"Не ни трябват био-терористи, имаме си генно инженерств

Кое е полезно и кое не? Вкусотии, вкусотии, но как да отслабнем?
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

"Не ни трябват био-терористи, имаме си генно инженерств

Мнениеот Aliana » пон фев 02, 2009 4:06 pm

“Не ни трябват био-терористи, имаме си генно инженерство!”

Горното изказване е от “Пледоар за един свободен от генна техника свят, способен да посрещне бъдещето си” 2003 година


..............................................................................
В миналото генетично манипулираните стопански растения се считаха за решение на проблема с изхранването на човечеството.
Сега, десетилетия по-късно, политиците и учените са изправени пред унищожителна равносметка. Стопанските, икономическите и научните факти показват провала на тази идея. Генно модифицираните храни не са решение, а част от проблема.

В света масово се дискутират и налагат забрани за разпространението на генетично променени храни.
Кулминацията на дебатите по тази тема бе достигната още през 2002 година, когато Замбия, на ръба на тотален глад и масова гладна смърт отказа да приеме 200 тона генно модифицирана царевица и зърно!
Президентът Леви Мванаваза заяви, че не е готов да пожертва сънародниците си!!!

И това в една държава, която ние наричаме Третият свят! И това преди 7 години!

ЕС и още 80 държави се отказват от генните технологии. По същото това време (2004 или 2005 година) в България бе приет още на първо четене закон за свободното разпространение на генно манипулирани продукти!!!!!!

Аз незнам, дали има закон в БГ, който да налага маркирането на генно манипулирани продукти. Тук в Германия е така. В САЩ е обратно – само чистите продукти са маркирани, останалото е химия и генна техника.
Когато човек е информиран, има право на свободен избор - ако иска може да избере и грешния път. Но, ако не е информиран, по-лесно може да избере неправилния път. Лошото е обаче, че избора на неправилен път не вреди само на този, който го е избрал, а и на останалите, защото спомага да се наложи една вредна тенденция в цялото общество, а и обременява потомството.
.........................................................................

По тази тема са изписани хиляди трудове и милиони страници. Тук само няколко незначителни факти:

1. В растенията биват вкарвани опасни гени

Множество учени предупреждаваха за огромната вреда и непредвидимите последствия от генетично манипулирани растения. Те пледират за абсолютната им забрана.
Тъй като все повече манипулирани растения биват използвани за направата и на лекарства, в опитните лаборатории бе доказано преминаването на мутиралите гени в организма на човека.
Така например цитокините (вид променени гени), са известни с това, че предизвикват подтискане на имунната система, гадене и отравяне на централната нервна система.

За Интерферон Алфа (друг мутиран ген) се доказа, че предизвиква деменция, отравяне на нервите и има странични действия върху психиката и мислите.

Вирусни фрагменти (ген от опреден вирус с желаните свойства, например устойчивост, бива вкаран например в пшеница) като този от свинският вирус Корона, произхождат от същото семейство като вируса САРС (SARS), предизвикал преди време огромна епидемия.

Глико-протеинният ген gp120 на вируса на СПИН, HIV-1, който е вкаран в царевицата!!!!!, е още една бомба със закъснител.

Последствията от тези намеси са непредвидими.

2. Терминаторни растения предизвикват безплодие при мъжа

Растенията с вкарани “самоубийствени” гени, бяха създадени за ограничаване на разпространението на генетично манипулирани растения. Което не се сбъдна. Напротив. Тези растения разпространяват убийственият ген чрез полените си и по този начин внасят този ген в безбройни други, естествено растящи растения, и като краен приемник – в човека.

3. Гентехническата намеса създава Супер-вируси

Една от най-ужасните възможности, криещи се в самият процес на манипулацията, е реалната и вече доказала се опасност от хоризонтално пренасяне на гените. Това е главният път, по който биват (волно или неволно) създавани вируси и бактерии, непознати досега на тази планета.
При протичането на един безобиден експеримент (2001 година) беше неволно създаден килер-вирус, убийствен за всички мишки, използвани за целта.
Нови техники, като смесването на различни ДНК, дават възможност на експериментаторите само за минути да създадат милиони рекомбинативни вируси, които за милиардите години еволюция не са се появили. Един непресъхващ извор за био-оръжия.

4.Трансгенни ДНК проникват в човешкият организъм

Доказано е, че генетично манипулирани растителни ДНК, биват усвоени от почвените бактерии и от червата на човека. Маркирани гени, създадени за да бъдат растенията устойчиви на антибиотици, проникват в човешкият организъм (и не само там), където биват предавани на болестотворни бактерии. По този начин бактериите (стрептококи, стафилококи) стават устойчиви към антибиотиците, което прави лечението на заболели от тях невъзможно.

4. Трансгенни ДНК и рак

Доказано е, че генно променените ДНК на хранителните растения преживяват в червата и биват приети в клетките на организма. Там те навлизат в генния материал на човека и животните, като го променят и причиняват мутации, главната причина за поява на ракови клетки.


Източници:

http://www.indsp.org/A%20GM-Free%20Sust ... 0World.pdf

http://www.zentrum-der-gesundheit.de/ge ... ation.html

http://www.gene.ch/genpost/2002/Jul-Dec/msg00164.html
www.facebook.com/artandhobby


Върни се в “Здравословно хранене и диети”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта