Плаче ми се ....

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
tatiana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 66
Регистриран на: нед окт 19, 2008 4:34 pm
:: 39 рецепти от tatiana
:: 14 снимки от tatiana

Плаче ми се ....

Мнениеот tatiana » вт окт 20, 2009 2:39 am

Момичета знаете че вече сме в Канада. Днес ни се наложи да се обаждаме до банката, тъй като съпруга имаше проблем с он лайн банкирането. Звънейки на банката тъй като той не говори добре английски език се наложи да обясни на служителя по телефна че има проблеми с английския език и ще се наложи той да говори по бавно а аз да превеждам, какво мислите че стана човека попита кой му е родния език и след 5 мин на линия вече се осъществяваше разговор с преводач българин от САЩ.Нямам думи просто какво обслужване беше.След кратката емоция след случката както винаги пускаме да гледаме новините по БТВ он лайн запис.Вярвайте ми момичета плаках през сълзи накъде отива тази страна.Деца нямат отопление в детска градина , друг отвлечен, трети убит.Плаках и все още плача за всичко това което се случва защото виждам за пореден път как организацията в България и тази в чужбина е толкова ама толкова различна.Извинявай те че Ви занимавам с това, но ми е много тъжно защото България ми липсва всеки ден, мъчно ми е за родителите ми които останаха там да се борят и които се мъчат да оцеляват, мъчно ми е за всичко това което става и най вече ми е тежко за това, че новата власт е поредната, която се чуди коя част от кокала да вземе.Липсват ми много български храни, които тук за съжаление няма.И тук се среща дискриминация и тук има проблеми от какъвто и да е характер било с транспорта било със покачването цената на петрола , НО въпреки всичко тези хора правят всичко възпожно за да могат хората тук да се чустват добре.От както съм тук, тъй като при нас вече има сняг имахме проблеми с транспорта 2 пъти, единия път заради почистване с цел подготовка за зимата, а другия път просто заради проблем в така наричащия се тук си трейн това е влак наподобяващ метро, нещо подобно като нашите софийски трамваи.И нито веднъж от тези 2 пъти ние нямахме никакъв проблем да се придвижим от едно място на друго , въпреки че си трейна се движеше частично винаги имаше чакащи автобуси ,които чакаха само хората да слязат от трейна и да ги поемат.Имаше хора които седяха въпреки минусовите градуси навън за да упътват хората кой завтобус да вземат. Нямам думи.Докато бях в България ме беше яд на скапаното управление че нямам храна на масата, че имам сумати сметки, които не съм изразходила.А сега плача и също ме е яд, на всички онези млади и добри хора, които ще полудеят и озвереят, защото някой си там се чуди от коя страна на захапе кокала. :( :/


Потребителски аватар
mimsi
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 427
Регистриран на: пет дек 05, 2008 9:55 am
:: 26 рецепти от mimsi
:: 164 снимки от mimsi

Мнениеот mimsi » пет окт 23, 2009 1:17 pm

По-добре да плачеш там,отколкото да плачеш тук!
Очакваме още твои разкази за това как се приспособявате там и какво ви прави впечатление.

Потребителски аватар
eni33
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 130
Регистриран на: вт мар 24, 2009 11:07 am
:: 9 рецепти от eni33
:: 2 снимки от eni33

Мнениеот eni33 » пет окт 23, 2009 10:36 pm

http://www.vbox7.com/play:4e5ef244
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" width="450" height="403"><param name="movie" value="http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=4e5ef244"><param name="quality" value="high"><embed src="http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=4e5ef244" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="450" height="403"></embed></object>

Потребителски аватар
Pavel
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 901
Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
:: 26 рецепти от Pavel
:: 393 снимки от Pavel
Контакти:

Мнениеот Pavel » съб окт 24, 2009 7:06 am

Здравей Татяна,
Винаги ми интересно как хората, които се преместват в друга държава започват да си променят мирогледа, затова с интерес прочетох съобщението ти.
Конкретно за банката - обяснението е много просто - в нормалните държави има нещо наречено "конкуренция" - то кара съперниците да се борят за клиентите - с добро обслужване и други екстри. В България е различно - аз лично съм имал проблеми с различни банки, там имам чувството, че действат на принципа "всички банки са зле, клиентите все някъде трябва да отидат"...

Специално за храната - какво не можеш да намериш точно? В Канада би трябвало да има почти всичко, доколкото знам Българи доста има :)

Любопитно ми да чета още, така че като имаш време - сподели с нас как е положението и какво те вълнува :thumup:

Иначе горе главата, всяко място си има и добрите и лошите страни - опитай се да се радваш на хубавите неща около теб :)
Aut viam inveniam aut faciam


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб окт 24, 2009 1:36 pm

Татянка, здравей! Няколко дни поред чета, какво си написала. На два пъти бях започнала да ти отговарям и се отказвах :/

Първо за това, че те боли - за жалост трябва да ти кажа, че няма да спре да те боли. Само ще се уталожи дотолкова, че да можеш да живееш с това чувство, без да плачеш. Аз съм много по-дълго извън България и ме боли все още за нея. В началото следях със затаен дъх развитето, гневно, но и с надежда. Тази нагласа отдавна си отиде. Сега само ме боли. Докато нещата вървят там по този начин - няма да спре този безсилен гняв и болка. Докато не се уеднаквят условията в БГ с тези, които са в държавата, в която се намираш - винаги ще ти е криво. Затова може би има българи в чужбина, които с инат твърдят, че в БГ е по-добре - защото са се дистанцирали от реалността и са идеализирали хубавите спомени, а като си отидат на гости - е много различно, няма време и причина за сериозен сблъсък с реалността. Или пък условията в страната, в която са, са сходни с тези в БГ, така че тогава носталгията надделява. И тук има българи, които псуват Германия, на които не им харесва. Хора, заселили се в квартали с имигранти, като напълно се изолират от обществения живот; хора, свикнали да очакват повече от това, което дават; нежелаещи да се интегрират; хора, за които престоят е временен, опитващи се да припечелят и да се върнат в БГ, на които в БГ им пречи само безпаричието, но нямат всъщност нищо против системата.

Причините, защо хората емигрират, са много различни. И къде емигрират също е важно.

За мен навремето беше един шок, когато разбрах, че ах толкова прехвалената ни топлина (уж ние сме топли хора, уж те са студени хора) не може да се сложи на пръста на уж студения, но толкова дълбок хуманизъм и уважение в други държави. Тогава още представите ми започнаха да се пропукват. Другият момент беше когато видях, че хора се ангажират, без да очакват кяр. Че е много разпространена благотворителната работа - лекари, адвокати, готвачи, социални работници, счетоводители, домакини, че дори и бездомници отделят време И желание да отдадат труд в полза на тези, които не могат да си позволят услугите или просто за да подобрят нещо, или просто за да зарадват някого. Нещо, което не се вписва в установените в БГ междучовешки отношения. Говориш си с комшийката, питаш я да пиете кафе утре, а тя : не, утре ми е денят, в който ходя да сервирам храна в благотворителната кухня. Ама нали си в майчинство? Е, да де, то това е неплатено! :shock: Или семейства пенсионери, които ходели всеки следобед в училищния център, да помагат на деца с проблеми с четенето. :shock: Примерите са многобройни.

Много е важно, Татянка, с какви хора ще се събереш в новата държава, в кои среди ще сключиш новите си контакти. Да не си създадеш комплекси заради незнание на езика (дори в това отношение има разлика - като кажеш две думи правилно, хората те хвалят за тях, в БГ се присмиват за една объркана дума, казана от чужденец), да не се обкръжиш само с хора, които също са пришълци. Важно е и дали си готов да се отвориш за новите впечатления, да проумееш манталитета. От това зависи, дали ще се чувстваш добре или не. Но най-важното, Татяна, което аз научих - системата, на която се възхищавам, функционира само, защото всички я подкрепят и не само черпят от кладенеца, а и наливат в него.

А болката по БГ - аз се опитвам да си внуша, че може би облагородява, че може би обогатява душевно. Това е моята тактика да се справям с нея. И професията, която си избрах - да съпътствам сънародници и други имигранти, да им улеснявам старта в новата държавата, да им помагам с безплатен за тях съвет и конкретна помощ. Това са ми начините за справяне с "травмата" България.

Знам, че стана много дълъг отговор. И много личен. Карай :wink:
www.facebook.com/artandhobby

tatiana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 66
Регистриран на: нед окт 19, 2008 4:34 pm
:: 39 рецепти от tatiana
:: 14 снимки от tatiana

Мнениеот tatiana » съб окт 24, 2009 8:17 pm

Aliana- неискам да прозвучи грубо от моя страна, да тук има българи, но тук българите не си помагат да не говорим, че когато се засечем в магазин обръщат поглед на другата страна и започват да си говорят на английски език, със същите такива българи сме имали и проблеми, когато дойдохме тук , но сега не ми се говори за това.И все пак има и добри има и лоши хора,но съгласи се с мен, че всеки чужденец като дойде в друга държава търси контакт с хора от неговата нация, ей така поне за едната приказка.

Pavel-да така е има много храни тук,които Канада си произвежда храни, които се внасят от Китай,но не забраяй, че тук не е Европа и че вкуса е различен.Да има Гръцки магазин, но той е съсредоточен предимно да продава Гръцки, Сръбски, Македонски стоки и малко Български стоки,като лютеница, спагети, бисквити и Българско овче сирене.Всеки един от тези продукти е страшно скъп и ние много рядко си купуваме.Да тук няма агнешко шкембе за шкембе чорба, мая за сирене , български вафли и нишесте, но няма да умра без тях.Целта на тази тема беше да ви кажа, не защото съм в чужда държава и видиш ли на вече като съм тук мога да се "тупам в гърдите", колко ми е мъчно за страната, а просто да споделя как като за начало възприемам нещата, и колко разлики има с БГ. :)

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » нед окт 25, 2009 11:41 am

Здравей, Татяна! :)

Не намирам, че звучи грубо, когато казваш как се държат сънародниците в чужбина. За мен специално това не е нищо ново.
Абсолютно си права, че човек търси връзка със сънародници. И е жалко, когато, когато бъде отблъснат. Може би с времето ще намериш някои българи, с които да можеш да установиш добър контакт :) За тези, които се държат така - радвай се, че нямаш контакт с тях. Спестила си си по-нататъшни разочарования.

Горе главата и се наслаждавайте на новото обкръжение! Желая ви да се чувствате добре!

И пиши редовно за новите впечтления. На мен лично ми е много интересно! Аз не знам нищо за ежедневието в Канада и прочетох с интерес за храните там например.
Ще следя темата ти :)


Много и сърдечни поздрави!

Ралица
www.facebook.com/artandhobby

tatiana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 66
Регистриран на: нед окт 19, 2008 4:34 pm
:: 39 рецепти от tatiana
:: 14 снимки от tatiana

Мнениеот tatiana » пон окт 26, 2009 3:21 am

:)

tatiana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 66
Регистриран на: нед окт 19, 2008 4:34 pm
:: 39 рецепти от tatiana
:: 14 снимки от tatiana

Мнениеот tatiana » ср окт 28, 2009 4:06 am

Момичета искам да ви разкажа за това как Канада си прилича по нещо с България.Идвайки тук разбира се с ограничено количество средства , без работа, без хилядите препоръки, които се искат тук, стана така, че парите взеха да намаляват, а работа няма.И сега какво викам на мъжа ми 200 резюмета и нула телефоннния обаждания.Ще се борим ми вика той?И така се тръгна по разни институции за подаване на молби за помощи и незнам си какво.Е викам си поне според закона им тук понеже аз често ходя до библиотеката и се ровя из разни сайтове ни се полага еднократна помощ за спонсориране и плащане на един наем.Да ама не.Хората най-любезно ни отказаха, тъй като сме били скилл уъркърс, викам и на г-жата от гишето г-жо аз не съм дошла на гурбет аз съм дошла като гражданин?Е да ама вие сте с образовани ми вика тя.Ама вие само на необразовани ли давате пари питам аз.Не не е така не ме разбирайте погрешно просто закона е такъв, че се предполага че по-образованите хора бързо ще си намерят работа.Имах чуството че се върнах в него момент в Бг.Добре че докато чакахме одобрение си намерихме работа да си плащаме сметки. :)
Последна промяна от tatiana на чет окт 29, 2009 2:50 am, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 398
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнениеот xevi » ср окт 28, 2009 11:36 am

Татяна, няколко пъти почвам да ти пиша отговор и се отказвам...

Не разбирам какво те е ядосало - отиваш в чужда държава и след няколко месеца там настояваш тази държава да ти плаща помощи?! И на всичкото отгоре се заяждаш с жената на гишето (от която нищо не зависи)... :shock:

Би ли се съгласила в България парите от твоите данъци да отиват да се подпомагат хора имигрирали от Китай, например, които не могат да си намерят работа и не говорят български (в предишният си постинг казваш, че мъжа ти не бил добре с английския)...?

Не ме разбирай погрешно, много добре знам, че е трудно почването на живот в чужда държава, но не можеш да разчиташ, че някой друг трябва да ти помогне. Пожелавам ви успех с това начинание!Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта