Наредба

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Наредба

Мнениеот Aliana » ср фев 25, 2009 7:24 pm

Наредба въвежда тестове за биотоксини преди продажбата на риба
С наредбата се разрешава продажбата на четири вида отровни риби, които могат да се консумират при строги инструкции за допълнителна преработка. Това важи за маслената риба рувета, деликатесната скумрия есколар и рибите от семействата Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae и Canthignasteridae. Техните продукти задължително се предлагат в опаковки, върху етикетите на които е обозначено, че рибите съдържат вещества с вредно стомашно въздействие
04 октомври 2006, 12:08Националната ветеринарномедицинска служба може да делегира права на персонала на кланиците да помагат в контрола при преработката на месо от домашни птици и зайци. Това гласят промени в наредбата за специфичните изисквания при осъществяване на официалния контрол върху суровини и храни от животински произход, обнародвани в Държавен вестник. Наредбата е в сила от септември и въвежда европейската система за контрол, при която процесите се следят стриктно освен от ветеринарните лекари и от самите производители.

В кланиците за бели меса, които поне от година работят по системата НАССР (за самоконтрол на критичните точки в производството) и прилагат добрите производствени практики, крайните проверки за качеството на месото могат да се извършват и от експертите в кланиците, гласят измененията в наредбата. Европейската практика позволява този самоконтрол да се извършва и в предприятия с международно признати сертификати, както и в кланици със специално обучен персонал. Това не отменя изискването ветеринари да проверяват качеството на месото на входа и изхода на преработвателното предприятие.

След влизането на България в Евросъюза контролът по хранителната верига се разпределя между ветеринарни и здравни инспектори, но основната тежест поемат самите компании. В момента животинската продукция изцяло се проверява от ветеринарни лекари. От началото на годината преработвателите задължително трябваше да въведат системата НАССР, която гарантира безопасността на храните. Затова и по преценка на ветеринарната служба в някои кланици контролът може да се поеме и от обучени експерти, гласят промените. Това одобрение става след пълен анализ на производствените и инспекционни записи, както и след експертиза на продукцията.

Промените в наредбата уточняват и мерките, които трябва да се предприемат при преработката на риба и рибни продукти. При мидите и скаридите например се въвежда допълнително изискване за допустимите норми на микроорганизмите от типа Ешерихия коли (E.coli). Те не трябва да превишават 4600 но 100 грама вътрешночерупкова течност. Въвеждат се и задължителни биологични тестове за биотоксини, които се прилагат в производството и преработка на рибни деликатеси. Ще се правят допълнителни изследвания за съдържание на вредни киселини. Установяват се и фиксирани стойности за съдържанието на летливи азотосъдържащи вещества, които ще се проверяват при някои видове риба от семействата костурови, писии и сьомга.

С наредбата се разрешава продажбата на четири вида отровни риби, които могат да се консумират при строги инструкции за допълнителна преработка. Това важи за маслената риба рувета, деликатесната скумрия есколар и рибите от семействата Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae и Canthignasteridae. Техните продукти задължително се предлагат в опаковки, върху етикетите на които е обозначено, че рибите съдържат вещества с вредно стомашно въздействие.
Източник: http://www.regal.bg/show.php?storyid=285425
www.facebook.com/artandhobby


Върни се в “Здравословно хранене и диети”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта