Курбан - да, но правилно.

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Курбан - да, но правилно.

Мнениеот Aliana » съб авг 15, 2009 5:46 pm

Здравейте!


След като преди време бях задала въпроса ЗАЩО някои чорби биват наречени КУРБАН, реших сега да сложа едно малко обяснение на това понятие, което всеки българин е чувал, но не всеки явно знае, какво обозначава.Думата КУРБАН (Qurban) произхожда от арабската дума за "приближавам се".

Същевременно означава ЖЕРТВА и ЖЕРТВЕНО ЖИВОТНО.


Защо?

Коранът разказва (естествено на арабски :) ) за Авраам (Abraham, arab. Ibrahim) и неговият син Исак. Бог подлага на изпитание вярата на Авраам, като му заповяда да пожертва сина си Исак. Авраам не се колебае, а решително тръгва да изпълни божията заповед. Виждайки това, Бог му нарежда да пощади момчето и на негово място да заколи един овен. Авраам изпълнява.

Овенът и постъпката на Авраам са КУРБАН - жертва (вж. Коран). А изпълнявайки тази жертва, откъсвайки от сърцето си, от имота си, човек изпълнява Божията воля и с това се доближава до Бог - затова произлиза от "приближавам се".

На Авраам и неговата жертвоготовност е посветен най-големият празник в мюсулманския свят:
ʿĪdu l-Aḍḥā (арабски ‏عيد الأضحى.буквално: Големият празник) В почти всички други езици името означава "Празник на жертвата" или "Жертвен празник" курдски: Cejna Qurbanê, турски: Kurban Bayramı, босненски: Kurban(-Hadži) Bajram oder Kurbam Bajram, персийски: ‏عید قربان‎ eyd Qurban, Западна Африка: 'Tabaski'

Празникък се премества в сезоните, тъй като мюсулманският календар е лунен. Тази година е на 28 ноември.

Думата КУРБАН се използва и в етиопската православна църква. Терминът Akuatea qurban е евхаристията в литургията, т.е. - благодарствената жертва, следвана директно от епиклизата - завършека (като символично повторение на Тайната вечеря, когато Исуус казва: "Това е моята плът, това е моята кръв .....").

Този факт не доказва, че думата Курбан е християнска, а резултира от близостта на езиците Амхарски и Тигриня с Арабският (дели ги само Червено море).

Може би дотук е станало ясно, че никоя чорба не може да бъде Курбан, ако не е приготвена от жертвено животно за мюсулманският празник Айдул Адха (туски - Курбан Байрам), а даже и тогава не ЯСТИЕТО, а животното е курбан.

Освен това Курбан не е кулинарно название, така че няма ограничение в това, по какъв начин е приготвено месото на пожертваното животно. Всяко ястие може да бъде приготвено с това месо, така че според тази логика всичко би било курбан.

Традицията да се жертва животно с повод и без повод няма корени нито в християнството, нито в исляма. Още по-малко за празник на някой светия, тъй като ислямът не познава таченето на когото й да било, освен Бог.
За здраве, помен или добра реколта се правят молитви и в двете религии.

Един много важен аспект в смисъла на Айдул Адха - жертвата не се прави, защото правещият ОЧАКВА или МОЛИ за нещо. Жертвата се прави единствено от подчинение пред божията воля.

Знаейки всичко това, стават ясни няколко неща:

Думата Курбан е ислямски религиозен термин и няма място в християнската практика.

Думата Курбан няма нищо общо с кулинарията на която и да било държава.

Курбан е актът на жертване и пожертваното животно е също курбан (аналог - "аз съм жертва", но и "правя жертва"). Всяко друго животно, заклано по друг повод и с друга помисъл не е курбан.


Това, че българинът-християнин дълги години е съжителствал с мюсулмани, е довело до смесване на понятията.

Но аз мисля, че за всеки е важно да придобие правилна представа за използваните в ежедневието думи.


Поздрави!

Ралица


Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнениеот BABY » съб авг 15, 2009 6:38 pm

Точно така е.Оня ден гледах на Ути предаването и гост му беше някаква етноложка,която каза същото.Курбан,означава жертва.И както и това,че курбана се прави само от месо и вода,истинския курбан,който се прави за раздаване!
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » съб авг 15, 2009 7:01 pm

Веси, курбан е жертва, и то точно по начина, предписан в Корана.
Аз не започнах тази тема, за да изяснявам съставките в ястията, а за да онагледя, че понятието КУРБАН няма място в християнския бит. Ако това беше част от Християнството, щеше да е разпространено по целия християнски свят - както молитвата, постът, литургията и т.н, и щеше да се казва точно така, независимо дали се прави в Аржентина или в Сибир.

Идеята да убиваш, за да измолиш нещо, не е християнска, нито будистка, нито мюсулманска, нито еврейска... Това са езически представи, които намират и до днес място в различни региони по света, но които по смисъл не отговарят на идеята, че Бог е НАД хората. Нещо като алъш-вериш с Бога - аз ще ти дам и ти ми дай. Аз ти давам агне, ти ми дай здраве. Едно за теб, едно за мен.

То така ако ставаше....Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта