Сьомга - Здраве - Голям бизнес и голямо престъпление

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Сьомга - Здраве - Голям бизнес и голямо престъпление

Мнениеот Aliana » пон фев 23, 2009 2:28 pm

Сьомгата е една от най-интересните със своето поведение риби.

Хвърля хайвера се в реки, а живее в солени води. С тази цел рибите преплуват хиляди километри по точно опредени маршрути във всички световни океани (без Индийският).

От тях са зависели и зависят различни животни, като например мечките в Северна Америка, чието съществуване е немислимо без сьомгата. Но и многобройни индиански култури са немислими без сьомгата и са тясно свързани с нея.

След като се излюпят в реките, сьомгите остават да живеят още около 2 години в тях, като предпочитат бързите горни течения, богати на кислород. След този период напускат сладката вода и живеят в океана, докато достигнат полова зрялост (години).
След оплождането сьомгите поемат към реките, и то точно към тези, в които са се родили!!! За да достигнат горните течения, рибите преодоляват почти непосилни условия, като речни прагове, изключително бързи насрещни течения, заплахи от събиращи се и чакащи на брега хищници. Голяма част стават жертва на обстоятелствата. Мечките например успяват да натрупат нужните за зимният сън мазнини само благодарение на сьомгата. В Аляска дори вълците и лисиците се хранят със сьомга в периода на преселението!
По време на това "пътуване" сьомгата променя и външният си вид, прилича повече на костура. Достигнали целта си, сьомгите хвърлят хайвера си и умират. Телата, които се разлагат, са един от най-важните доставчици на хумус за целите региони наоколо. Растителността по тези места е буйна и несъответства на растителността по същите географски ширини, където няма сьомга.
Комерсиално отглежданеСлед като преди около век океаните са били почти обезрибени от сьомга, се започва изкуственото отглеждане.

Рибите биват хващани по маршрута за хвърляне на хайвер, биват изкормвани, хайвера събиран и слаган за излюпване в басейни със сладка вода. Рибите биват хранени със суха храна, примесена с хормони и антибиотици. След около 6 месеца сьомгата бива преместена в океана, пред брега. (заради хормоните не е нужно да се чака 2-3 години!!!)
Държи се в големи клетки и се храни със специална храна, докато достигне големина на продажба.

Проблеми


1. В клетките сьомгите са наблъскани една в друга, толкова на гъсто, че морското течение "заобикаля" клетките и не успява да отмие отпадъчните продукти. Рибите плуват в собствените си фекалии!!! И ги поглъщат. За да не се отравят с тях, рибите биват буквално ПРЕТЪПКАНИ с антибиотици!!! (Тонове на ден!) Освен това с хормони и още редица лекарства. Всички тези химии попадат в океана, като цели ареали пред бреговете биват буквално умъртвени, което затваря кръга, защото няма кой да неутрализира биологичните отпадъци.

2. Избягали по някакъв начин риби растат в окена и изместват дивите, като заради големината си (мутирала) изяждат храната на другите. Тези риби обаче не се завръщат по реките, за да хвърлят хайвера си. Те го хвърлят в океана, където умират и те, и хайвера. По този начин се намалят ествствените полулации, способни да се размножават.

3. Всички зависещи от сьомгата животни и хора гладуват. Горите по течението на реките, където се хвърля хайвер, линеят.

4. Морските животни, хранещи се със сьомга, като например тюлени, или гладуват и измират, или се отравят с антибиотици и хормони.

5. Особено в Чили, вторият по големина призводител след Норвегия, фермите са разположени по протежение на целият континент. Качеството на водата е катастрофално, океана пред брега е мъртъв, отравят се всички животни, които презимуват там, идвайки от Антарктида - пингвини, морски птици, китове, делфини, тюлени. Даже китовете заболяват от рак и са безплодни. Екосистемата сега вече е разрушена, а Чили планува и създава все повече ферми.Сладководни басейни за млада сьомга - отпадъчните води, пълни с химия замърсяват даже питейната вода


ИзображениеФерма пред брега

Изображение


Чили

Изображение


Рибите биват изсмуквани от клетките през големи тръби, водещи направо във фабриките за колене и разфасоване.Преселението

Изображение


Изображение


Изображение
Всички отрови, хормони и антибиотици остават в крайният продукт - този, който ние поглъщаме, мислейки за си доставяме важни и полезни омега-3-киселини, белтъчини и т.н.Добър апетит :(
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » пон фев 23, 2009 3:32 pm

................................................


Една малка клетка с 20 000 риби се нуждае от 250 кг суха храна на ден. Една средно голяма ферма има капацитет 200 000 риби. Това са 2 500 кг суха храна на ден.

Рибите се хранят само с животинска храна, един вид брашно от други риби и крил (животински планктон от микроскопични рачета). От концентрираните Омега-3-мастни киселини и хормoните, сьомгата расте бързо. Но за нейното изхранване НА ДЕН са нужни около 7 000 тона риба и крил, които се преработват до суха храна.

Една средна ферма с 200 000 риби създава толкова мръсни води (фекалии, лекарства, химия и органичен материал), колкото един град с 20 000 души население.Органичен отпадъчен материал, налепен по морското дъно под и около една ферма в Норвегия

ИзображениеКонцентрация на сьомга в клетките

Изображение
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
MANI
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 390
Регистриран на: вт дек 30, 2008 8:09 am
:: 170 рецепти от MANI
:: 436 снимки от MANI

Мнениеот MANI » вт фев 24, 2009 8:48 am

Рали ако продължаваш в същият дух,не знам какво ще ядем :/
http://www.radikal.ru]Изображение

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнениеот Aliana » вт фев 24, 2009 9:40 am

Ами Пети, незнам как е в БГ, след отговора на МАГГИ по другата тема, честно казано съм доста ядосана.....

Тук има сьомга от традиционален риболов в Аляска. Ествествено цените.....
Една колежка, тя е голям фрийк на тема екология, здраве и т.н. се шегува, защо не сме благодарни, за по-ниската цена получаваш сьомга, антибиотици и цялата менделеева таблица :/

Мисля, че е направо престъпно, че в България няма възможност за избор. (Поправи ме, ако има)

Но, Пети, снощи говорих с една приятелка в Несебър, възмущавах се от отговора на МАГГИ, а тя ми се смее:
Хората НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА, какво ядат, ти си тръгнала от майната си да задаваш въпроси!

Много ми стана болно, Пети. Знаеш ли, какво означава това? Че който и да е, може да си хвърли боклука на българския пазар, който никъде другаде няма да му го вземат, защото СА СИГУРНИ, че в БГ никой не задава въпроси. Хората ни са като кошчета за отпадъци едва ли не!


Много ми е криво!
www.facebook.com/artandhobbyВърни се в “Здравословно хранене и диети”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта