Киноа

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
kqmrosen
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 133
Регистриран на: съб ное 15, 2008 5:22 pm
:: 73 рецепти от kqmrosen
:: 54 снимки от kqmrosen
Местоположение: Карнобат
Контакти:

Киноа

Мнение от kqmrosen » пон дек 07, 2009 8:38 am

:) Наричат я царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен.

Киноата е една от най-подходящите храни за вегетарианци, суровоядци и въобще всички, които търсят здравословния начин на хранене. Ето защо:

1. Високо протеиново съдържание - киноата е необичаен пълен източник на качествени протеини, съдържа всичките незаменими аминокиселини (пшеницата и ориза например не съдържат лизин - една от незаменимите аминокиселини). Затова, ако се чудите как ще си набавите толкова важните протеини като спрете да ядете животни, разбрахте вече 1 от многото варианти.

2. Високо съдържание на фибри - знаете колко са важни. Те се грижат за правилното функциониране на нашите черва, а това е основата на здравето.

3. Високо съдържание на фосфор, желязо, магнезий - всички те са жизнено важни елементи, отговорни за правилното функциониране на клетките ни.

4. Не съдържа глутен - някои хора имат непоносимост към глутен и трудно го преработват. Затова отлично може да замените други зърнени култури с киноа - в хлябове, брашна, салати, зърнени закуски и т.н.

5. Има много кратък период на покълване - само няколко часа. Покълналата киноа е най-полезна, защото се активират нейните ензими, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно, зрънцата стават по-меки, инхибиторите и сапонините се изхвърлят с водата.
Има много разнообразни рецепти с киноа- салати, основни. Наскоро намерих и мляко от киноа- много вкусно.

Растението киноа се смята за свещено и е с древен произход. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник, а първите семена хвърлял вождът на племето. В Южна Америка я използват като храна отпреди 3000 години, а според някои източници отпреди 10 000. Използват я не само 3а храна, но и като лекарство - 3а облекчаване на болки и 3а по-бързо зарастване на рани. От нея произвеждат и алкохолна напитка, която по вкуса си прилича на бира.

В София киноата е доста скъпа, около 8 лв. килограма, но в Щатите, например се продава почти на цената на царевицата.
Изображение


BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » пон дек 07, 2009 11:29 pm

Изображение



Изображение


Изображение :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Изображение

Отговори