъти изненадващи количества и комбинации, прави ястията страстни и екзотични.
Интересно за индийската кухня е, че е разнообразна. Технологията по приготвянето на някои ястия доста се различава от традиционната в България. Например приготвянето на сосовете, или забъркването на подправките... те почти не ползват отделни подправки, а ги размесват, понякога с вода, приготвят от тях сосове, които използват за подправяне.
Както в повечето източни кухни индийската храна често е люта и тежка за непривикналите. За силно пикантния вкус на индийската кухня има и медицинско обяснение.
Повечето лютиви подправки подпомагат храносмилането и по-важното - предпазват от заразните стомашни болести, за които климатът в Индия е особено благоприятен. Добрата индийска гозба се познава по това, че при ядене е доста люта, но след това не е, но използват полезни мазнини, като соева, бадемова, фъстъчена, орехова... рядко слънчогледова.
Месо по - рядко се ползва, предимно агнешко и овче. Срещат се и пълнени камилчета . Много са им вкусни зеленчуковите ястия. Почти винаги към основното ястие сервират ориз. Ядат много плодове и вкусотии, приготвени от плодове.

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 901
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » пет яну 08, 2010 2:42 pm

Като дете си представях Индия като страна от приказките, а после разбрах, че е от глобуса... Нали на български си имаме израз "тъмна Индия" - знаете какво означава... Всъщност Индия е място, където живеят адски много хора - различни от нас, но имаме и общи неща.

Не съм посещавал страната (все още), но Австралия е от любимите им места за преселване и като резултат тук има много индийци. Познавам няколко, а един от тях ми е и много добър приятел, от него знам някои от най-интересните неща за тази страна. Когато намирам време ще пиша в тази тема, а и с интерес ще следя вашите впечатления :)
Aut viam inveniam aut faciam


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » пет яну 08, 2010 2:58 pm

Изображение

Националният герб на ИндияИзображение

Индийското знаме е създадено като символ на свободата.Изображение

Животно на Индия - тигърИзображение

Птица на Индия - паунИзображение

Цвете на Индия - лотосИзображение

Дървото на Индия - индийска смокиняИзображение

Национален плод на Индия - мангоИзображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » пет яну 08, 2010 3:14 pm

Индийската булка задължително преминава през 3 основни обичая ден преди сватбата си:
1. рисуване на ръцете и краката до глезена с хена. Този ритуал се нарича "менди" и има изключително важно значение. Много от традиционните индийски песни са посветени на него. Традицията повелява между орнаментите на мендито да бъде декорирано името на бъдещия й съпруг, който впоследствие за определено време трябва да открие къде е гравирано името му. Булките обикновено са "луди" на тема менди, тъй като друго поверие гласи, че колкото по-тъмна стане къната, след като се остърже и измие, толкова по-голяма е любовта на младоженеца. За тая цел индийките мажат ръцете си с един мехлем, за който вярват, че подсилва цвета на мендито. Значението на поставянето на менди се тълкува като знак за грижовност и ласка, тъй като ръцете на жената са ключов елемент от тялото й, който се свързва нежност и грижа.

2. Другият обичай е поставянето на паста от халди /куркума/ върху ръцете, краката и лицето на бъдещата булка. Има семейства, в които този обичай е много по-важен от мендито и те масажират цялото тяло на момичето с жълтата паста.

3. Третият задължителен обичай е женският "сангит". Той е равносилен на нашето моминско парти, но е много по-пъстър и колоритен. Обикновено първите 2 обичая се извършват на самия сангит, но не е задължително. Сангит в превод означава песен, мелодия и това бележи основното му зачение. Той се провежда ден преди сватбата и на него задължително се събират само жените от фамилията + всички роднини, приятелки на момичето и изобщо всички жени и момичета, които по някакъв начин са близки на булката. Събитието започва вечерта към 8ч. като обикновено се аранжира една голяма стая от къщата, декорира се с гирлянди, звънчета и ранголи. На пода се нареждат сладости, ядки, плодове, чай.. А най-важният елемент е музиката. През тази вечер жените пеят и танцуват в чест на булката като песните са такива, че имат закачлив характер как ще отиде далеч от дома и приятелките, как трябва да става рано, да мисли за съпруга и къщата, как детството си отива и тн .. Тази част от предсватбената подготовка наистина е най-пъстрата и интересна част, но от друга страна е доста стресова за момичето. Понякога на сангита присъстват роднинКи, които тя никога не е виждала - те идват, щипят я за бузите, почват едни словоразтежения, въпроси за младоженеца, разни други конфузни и неконфузни въпроси..Сега като се замисля реално девойката почти не празнува. Всичко се прави в нейна чест и за нейно забавление, но отвътре в душицата й кой знае какво й е, а трябва да го изтърпи.. Когато обаче бракът е по любов - а такива бракове в Индия макар и рядко все пак за щастие има Та когато бракът е по любов- сангитът се превръща в нещо уникално красиво. Булката се забавлява и танцува от сърце, както би трябвало да бъде и атмосферата е повече от топла и позитивна.
Същинският ден на сватбата отново е изпъстрен с много емоции. Индийските сватби по правило се състоят винаги вечер в огромни хотелски комплекси или специално подготвени и декорирани зали. В центъра на залата се поставят нещо като 2 трона, върху които сядат младоженците и пред тях се аранжира горящ огън /хехехе, не се шокирайте/. Огнената церемония със 7те огнени кръга е основният отличителен белег на индийската сватба. Без нея нито един хинду брак не се счита за сключен! Но нека да карам стъпка по стъпка.

Булката все още не се е спасила от многобройните ритуали и традиции Сутринта тя взима ароманта баня и започва разкрасяването й на пълни обороти. Освен задължителните грим, прическа и сватбено сари, тя трябва да се сдобие с още няколко важни аксесоара:

1. "Чури" - това са тънки гривни обикновено в червен цвят, които се поставят на 2те ръце. Обикновено са по 6броя за всяка ръка, но колкото са повече- толкова по-добре. Изобщо ГРИВНАТА в индийската традиция носи съществено значение: тя е символ на обвързаност и вярност. Точно затова, ако ви е направило впечатление, Индия се слави със своите бижута и най-вече гривни, които са най-различни по вид, цвят, материал, дизайн и прочее. Връщам се на "чурито" - то също е един от символите на омъжената жена. Когато омъжената жена извършва молитва, тя няма право да я извършва , без чури на ръката си - счита се за лоша поличба. По-плътните гривни носят друго име - те се наричат "кангана" и не са символ на брака.

2. Обецата на носа: също задължителен атрибут за повечето индийки. Сигурно много често сте се питали защо слагат огромни халки на носовете си Отговорът идва отново със символиката. Обецата на носа или т.нар "пин" се свързва с чистотата и девствеността на девойката. По традиция в повечето части на Индия момичетата пробиват носовете си още на 13-14годишна възраст. Тези, които не го правят, са задължени да сложат имитационна обеца на сватбения си ден.

3. "Паял" - гривната на глезена. Както гривните на ръцете, така и гривните за глезена се носят на двата крака по 1. Те също са символ на обвързването. Има една легенда, която гласи, че ако тъмните зли сили завидят и откраднат булката от младоженеца, той ще я познае по звъна на "паял"-а. Затова и тази гривна е снабдена с множество миниатюрни звънчета.

4. Бинди на челото - за него вече казах, че е символ на омъжената жена.

5. Пръстени на краката - отново чифт, по 1 за всеки крак и отново символ на обвързване. Те носят името "бичуа" и задължително трябва да са четен брой на двата крака. Ако се загуби 1, се счита за лошо предзнаменование.

Освен тези аксесоари булката е накичена с още множество тежки бижута. В Индия бижутата и специално златните са символ на добро благосъстояние и успех, затова е въпрос на престиж и добра поличба булката да бъде накичена с всевъзможен набор от "тежки" бижута" на сватбата си. Обеците им са толкова тежки например, че се закрепват чрез специални шнурчета на ушите. Има и едно бижу, което се слага в косата - т.нар "падащ маанг", той замества червения прах, който се поставя в пътя като символ на омъжената жена. Индийките го носят предимно на социални събирания и изяви, а за сватбата също е задължителен.

Булчинското сари е предимно в червено или производните му и също е изключително "тежко"- то е инкрустирано с камъни или бродирано със златни/сребърни нишки. Тук има 2 варианта: дрехата може да е сари, а може и да е т.нар. булчинска "ленга". Ленга-та се състои от 3части - едната е тясна блузка над пъпа, а другата е тясна, разкрояваща се от ханша надолу пола и "чунри" тоест шала, с който се покрива главата на булката при същинската церемония.

При младоженеца няма такава трескава подготовка. Той е облечен в традиционна "курта паджама" - дълга туника и панталон, специални обувки и специален шал, който също си има специално значение по време на самата сватбена церемония. На главата си обикновено носи нещо като чалма с перо. Традицията повелява младоженецът да поиска ръката на булката като отиде на кон или на слон до дома й, съпровождан с огромен оркестър, който оглася цялата улица и честно казано понякога е нетърпимо , тъй като бандата и роднините вървят неотлъчно и думка по барабаните като за световно... Булката обаче не се качва на коня/слона, а в специално направено покрито ложе, наречено "доли". АВТОР:Bandit Queen
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

"Екскурзия до Индия"

Мнениеот BRIDA » пет яну 08, 2010 4:01 pm

ИзображениеГАНЕША
Изображение
ИзображениеЧЕРВЕНАТА КРЕПОСТ
ИзображениеТадж Махал

Изображениегробницата на Акбар
ИзображениеФатехпур Сикри
ИзображениеДжайпур - Розовия град
Изображениедвореца в Джайпур
ИзображениеДжантар Мантар
ИзображениеПалатът на ветровете
Изображениефорт Амбер
Изображениеетнопарк Чоки Дхани
ИзображениеДелхи - Портата на Индия
ИзображениеРишикеш
ИзображениеВисящия мост над Ганг
ИзображениеГуру Ринпоче
ИзображениеВечерно обожание на р. Ганг

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнениеот BRIDA » пет яну 08, 2010 4:16 pm


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5560
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Приказната красота на индийските булки

Мнениеот Makaweli » пет яну 08, 2010 6:28 pm

Пленителността на индийката, пищността на одеждите й и уникалните и бижута и украшения предизвикват интереса и възхищението на всеки почитател на екзотиката и красотата. Всъщност всеки детайл крие своя дълбок смисъл, каквато между впрочем е източната и в частност индийската традиция и философия.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Тези и следващите материали са от http://uhaaa.com/
Последна промяна от Makaweli на нед мар 27, 2011 5:09 pm, променено общо 2 пъти.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5560
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнениеот Makaweli » пет яну 08, 2010 6:31 pm

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Цветът на индийската булка е червеното. Той е
символ главно на нейната женственост и е знак, че момичето е достатъчно
зряло, за да се омъжи. Булчинската дреха е червено сари от коприна или
друга фина материя, богато украсено със златни нишки, скъпоценни камъни
и инкрустации от мъниста. Обикновено сватбеното сари е много "по-тежко"
и пищно отколкото всекидневното; към него обикновено има прикачен воал,
който покрива главата и лицето на булката до момента, в който човекът,
венчаващ двойката, не позволи младоженецът да го повдигне.
Изображение
Изображение
Последна промяна от Makaweli на нед мар 27, 2011 5:15 pm, променено общо 1 път.
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

ИзображениеВърни се в “Пътешествия в България и по света”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта