Кашер и трефе - еврейските норми на хранене

Всичко НЕ свързано с ядене и пиене :)
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Кашер и трефе - еврейските норми на хранене

Мнениеот Aliana » вт май 26, 2009 10:44 am

:)
Искам да отбележа - навсякъде, където съм използвала думата ЕВРЕИ, се има пред вид не националността ЕВРЕИН, а принадлежащи към вярата Юдаизъм, независимо от коя националност.


Еврейските норми на хранене са заложени в Талмуд - еврейската Библия, извлеци от която предствалява Старият завет. Тя разказва за Сътворението, за първородниците, за Пророците, бягството на евреите от Египет, даването на Законите на Мойсей на планината Синай. Строго погледнато всички тези правила важат и за християните, тъй като не са били отменени от Исус. :) Мюсулманите следват тези от нормите, които не са отменени от Мохаммед, за тези, които са отменени (т.е. изрично посочени), следват правилата в Корана.


КАШЕР


Кашер е еврейската дума за храни, които са чисти в смисъла на Талмуда, а не във физическия смисъл на думата. Кашер означава чист, подходящ и затова - разрешен. Противоположният термин е Трефе - мръсен, неподходящ и затова - забранен. Трефе-продуктите са забранени за всеки (вярващ) евреин, както и ВСИЧКИ произлизащи от тях производни продукти.

От бозайниците са само тези кашер, които са чифтокопитни И преживни.
Така например свинята е чифтокопитно, но не преживно животно и е трефе. Трефе е и свинската мас, и желатинът, и кожата. Камилата е преживно, но не (съвсем) чифтокопитно и е трефе. Трефе е и млякото на камилата, и кожата.

От останалите животни са забранени хищните птици и живеещите във водата животни, които нямат люспи и перки.
Така например змиорката, но и есетрата, защото тя няма люспи, а един вид плочки. Трефе е и хайвера на есетрата (истинският, черният хайвер).
Забранени са и всички други - омари, лангусти, миди, охлюви - пак според тази квалификация.

Също трефе са всички останали земноводни - рептилии и жаби, насекоми, охлюви, паяци, червеи, с изключение на 4 вида скакалци, които са изрично РАЗРЕШЕНИ в Талмуда. Тъй като обаче не е възможно да бъде доказано, кои са тези видове, на днешно време са забранени всички.

Растителните продукти се считат за кашер, с малки изключения. Едно от важните - вино, което е правено от НЕевреи, е трефе.

Готови храни, приготвени от НЕевреи, не са кашер, даже продуктите да са (причини - по-надолу в текста). На днешно време във фабриките за готови храни, където работят и НЕевреи, се счита за достатъчно, ако има постоянен контрол, проведен от равин, и гори един постоянен (символичен) пламък за готвене, запален от евреин. Освен това всички готови продукти носят печат КАШЕР, като е отбелязано и името на равина, правещ контрола. За авторитета на един равин често има спорове, така че е възможно някои да отвърлят продукт, сертифициран от него като кашер.

По време на седемте дни на Пасха (за строго вярващите - осем) важат и други правила - например забрана за мая и квас.

Продуктите, които са КАШЕР, се разделят на три класа:

Млечни (халави)
Месни (бесари)
Неутрални (парве), като към тях са всички, които не могат да бъдат включени в горните две.

Понеже за Пасха важат и други правила, печатът на един готов купешки продукт съдържа не само думата КАШЕР, а и това, дали е подходаяща за седемте дни: КАШЕР ЕЛ-ПАСХА.


ШАХАТ

Еврейските правила за хранене предписват и как да бъде заклано едно топлокръвно кашер-животно: птици и бозайници.
Това става, както и в Исляма, чрез ШАХАТ - прерязване на артерията на гърлото и дихателната тръба. След това животното бива закачено с главата на долу, за да бъде напълно обезкръвено. Юдаизмът, както и Ислямът, забраняват изцяло поглъщането на кръв, пък била тя и сварена. Еврейската кухня познава техники, които позволяват да бъде изтеглена и последната капка кръв от месото. :)
Освен че има правила за степента на острота и дължината на ножа, има правила и за това, какъв трябва да бъде външният вид на животното (белези, рани, ухапвания от насекоми и т.н.) и кой има право да шахатира. След процедурата се прави отново оглед на животното, и често при откриване на най-малката недостатъчност (напр. малка неравност на ножа или ухапване на насекомо по време на шахатирането), бива обявено за трефе. Често тогава месото бива подарявано на християни или мюсулмани, които сами са отговорни, дали им е резрешено да го ядат.

От кашер животно, шахатирано по всички правила, не всички части са кашер :) Определени жили, вътрешни органи, мастни натрупвания около вътрешни органи и мн. др. са трефе.
Месо от идеално качество се нарича гладко-кашер, защото е гладко, без никакви налепи и т.н.


МЕСО И МЛЯКО

В Талмуда на три места (два пъти във Втора книга на Мойсей и един път в Пета книга на Мойсей, за справка - Старият завет) има изречение, което по смисъл се превежда така: Не вари ярето в млякото на майка му!

За Юдаизма и евреите това означава АБСОЛЮТНА забрана за едновременната консумация на месни и млечни продукти.

Докато е разрешено непосредствено след един млечен продукт да бъде консумирано месо, то след едно месно ястие трябва да минат поне 6 часа, докато е разрешено да се ядат млечни изделия.

Месни и млечни изделия се готвят в ОТДЕЛНИ съдове, мият се в ОТДЕЛНИ мивки или с 6 часа разлика във времето на миене, съхраняват се в ОТДЕЛНИ шкафове, хладилници, фризери или второто може да бъде сложено едва 6 часа след изваждането на първото. Също и съдовете за готвене се съхраняват отделно.
В ресторантите за кашер-храна има дори различни кухни.


Плодове, зеленчуци, зърнени храни и риба се считат за неутрални.*

Източник: интернтет сайтове, уикипедия, преразказано от мен.**********

КАШЕР в Юдаизма и ХАЛАЛ в Исляма имат еднакво значение, но не са едно и също.
ТРЕФЕ в Юдаизма и ХАРАМ в Исляма имат еднакво значение, но не са едно и също.

В общи линии може да се каже следното:

Макар, че в двете религии ритуалната чистота на другият се зачита, то:

Евреите не ядат месо при мюсулмани, тъй като животното може да не е било съвършено, а тенджерата да е използвана за мляко.
Евреите не ядат млечни продукти при мюсулмани, по същата причина.

Мюсулманите се хранят при евреи, макар че при шахата не е казано Бисмиллах (разрешено в Корана, но ако няма алкохол на трапезата).

Въпреки всичко приятелства и гостувания между представители на трите монотеистични религии Християнство, Ислям и Юдаизъм е възможно, при взаимно уважение и добра воля :D :D :D :D :D


Поздрави!
www.facebook.com/artandhobby


Върни се в “Всичко останало”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта