6 химични елемента крепят организма

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
desislawa
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 88
Регистриран на: ср яну 28, 2009 8:05 pm
:: 47 рецепти от desislawa

6 химични елемента крепят организма

Мнениеот desislawa » чет мар 05, 2009 1:35 pm

Точно 99,4% от всички атоми в човешкото тяло са атомите на четири елемента: водород, кислород, въглерод и азот. Атомите на водорода съставят 63% от общия брой, на кислорода - 25,5%, на въглерода - 9,5%, на азота - 1,4%. Но по сумарна маса лидер е кислородът, който в организма на възрастен човек е около 43 килограма, на второ място е въглеродът - 16 кг. По-нататък са водородът - 6 кг и азотът - 1,8 кг. В списъка на лидерите трябва да се впишат също калций, който в организма на човек е повече от 1 кг, и фосфор - той е около 780 г. Тези шест елемента се наричат основни или структурни, тъй като именно те строят тялото ни и представляват основата на костния скелет, органите, тъканите, междуклетъчната течна среда.

Останалите елементи обаче също играят важна роля в жизнената дейност на организма. Дори редките елементи са необходими на човешкия организъм.
Част от тях участват в построяването на молекулите на веществата в нашето тяло. Желязото влиза в състава на молекулите на хемоглобина, сярата и селенът - на аминокиселините, фосфорът - на липидите, йодът се намира в състава на някои хормони. Другите елементи вземат участие в работата на многобройни ферментни системи (кобалт, цинк, манган, мед, магнезий), участват в регулаторните процеси в клетките (калций, натрий, калий).
Например:
- Борът укрепва костната и съединителната тъкан, служи за профилактика на остеопорозата.
- Ванадият потиска синтеза на холестерола и има противотуморно действие.
- Кобалтът е необходим за образуването на клетките на главния мозък, на периферната нервна система и стомашно-чревния тракт.
- Литият оказва антистресово действие.
- Никелът участва в работата на много ферментни системи, молибденът предотвратява развитието на анемия, оловото помага в процесите на растеж при децата, хромът регулира въглеродната обмяна и засилва действието на инсулина.
Много от елементите са добре известни и познати на всички. Дефицитът или прекаленото им количество в организма водят до сериозни проблеми със здравето, предизвикват известните на всички заболявания: желязодефицитна анемия (дефицит на желязо, кобалт), остеопороза (дефицит на калций, магнезий), патологии на щитовидната жлеза (дефицит или излишък на йод), хипертонична болест (излишък на натрий). Някои елементи могат да доведат до тежки отравяния или да нарушат работата на организма. Това преди всичко са токсичните елементи - арсен или берилий, и тежките метали - олово, живак, кадмий.
Но има и елементи, чиято роля в организма не е съвсем ясна - например силиций, цирконий, рубидий, стронций, бром, барий, титан. За тях не са определени дори норми.

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ
Прието е всички съществуващи елементи да бъдат класифицирани по следния начин.
Структурни елементи - тяхното съдържание в организма е повече от 1 кг. Към тях спадат кислород, въглерод, азот, водород и калций. Формално в състава на структурните елементи влиза и фосфорът, макар съдържанието му в организма да е по-малко от 1 кг, но по количество на атомите той превъзхожда калция (в състава на костната тъкан, която е една от структурните основи на организма - 82-87% фосфор).
По-нататък следват микроелементите, тяхното съдържание в човешкия организъм е повече от 1 милиграм. Към тази група се причисляват мед, манган, йод, олово, селен, злато, титан, рубидий и т.н - всичко 28 елемента.
И накрая, ултрамикроелементи - тяхното съдържание в организма е по-малко от 1 милиграм. Те могат да присъстват на нивото на микрограми или в като следи. Това са всички останали елементи от Менделеевата таблица. Най-висок рейтинг по съдържание имат среброто и литият (500-800 мкг), уранът и берилият (36-90 мкг). В организма на различните хора може да се намира различно количество от даден елемент. Например съдържанието на магнезия се колебае от 19 до 28 г (за еталон се приема 19 г), цинк - от 1,4 до 2,4 г (за еталон се смята 2,3 г).
Тези различия са обусловени от вътрешни и външни фактори. Тоест важна роля играят начинът на хранене, наличието на едни или други заболявания (при които например се усилва отделянето на някои елементи от организма). Много зависи и от жизнената среда. Ако човек живее в екологично неблагоприятен район, в организма му се увеличава съдържанието на селен, флуор, стронций, тежки метали.
Всички елементи могат да се разделят на две основни групи според характера на усвояване и натрупване в организма. Към първата група спадат флуорът, йодът, селенът, молибденът, хромът, ванадият и др. Те се усвояват добре, но количеството им в организма зависи от съдържанието им в околната среда.
Във втората група се включват натрият, калият, магнезият, калцият, манганът, желязото, медта, цинкът. Тяхното съдържание в организма зависи от храненето.
Количеството на едни или други елементи в организма на човек се променя с възрастта. Например съдържанието на калций и силиций с годините се увеличава, а на калий и натрий - намалява. При това, съдържанието на калций достига първия максимум на възраст 9-11 години, към 12-те малко намалява, след това отново започва да се увеличава.
В организма на жените има повече калций, магнезий, фосфор, цинк, мед и манган. Мъжете имат почти два пъти повече живак, кадмий и олово. При тях и желязото е повече, като тези различия са максимални във възрастта 11-12 години.

УСВОЯВАНЕТО НА ВЕЩЕСТВАТА ЗАВИСИ ОТ ПОЛА, ВЪЗРАСТТА И НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ

Човешкият организъм доста ефективно регулира и контролира усвояването на различните елементи. При недостиг на един или друг елемент усвояването му нараства, при излишък - намалява. При хората с нормално съдържание на желязо в стомашно-чревния тракт се усвоява до 10% от него. Още щом се появи недостиг на желязо, усвояването му може да се увеличи до 30-70%, тоест 2-7 пъти. При намалено съдържание на калций неговото усвояване се увеличава с 13 до 33%, тоест почти 3 пъти.
Върху усвояването на един или друг елемент активно влияят веществата, които се съдържат в храната. Те могат или да засилят усвояването, или да го намалят. Например при меню с високо съдържание на белтъчини усвояването на магнезия се увеличава с 30 до 40%. То нараства също и под влияние на витамин D, калций, алкохол, някои антибиотици и хормони на растежа. А усвояването на калций се засилва от белтъчините, витамин D, фосфати, лактоза, хормон на растежа. Намалява от мазнини, алкохол и фитинова киселина, която се съдържа в зърната.
Затова е важно да се грижим за всекидневното си меню. Само в случаите на балансирано по химични елементи хранене или приемане на специални препарати конкуренцията между тях ще бъде слаба.
Процесът на усвояване на много елементи се променя с възрастта. Например при новородените желязото се усвоява 70%, към 10-годишна възраст тази цифра пада до 10%, при възрастните тя е около 3%, а при старите хора пада още повече.
Нивото на усвояване зависи и от пола. Например, при мъжете за едно денонощие в организма постъпват 310-330 мг магнезий, а при жените - 270 мг, рубидий - съответно 2,5 мг и 1,8 мг. Тези различия могат да бъдат свързани с по-малкото количество храна, което поемат жените.

ОТКЪДЕ ДА СИ НАБАВИМ ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ВЕЩЕСТВА
Независимо от успехите на медицината, появата на различни биологичноактивни добавки, основните източници на макро- и микроелементи трябва да бъдат хранителните продукти. Рационалното, балансирано хранене, разнообразно по своя състав, е напълно способно да осигури на всеки човек набор от основните елементи през цялата година. За да съставите правилно менюто си, трябва да знаете в кои продукти се съдържат необходимите за човека елементи в най-голямо количество.

БОР: Водорасли.
КАЛИЙ: Сушени кайсии, фасул, морско зеле, сини сливи, стафиди, грах, картофи, месо, риба, плодове, зеленчуци.
КОБАЛТ: Ядки, грах, чесън, цвекло, марули, лук, черен дроб, месо, бъбреци, речна риба, яйца, каши.
СИЛИЦИЙ: Зеленчуци, грах, бобови, хляб, булгур.
ЙОД: Морски продукти, орехи, яйца.
ЖЕЛЯЗО: Черен дроб, булгур, овесени ядки, черни боровинки, праскови, хайвер, месо, риба, бели гъби, ръжен хляб, дюли, кайсии, нар.
КАЛЦИЙ: Кашкавал, други млечни продукти, фасул, магданоз, зелен лук, булгур, овесени ядки, грах, риба.
МАГНЕЗИЙ: Пшенични трици, морско зеле, овес, фасул, сини сливи, пшеница, риба, грах, зелена салата, семки, халва, дини, орехи, соя.
МАНГАН: Черен дроб, зелени зеленчуци, фасул, грах, фъстъци, зърна, трици, ръжен хляб, чай.
МОЛИБДЕН: Грах, бобови, леща, зърна, листни зеленчуци, месо, хляб.
НИКЕЛ: Бъбреци, черен дроб.
МЕД. Черен дроб, месо, риба, орехи, бирена мая, пшенични трици, зелени зеленчуци.
СЕЛЕН: Чесън, гъби, риба, морски продукти, месо.
ЦИНК: Месо, риба, субпродукти, яйца, гъби.
ФЛУОР: Морска риба, морски продукти, чай.
ХРОМ: Бирена мая, черен дроб, месо, кашкавал, бобови зърна.

КАЛЦИЙ ОТ АПТЕКАТА ИЛИ ОТ КОКОШКАТА?
“Чувала съм, че за обогатяване на организма с калций трябва да се приемат вътрешно специални препарати. А не може ли те да се заменят с яйчени черупки? Кажете, полезна ли е яйчената черупка?”
Мария Шопова, София

Яйчената черупка се състои от 90% калциев карбонат и тя подсилва организма повече, отколкото калциевия хлорид или калциевия глюконат. В народната медицина тя се използва отдавна. Съвременните изследвания потвърдиха ценността на черупката, тъй като калцият, както е известно, е не само главният строителен материал за костите и ставите, ноктите и кожата, но и незаменимо вещество за работата на сърдечносъдовата, нервната, ендокринната система, той стимулира кръвотворната функция на костния мозък.
При недостиг на калций възникват малокръвие, алергия, херпес, при децата се развива рахит, отслабва детеродната функция при жените. Освен калций черупката на кокошите яйца съдържа и други необходими за организма вещества, например флуор, мед, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций - всичко 27 вещества. В животинските и растителните източници всички вещества се намират в синергично единство, тоест всяко усилва въздействието на другото.
Като източник на калций още по-полезна е черупката на пъдпъдъчите яйца, тя има и по-приятен вкус.


Черупката на кокошите и пъдпъдъчите яйца може да се дава и на възрастните, и на децата за по 15-20 дни два пъти годишно. Разбира се, по-добре е яйцата да бъдат от домашни кокошки. Калцият никога няма да навреди на децата - те растат и имат постоянна нужда от калций, но добре е възрастните все пак да проверят съдържанието му в кръвта си, преди да започнат да го приемат допълнително.
Яйченият прах се приготвя по следния начин. Събират се черупки от използвани яйца (преди използването им яйцата се мият в топла вода със сапун и добре се изплакват). За по-голяма сигурност може да се кипнат за пет минути. След това черупката се изсушава и се смила в кафемелачка. Този прах се приема в дозировка от 1,5 г (за деца) до 3 г (за възрастни), най-добре сутрин, на закуска, добавяйки го в изварата или кашата.
Впрочем!
ьДобре е в храната да има достатъчно количество калций. Той може да се получи от много продукти. Преди всичко, разбира се, от млечните - мляко, извара, кашкавал, сметана, йогурт и други. Калций има и в плодовете (в портокалите, сушените ябълки, смокините, фурмите, сушените кайсии, стафидите) и в зеленчуците (зеле, цвекло, бобови, соя, зелен фасул, маслини), както и в зелената листна салата, целината, лука, рибата, ядките.

ДО КАКВО ВОДИ ДЕФИЦИТЪТ
ЖЕЛЯЗО: повишена умора и лесна възбуда, главоболие. Атрофичен гастрит, диспепсия. Имунодефицитно състояние. Сухота на лигавицата на устата и езика.
МАГНЕЗИЙ: умора при събуждане, а също след физическо натоварване, безсъние, тревожен сън, безпокойство, нервност, депресия. Болки в гърба и в областта на шията, артрити. Силно пристъпообразно главоболие, мигрена. Високо артериално налягане, нарушение на сърдечната дейност, стенокардия. Мускулни тикове, спазми, схващане на прасеца.
МАНГАН: дерматити, чупливост на костите. Повишено съдържание на холестерол в кръвта, мастна хепатоза на черния дроб. Повишена склонност към респираторни, хранителни и кожни алергии, а също и невротични реакции и склонност към спазми, непоносимост към алкохол.
МЕД: хипотония, астеничен синдром. Диария, диспептични разстройства. Психомоторна затормозеност, повишена умора, вегетативно-съдова дистония. Бледност на кожата, витилиго. Ранно побеляване, косопад. Чести инфекции, остеопороза.
МОЛИБДЕН: тахикардия, често главоболие, психични разстройства.
СЕЛЕН: намаляване на имунитета, повишена склонност към възпалителни заболявания, чести простуди, чревни инфекции, катаракта. Хипотиреоидоза, забавяне на ръста при децата. Атеросклероза, нарушение на функцията на черния дроб. Бързо остаряване на организма.
ФЛУОР: увреждане и бързо изхабяване на зъбния емайл. Остеопороза. Забавено заздравяване на рани и счупвания. Усложнено протичане на атеросклерозата и исхемичната болест на сърцето. Забавяне на растежа при децата.
ХРОМ: усложнено протичане на захарния диабет. Повишено съдържание на холестерола и триглицеридите. Повишение на риска от развитие на инфаркт на миокарда и инсулт.
ЦИНК: увреждания на очите - конюнктивит (възпаление на лигавицата), блефарит (възпаление на клепачите), перфорация на роговицата, бърза загуба на зрението. Засягане на кожата - лющене, сърбеж; сухота и чупливост на косата, напречна набразденост на ноктите. Атрофия на мастните и потните жлези. Увреди на лигавиците - стоматити, ерозии. Заболявания на стомашно-чревния тракт - гастрит с намалена киселинност, диариен синдром. Забавяне на физическото и интелектуалното развитие.
http://www.bulpress.net/article/5174


Върни се в “Здравословно хранене и диети”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта